hoogspanningsmast defect stroomuitval
stroomuitval komt steeds vaker voor

Komt er elektriciteit uit je zonnepanelen als het elektriciteitsnet uitvalt vanwege een stroomstoring?

Je hebt een aantal zonnepanelen op je dak liggen en je leest dat ergens in het land een stroomuitval heeft plaatsgevonden. Je denkt, als dat bij ons in de buurt gebeurt, heb ik geen last van de stroomuitval en draait de vriezer en koelkast vrolijk door. Ik heb immers zonnepanelen die elektriciteit produceren!

Helaas, we moeten je teleurstellen, bovenstaande berust niet op de werkelijkheid. Wanneer de elektriciteit in jouw buurt uitval zit ook jij zonder elektriciteit. Zonnepanelen of niet.

Hoe komt dat nou?

De inverter (omvormer) die van de lage gelijkspanning die je zonnepanelen afgeven, de benodigde 230 Volt wisselspanning maakt geschikt voor het elektriciteitsnetwerk, is zo gebouwd dat in geval van een stroomstoring meteen stopt met elektriciteit te produceren. Dat is niet zomaar, dat is een wettelijke verplichting. De reden van deze wettelijke verplichting is een behoorlijke complexe om hier uit te leggen, maar hou het hier op: stel dat een monteur van de elektriciteitsmaatschappij de storing bij jou in de buurt aan het repareren is en een elektriciteitsleiding vastpakt waarvan hij denkt dat er geen spanning op staat maar omdat jij zonnepanelen op je dak hebt liggen stuur jij wel elektriciteit het net op... dat zou niet fraai zijn!

Dus, helaas, hoe teleurstellend dan ook, bij een stroomuitval zit ook jij zonder stroom...

Natuurlijk is het mogelijk om, ook bij elektriciteitsuitval op basis van zonnepanelen wel "stroom" te hebben. Maar dat vergt een flinke investering in een extra inverter en accu's. De meeste zonnepaneelbezitters gaan niet nog eens meer dan duizend euro uitgeven omdat het ooit zou kunnen gebeuren dat de elektriciteit voor een paar uur uitvalt. Voor wie dit toch zo'n verzekering wil hebben hebben we een uitgebreid artikel geschreven over hoe je met de bestaande zonnepanelen een noodstroomvoorziening kan maken.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >zonnepanelen