Eilandbedrijf

Bij eilandbedrijf, als overdag als de zonnepanelen elektriciteit produceren, maar je niet (zoveel) nodig hebt als ze produceren, gebruik je het overschot om daarmee een accu op te laden. In de avond wanneer het donker is, of op momenten dat niet voldoende zonlicht aanwezig is om je te voorzien van energie die je op dat moment gebruikt, zal de opgeslagen energie uit de accu's betrokken worden. De elektriciteit die je op deze wijze gebruikt is op geen enkele wijze gekoppeld aan het openbare elektriciteitsnet, vandaar dat dit eilandbedrijf wordt genoemd. Je zonnepanelen, samen met de accu's en andere elektronica vormen een kleine elektriciteitscentrale. Je huis zou je kunnen zien als een eiland waar er geen elektriciteitskabels naar lopen, maar waar je toch elektriciteit hebt.

Eilandbedrijf tref je meestal aan op afgelegen gebieden waar het elektriciteitsnet niet beschikbaar is of veel te duur is om aan te leggen. Denk bijvoorbeeld aan tuinhuisjes op een volkstuincomplex, maar ook op bijvoorbeeld woonboten, (plezier)boten, lantaarnpalen op afgelegen gebieden of mobiele elektronische borden langs de weg.

Voor- en nadelen van eilandbedrijf

Het eilandbedrijf kent een aantal voor en nadelen. Zo moet je dure, speciale accu's aanschaffen. Die accu's zijn speciaal geschikt gemaakt om in combinatie met zonnepanelen te laten werken (een autoaccu voldoet totaal niet!). De accu heeft een beperkte levensduur van zo'n 6-15 jaar. Veel accu's vereisen onderhoud, de (meeste) accu's mogen vanwege productie van waterstofgas tijdens het laden, niet in huis staan of moeten zeer goed geventileerd worden (om het geproduceerde waterstofgas tijdens het opladen naar buiten te voeren). Daarnaast is het rendement van een accu verre van 100%. Je raakt dus een deel van de zonnepaneel opbrengst kwijt. Het voordeel is dat je elektriciteit hebt ook al is het elektriciteitsnet uitgevallen is (als dat daar al beschikbaar is). Maar daar staat tegenover dat als je accu op is, je in het donker zit. Als het hebben van elektriciteit van levensbelang is moet je dus altijd een noodvoorziening treffen. Meestal wordt gekozen voor een (diesel)aggregaat die voor een bepaalde periode door de donkere dagen heen kan helpen of tijdelijk kan helpen als je meer dan gemiddeld energieverbruik hebt.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >zonnepanelen >eilandbedrijf

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen