zonnepanelen schoonmaken onderhoud
zonnepanelen schoonmaken beperken tot maximaal een keer per jaar

Moet je zonnepanelen schoonmaken / onderhouden?

Zonnepanelen hoef je haast niet te onderhouden. Op basis van onze eigen ervaring, die verder gaat dan 15 jaar, kunnen we stellen dat schoonmaken haast niet nodig is. De zonnepanelen blijven behoorlijk schoon. Dit komt omdat de regen het meeste vuil er af spoelt. Hooguit krijg je aan de randen, daar waar het glas overgaat in het frame, last van sterkere vuil en mosvorming. Daarnaast kan na een "Sahara regenbui" de panelen, tijdelijk, flink voorzien zijn van een laagje fijnzand. Maar ook die is snel weer weg.

Ook hebben we te maken gehad met niet door ons geïdentificeerde "spatjes" die vrijwel onzichtbaar maar wel voelbaar zijn. We weten niet wat het is geweest maar wel dat het zeer hardnekkig was. Het leken wel hele kleine harsdruppeltjes (terwijl er geen boom op deze hoogte te bekennen was). Alleen door langdurig te met een vezeldoek te boenen/wrijven tot wel vijf minuten per paneel, kregen we de spatjes er af. Als je eenvoudig toegang hebt tot de panelen, ga dan, na de eerste wasbeurt, met je hand over het paneel. Je voelt dan of er vuil op zit. Let vooral op het vuil aan de randen.

De invloed van deze vervuiling op de opbrengst is zeer gering. Maak je daar dus niet al te druk om. Als je eenvoudig bij je zonnepanelen kan komen is ons advies om ze eens per jaar schoon te maken. Liefst natuurlijk in het voorjaar voordat de zomer begint waarin je de meeste energie oogst. Het gaat er om dat je de glasplaat schoonmakt. Natuurlijk mag je ook de zijkanen meenmen maar dat is alleen maar om het netjes te houden.

Gebruik voor het schoonmaken water een heel klein beetje wasmiddel wat je gebruik om je borden mee te wassen. Gebruik een vezelhandschoen als je gemakkelijk bij de panelen kan zoals op een plat dak. Een stok met vezeldoek die je ook gebruik voor het wassen van je ramen is het alternatief. Is het zeer moeilijk om bij je panelen te komen dan adviseren we je om het schoonmaken uit te stellen tot zo'n 3 a 5 jaar. Ander onderhoud dan dit schoonmaken is niet van toepassing.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >zonnepanelen