zonnecel

Wat houdt de term Wp (Watt piek) in?

Een zonnepaneel zal niet overal op de wereld dezelfde hoeveelheid elektrische energie opwekken. De consument wil echter weten hoeveel energie een bepaalt zonnepaneel produceert waardoor hij deze kan vergelijken met andere zonnepanelen. Kopers hebben dus behoefte aan een gestandaardiseerde vergelijkingseenheid. Dit is vergelijkbaar met de eenheid pk of tegenwoordig kW welke bij motoren wordt gebruikt. De fabrikanten van zonnepanelen zijn overeengekomen om haar panelen onder bepaalde gestandaardiseerde geconditioneerde omstandigheden te testen en de Wp waarde te bepalen. Dat is, bij een bepaalde temperatuur en bij een bepaalde hoeveelheid licht. Het aantal Watt's wat een paneel in die gestandaardiseerde / geconditioneerde omstandigheden produceert wordt uitgedrukt in Wp, spreek uit: Watt piek.

De waarde in Wp zegt nog niets over hoeveel energie een zonnepaneel zal gaan produceren. Maar het is wel een eenvoudige eenheid om zonnepanelen te vergelijken. Hoeveel een zonnepaneel zal produceren ligt aan een aantal factoren:

  • De gemiddelde duur van de zonneschijn per dag voor dat gebied in een bepaalde periode (zomer-herfst-winter-lente).
  • De oriëntatie van het paneel (oost-zuid-west) maar ook de hoek ten opzichte van de horizon.
  • In mindere mate de temperatuur (die meestal een negatieve invloed heeft op de opbrengst).
  • Eventuele schaduw die in de loop van de dag op de panelen valt.

Vuistregel opbrengst zonnepaneel, omrekenen Wp naar kWu

Als je grofweg wil weten hoeveel een zonnepaneel in Nederland opbrengt, vermenigvuldig dat het aantal Wp van het paneel (of de som van alle panelen) met 0,8. Dus een zonnepaneel van 100 Wp zal, als deze ideaal georiënteerd is, gemiddeld zo'n 80 kWu per jaar opleveren. Ben je van plan een zonnepaneel set te kopen en de leverancier geeft aan dat het totale vermogen 1240 Wp is, dan mag je verwachten dat deze set, ongeveer, 1240 x 0,8 = 992 kWu, dus afgerond 1000 kWu zal opleveren. Ter illustratie: een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt per jaar zo'n 3400 kWu.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >zonnepanelen