Hoe lang gaat een zonnepaneel mee?

Een zonnepaneel is een zeer duurzaam product. Een zonnepaneel gaat een leven lang mee. Op onze daken liggen sinds 1999 zonnepanelen en we houden de opbrengsten per week bij. Ieder jaar is de totale opbrengst natuurlijk een beetje verschillend. In al die jaren kunnen wij geen duidelijk neergaande trend zien. Fabrikanten garanderen hun zonnepanelen (meestal) met een aflopende opbrengst. Heel gebruikelijk is dat de zonnepaneelfabrikant een opbrengstgarantie zwart op wit zet dat na 25 jaar het zonnepaneel nog minimaal 80% de energie oplevert van wat hij in de nieuw staat opbracht. Een zonnepaneel gaat dus niet ineens kapot, ze leveren ieder jaar iets minder energie. Maar deze vermindering is dus zeer gering.

10 jaar of 25 jaar garantie op zonnepanelen?

De meeste fabrikanten geven op zonnepanelen een product garantie af van 10 jaar en een opbrengstgarantie na 25 jaar van 80%. Dit houdt in dat wanneer binnen 10 jaar na aanschaf het zonnepaneel defect raakt of niet meer werkt conform de specificaties dit gerepareerd dan wel vervangen zal worden. Na die 10 jaar heb je formeel geen recht meer op garantie. De fabrikanten weten echter uit ervaring dat de zonnepanelen zeer lang mee zullen gaan alleen zal de opbrengst door de jaren heen afnemen. Vandaar dat ze een opbrengstgarantie geven van 80% na 25 jaar en ook daar zal men nog enige marge aanhouden, dus in de praktijk is deze afname minder. Wanneer na 25 jaar de opbrengst minder is dan 80% zal de fabrikant je compenseren.

Als praktisch voorbeeld, Kyocera schrijft op haar website dat zij additionele panelen zal leveren die het verschil in opbrengst zal compenseren. Het is dus niet zo dat als de opbrengst onder de 25 jaar zakt de fabrikant alle panelen zal vervangen. Maar laten we eerlijk wezen, welke fabrikant geeft al 10 jaar garantie op haar product? Op basis van de wereldwijde gebruik van zonnepanelen en de minimale hoeveelheid uitval (zulke verhalen zijn moeilijk te vinden) geeft een indicatie dat zonnepanelen zeer degelijke en duurzame producten zijn.

Maak je meer zorgen om de inverter

Onze ervaring, is dat je geen zorgen moet maken over de levensduur van de zonnepanelen. Het is de inverter die een veel grotere kans heeft om defect te gaan. Wij hebben bijvoorbeeld alle oorspronkelijke inverters van de NKF, die berucht zijn omdat deze een duidelijk ontwerpfout hadden, allemaal al na twee-drie jaar moeten vervangen. De vervangende inverters werken sindsdien nog steeds allemaal. We schatten in dat de gemiddelde levensduur van een inverter rond de 10 jaar ligt. Dit zal echter sterk afhangen van een aantal factoren. Zo zal een inverter die zich buitenshuis bevindt aan grote temperatuursverschillen onderworpen worden en daardoor een kortere levensduur hebben.

Bij voorkeur hangen de inverter(s) dus binnenshuis. Daarnaast heeft de gekozen kwaliteit en dimensionering van de gebruikte onderdelen van de fabrikant een grote invloed op de levensduur. Van elco's, een bepaald soort condensator, is bekend dat als de fabrikant "voor goedkoop gaat" de levensduur beperkt is tot een jaar of vijf. Terwijl bij de kwalitatief betere elco's, die dus wel wat duurder zijn, de levensduur makkelijk 25 jaar kan zijn. Wanneer je een inverter gaat kopen of kiezen adviseren we je op het type en fabrikant van de inverter te gaan zoeken op het internet en te kijken vooral in fora wat de ervaringen zijn van anderen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >zonnepanelen