Welk type zonnecel/zonnepaneel zal ik kiezen?

De keuze welk type zonnecel / zonnepaneel je zal kiezen is niet zo heel moeilijk. De vraag die moet beantwoorden is:

  • Wil je met de zonnepanelen een zo hoog mogelijk elektrische rendement bereiken? Dus per vierkante meter zonnepaneel/dak een zo'n hoog mogelijke elektrische opbrengst hebben (mogelijk ten koste van het financiële rendement)?
  • Wil je met de zonnepanelen een zo hoog mogelijk financieel rendement bereiken? Anders gezegd, wil je een zo'n kort mogelijke terugverdientijd nastreven maar accepteer je dat je dan niet de maximale hoeveelheid energie per vierkante meter zonnepaneel/dak zal bereiken?

Wil je zo veel mogelijk energie opwekken maar heb je weinig dakoppervlak voor het plaatsen van zonnepanelen? Dan moet je kiezen voor zonnecellen / zonnepanelen met het hoogste elektrisch rendement. Dat zijn de zonnepanelen met monokristallijn silicium. Die zijn wel een stuk duurder. Heb je veel dakoppervlak of wil je het maximale rendement uit je investering halen en vindt je het niet erg dat de zonnepanelen niet het maximale uit de zon halen? Dan zijn zonnecellen / panelen op basis van multikristallijn (of mogelijk amorf) dé keuze. Om je een idee te geven van de verschillen: we zochten op het internet twee zonnepanelen:

Een praktisch voorbeeld

We zochten, om bovenstaande stelling te onderbouwen, twee willekeurige zonnepanelen uit met een gelijke opbrengst in Wp (Watt piek):

Zonnepaneel #1, gebaseerd op monokristallijnen zonnecellen. De afmetingen van dit paneel waren 158x80 cm. Een oppervlakte dus van 1,25 m2. De opbrengst was 240 Wp. De prijs 750 euro.

Zonnepaneel #2, gebaseerd op polykristallijnen zonnecellen. De afmetingen van dit paneel waren 166x99 cm. Een oppervlakte dus van 1,65 m2. De opbrengst was 240 Wp. De prijs 500 euro.

Als je de hoogste elektriciteitsopbrengst wil hebben per vierkante meter dan is paneel #1 de duidelijke winnaar. Want die levert 240 Wp / 1,25 m2 = 192 Wp per vierkante meter. Paneel #2 haalde maar 240 Wp / 1,65 m2 = 145 Wp per vierkante meter. Paneel 1# levert dus t.o.v. paneel #2 32% meer elektrische energie. Dat is nog al wat.

Gaan we echter kijken hoeveel elektriciteit / vermogen je krijgt per geinvesteerde euro dan liggen de zaken net andersom. Paneel #1 leverde 240 Wp met een prijs van 750 euro. Per Wp (en een Wp bepaalt uiteindelijk de hoeveelheid geproduceerde energie) betaal je bij paneel #1 dus 750 euro / 240 Wp = 3,12 euro per Wp. Dat is pittig veel. Bij paneel #2 ligt dat een stuk lager. Die leverde ook 240 Wp maar de prijs was maar 500 euro. Daar betaal je per Wp maar 500 euro / 240 Wp = 2,08 euro! Per geleverde kWu is dit paneel 33% goedkoper dan paneel #1.

Conclusie: ga je voor de meeste opbrengst en ben je bereid meer te betalen dan kies je voor paneel #1, ben je kostenbewust en wil je het meeste rendement uit je euro halen dan is paneel #2 de beste keuze.

Het bovenstaande voorbeeld is gebaseerd op een momentopname van de prijzen van zonnepanelen. Wanneer je zonnepanelen gaat kopen moet je flink tijd steken in het vergelijken van de verschillende producenten (en leveranciers) van zonnepanelen. Ga je voor het hoogste elektrische rendement dan moet je de oppervlakte en de Wp waarde en de oppervlakte van het zonnepaneel op elkaar delen (Wp/oppervlakte). Het paneel met de hoogste waarde is dan waar je naar streeft.

Ga je voor het hoogste financiële rendement dan moet je websites afstruinen naar zonnepanelen en de Wp waarde delen op de prijs in euro (euro/Wp) en het zonnepaneel met de laagste uitkomst (zo weinig mogelijke euro's per Wp) zal dan je favoriete keuze zijn.

Controleer bij de uiteindelijke keuze ook de opbrengstgarantie na 20 of 25 jaar in de gaten omdat dit ook nog een verschil kan uitmaken.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >zonnepanelen