Waar moet je op letten bij plat dak montage van zonnepanelen?

plat dak montage zonnepanelen
Achter elkaar geplaatste, plat dak montage van zonnepanelen, deze panelen staan duidelijk veel te dicht op elkaar; ze werpen een schaduw op elkaar

Wanneer je zonnepanelen op een plat dan gaat plaatsen is het wijs op onderstaande punten te letten:

  • Veiligheid
  • Bakken of "open constructie"?
  • Schaduwen op zonnepanelen
  • Verzwaring zonnepanelen vanwege storm
  • Afstand tussen de zonnepanelen bij "achter elkaar plaatsen"

Veiligheid

Je leven is meer waard dan de opbrengst van je zonnepanelen. Wees extra voorzichtig als je zelf het platte dak op gaat. Ga overdreven rustig en voorzichtig lopen. Daken zijn vaak nat en of glad vanwege algen, mos, bladeren etc. Wees daar bedacht op. Ga liefst kruipend of je zelf klein makend over je dak vooral aan de dakrand. Als je rechtop staat zal je sneller je evenwicht verliezen dan als je "in elkaar gekropen bent". Leg de kabels van/naar panelen liefst aan de zijkant van het dak, de plek waar je niet je voeten plaatst. Daardoor zal je niet uitglijden over de kabels.

Bakken of "open constructie"?

Zonnepanelen kan je monteren op een gesloten bak of een "open constructie". De open constructie wordt het meest toegepast. Logisch want het verzwaren is eenvoudiger, je hoeft de tegels niet "in" de bak te leggen (wat lastig is) maar je kan ze onderin de open constructie schuiven. Daarnaast blijft er meer lucht stromen in een open constructie. Dat houdt in dat in de zomer de panelen wat koeler blijven. Dat is mooi want een lagere temperatuur zorgt voor een hoger rendement van de panelen.

Gevolgen van schaduw op zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen gedeeltelijk in de schaduw staan heeft dit enorme gevolgen voor de opbrengst. Meestal zakt de opbrengst terug met 50% of meer al is maar een deel van een zonnecel (een heel klein deel van het zonnepaneel dus) beschaduwd. Kijk dus erg goed wat er voor en naast de panelen staat. Bedenk of dit bij iedere zonnestand, ochtend, middag, avond, zomer maar vooral ook winter, wanneer de schaduwen veel langer zijn, een schaduw kan werpen op je paneel of panelen. Als je veel panelen hebt zal je deze waarschijnlijk in meerdere "groepen" (strings) hebben geschakeld. Bedenk dat, als schaduw onvermijdelijk is, het beter is om bijvoorbeeld een groep volledig zon te laten hebben en de andere groep in de schaduw te hebben. Dan heeft tenminste de helft van je panelen volledige opbrengst.

Verzwaring zonnepanelen vanwege storm

Zonnepanelen die niet verankerd zijn aan het dak, en dat is vrijwel altijd het geval als je zonnepanelen op een plat dak plaatst, moet ieder paneel verzwaard worden met "ballast". Daar worden meestal betonnen (grind)tegels van 40x60 voor gebruikt of bij "bakken" los grind. Je zal verbaasd zijn hoeveel ballast je moet plaatsen in het frame waarin het zonnepaneel op gemonteerd is.

De exact hoeveelheid ballast is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het zonnepaneel. Immers, grote zonnepanelen vangen meer wind dan kleine. Een zonnepaneel met een oppervlakte van een vierkante meter heeft al gauw 50 - 75 kg ballast nodig. Dit gewicht is overigens niet alleen afhankelijk van de afmetingen maar ook waar je woont. Aan de kust waait het eenmaal harder dan midden in het land. Daarnaast speelt de hoogte van het dak een hoogte. Hoe hoger, hoe meer ballast gewicht gebruikt moet worden. De leverancier van je zonnepaneel kan je adviseren hoeveel ballast voor jouw type zonnepaneel noodzakelijk is in jouw regio.

Afstand tussen zonnepanelen bij "achter elkaar plaatsen"

Wanneer je de zonnepanelen achter elkaar gaat plaatsen (naast elkaar heeft de voorkeur) bedenk dan dat het ene paneel een schaduw kan opwerpen voor het paneel wat daar achter staat. Dat heeft desastreuze gevolgen voor de opbrengst. De afstand tussen de panelen moet zo groot mogelijk zijn om ook bij laag staande zon, denk ook aan de winter, geen schaduw op elkaar te werpen. Hou minimaal een afstand aan van 1,5 keer de hoogte van het paneel wat ervoor staat. Liefst nog meer. Wanneer je de ruimte niet hebt kan je overwegen om de hellingshoek te verlagen. De panelen liggen dan meer dan ze rechtop staan. Daardoor zal de schaduwwerking afnemen. De gevolgen van dit (meer) platleggen is niet vreselijk groot. Een hoek van


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >zonnepanelen