dak vol met zonnepanelen
steeds vaker zie je daken vol liggen met zonnepalen, het blijkt dus te lonen, anders deed men het niet.

Hoeveel energie en geld brengt een zonnepaneel op? Wat is de terugverdientijd?

Een zonnepaneel levert elektriciteit. Hoeveel is afhankelijk van het rendement van de gebruikte zonnecellen (waar je dus een keuze in moet maken), de grootte van het zonnepaneel, de ligging (richting oost, zuid, west) de hoek ten opzichte van de horizon (plat of juist onder een hoek) en je locatie (aan de kust en richting het zuiden van Nederland heb je iets meer zon dan in het oosten van Nederland). Maar je wilt waarschijnlijk toch een "grofweg antwoord hebben... Hieronder werken we een voorbeeld uit compleet met terugverdientijd waarbij we ook de gemiste renteinkomsten en vervanging van de inverter in de calculatie meenemen.

Hoeveel kWu (kWh) levert een zonnepaneel op? Hoeveel euro scheelt dat op je energierekening?

Een zonnepaneel van een vierkante meter (100 bij 100 cm) levert ongeveer 100 - 110 kWu per jaar op. Maar laten we conservatief reken op 100 kWu per jaar. Uitgaande van 25 cent die je moet betalen aan je energieleverancier voor een kWu levert zo'n zonnepaneel dus 100 kWu x 25 eurocent = 25 euro per jaar op. Ga er van uit dat een zonnepaneel veel langer dan 25 jaar blijft werken (je krijgt een opbrengstgarantie van meestal 80% na 25 jaar en daarna gaat hij nog heel lang mee...), dan heeft hij na 25 jaar al 25 jaar x 25 euro = 625 euro opgebracht. Waarschijnlijk al veel meer, want denk je nou echt dat een kWu over 25 jaar nog maar 25 cent kost?

Een zonnepanelenset, dus panelen, inverter(s), bekabeling en montagemateriaal, kost grofweg zo'n twee euro per Wp. Wanneer je bijvoorbeeld 1000 Wp aan zonnepanelen zou kopen, dan kost dat grofweg 2000 Euro (zonder subsidie). Die 1000 Wp levert je per jaar zo'n 1000 kWu besparing op. Een standaard gezin in Nederland verbruikt zo'n 3300 kWu per jaar en met deze zonnepanelen wordt dat teruggebracht naar 2500 kWu. Je bespaart dus per jaar zo'n 250 euro (1000 kWu x 0,25 eurocent) op de elektriciteitsrekening. Binnen een paar jaar heb je de investering dus terugverdiend. Daarna gaan de panelen je 250 euro per jaar opleveren. Deze berekening is overigens wel een hele eenvoudige die met een aantal factoren geen rekening houdt, maar het geeft je een eerste idee. Hieronder geven we een zeer nauwkeurige en realistische berekening.

Terugverdientijd / rendement van een zonnepaneelinstallatie

We gebruiken het voorbeeld van hierboven. We investering in een zonnepaneelinstallatie van 1000 Wp die dus per jaar zo'n 1000 kWu opbrengt. De vraag die Nederlanders als eerste stellen: stel dat ik 2000 euro inversteer in zonnepanelen in plaats van dat ik dat bedrag op de bank zet, wanneer heb ik het terugverdient en wat krijg ik er voor terug over een periode van bijvoorbeeld 25 jaar?

Hoewel zonnepanelen vrijwel een leven lang meegaan, is dat nog niet zo zeker voor de inverter. Die zal je dus mogelijk een keer moeten gaan vervangen. Laten we aannemen dat op die helft van de investeringsperiode van 25 jaar de inverter stuk gaat en vervangen moet worden. En dat is overigens een realistische inschatting. Daarnaast, als je geld uitgeeft aan zonnepanelen loop je renteinkomsten mis. Want dat geld (in dit voorbeeld 2000 euro / 1700 euro met de subsidie er af) had je ook op een spaarrekening kunnen zetten of deposito van 25 jaar. Wij hebben gerekend met 4% rente op rente.

Niet betaalde elektriciteit over 25 jaar = 25 x 1000 kWu = 25.000 kWu x 0,35 (kWu prijs gemiddeld*) +8750
AF: investering in zonnepaneel installatie (2000 - 15% subsidie) -1700
AF: misgelopen rente over 25 jaar over 2000 euro inleg (4% rente op rente)

-2331

AF: vervanging inverter na 12,5 jaar -800
Totaal winst / rendement na 25 jaar +3919

*We gaan uit van een gemiddelde kWu prijs van 0,35 euro over een periode van de komende 25 jaar.
Dat is een conservatieve schatting. Op dit moment ligt de kWu prijs reeds op 25 eurocent.

Conclusie: zonnepanelen renderen positief!

fietsers
Terugverdientijd van zonnepanelen is op dit moment binnen 6 jaar. Daarna leveren ze alleen maar geld op.

Investeren in zonnepanelen loont. Zoals in de grafiek is te zien, en deze is gebaseerd op het voorbeeld van hierboven, beginnen we in het eerste jaar met een verlies van 1700 euro: kosten zonnepanelen - subsidie = 2000 - 300 = 1700 euro. In jaar zes heeft het ons niet gekost. Dat is terugverdientijd / break-even periode. Daarna zien we ieder jaar de zonnepanelen alleen maar geld genereren. Na 12,5 jaar zit er een knik in de grafiek omdat we voorzien dat we dan de inverter moeten vervangen. Mocht de elektriciteitsprijs sneller stijgen dan wij voorzien, dan zal de terugverdientijd nog korter dan zes jaar zijn.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >zonnepanelen