fietsers

Hoe krijg je geld terug van de elektriciteitsmaatschappij vanwege de opgewekte energie van je zonnepanelen (salderen)?

Beschouw het zelf opwekken van energie als "met z'n tweeën fietsen". Jij rijdt op de ene fiets, de elektriciteitsmaatschappij is de ander.

Stel dat je fietst, dan kost je dat moeite en wellicht wil je die moeite er niet in steken. Je wilt zelf niet trappen. Je kan degene die naast je rijdt (de elektriciteitsmaatschappij) vragen jou te duwen terwijl hij fietst. Afhankelijk hoeveel geduwd wordt hoef je zelf weinig tot wellicht helemaal niet meer energie in het fietsen te stoppen. Dat is dus in de situatie dat je thuis alleen maar energie afneemt van de elektriciteitsmaatschappij, zij trappen, jij kan genieten (van de tv, radio etc). Maar je kan de rollen ook omdraaien, jij (de zonnepanelen) kunnen een beetje de ander helpen, dus een "duwtje in de rug geven", dan hoeft die ander, de elektriciteitsmaatschappij, wat minder moeite te doen, wat hun geld bespaard.

kWu meter registreert de beloning

Wanneer je elektrische apparaten wil laten functioneren moeten deze voorzien worden van energie. Op de wasmachine, televisie, verlichting e.d. zitten geen trappers. Dus "zelf trappen" is er niet bij, die apparaten moeten altijd "geduwd" worden door een ander, en dat is de elektriciteitsmaatschappij. De energiemaatschappij wil voor deze prestatie beloond worden vandaar dat in je meterkast een apparaatje hangt die de "duwhulp" registreert. Dat is je kiloWatt uren meter. Afgekort kWu (of Engels: kWh) meter. Wanneer de elektriciteitsmaatschappij jouw apparaten "duwt" loopt te teller "vooruit", je moet voor deze (duw) dienst betalen.

Zonnepanelen op je dak helpen meetrappen

Wanneer je met je zonnepanelen zelf energie gaat opwekken, ga je als het ware "meetrappen". Daardoor hoeft de energiemaatschappij minder energie te leveren aan jouw apparaten, daardoor zal de kWu meter minder snel "vooruit lopen". Het gevolg is dus dat je minder energie verbruikt en dus minder hoeft te betalen.

Zelf voor elektriciteitsmaarschappij spelen

Stel nou eens dat je thuis alle apparaten uit zet, maar je zonnepanelen blijven zonlicht ontvangen. Dan verbruik je geen energie, dan heb je energie over. En waar blijft die energie? Die gaat, geheel automatisch, het elektriciteitsnet in. Dus denkbeeldig terug naar de elektriciteitsmaatschappij. Jij wordt in dat geval niet meer "geduwd" maar jij bent de elektriciteitsmaatschappij aan het helpen met het "duwen". Feitelijk help je de elektriciteitsmaatschappij door andere klanten van de elektriciteitsmaatschappij te duwen. Op dat moment stroomt daadwerkelijk elektriciteit terug van jouw huis het openbaar elektriciteitsnetwerk in. Dan draaien de rollen dus om. Nu moet jij beloond worden voor deze geleverde energie/dienst. Daarvoor, en dit gaat geheel automatisch - je hoeft dus niets te doen of aan te vragen, loopt jouw kWu meter "achteruit" of "terug". Je ziet, als je een kWu meter hebt met een "wieltje", deze daadwerkelijk terugdraaien (de "verkeerde kant" uit draaien) en het telwerk die laat zien hoeveel kiloWatt uur je hebt verbruikt zal, langzaam, maar wel zeker terug gaan tellen!

Salderen

Helaas schijnt de zon niet de hele dag, sterker nog, in de nacht is het donker. Jouw zonnepanelen kunnen dan niet meer "duwen" en moet de elektriciteitsmaatschappij jou helpen en gaan zij "duwen". Dan loopt de kWu meter weer "vooruit". Zodra het licht wordt kunnen de zonnepanelen weer gaan "duwen" en kan de meter weer teruglopen.

Over het algemeen zal je meer "geduwd worden" dan dat jij "geduwd hebt". Als je die twee van elkaar aftrekt, en dit wordt "salderen" genoemd, hou je het verschil over tussen het duwen van de elektriciteitsmaatschappij en he duwen van jouw zonnepanelen. Op het eind van het jaar, wanneer de meterstand opgenomen moet worden zal je merken dat door het "geduw" van jouw zonnepanelen je minder energie hebt gebruikt dan het jaar ervoor. En op basis van je verbruik over het afgelopen jaar zal "de rekening" opgemaakt worden. Dan zal blijken dat je te veel voorschot hebt betaald en zal je geld teruggestort krijgen. Daarnaast zal je toekomstige voorschotnota naar beneden worden bijgesteld. Je gaat dan per maand minder betalen.

Negatief kWu verbruik

Wanneer je heel veel zonnepanelen hebt geïnstalleerd is het zelfs mogelijk dat je zonnepanelen meer geduwd hebben dan dat de elektriciteitsmaatschappij, in de nacht, jouw apparaten heeft geduwd. In dat geval heb je op het eind van het jaar een "negatief" energieverbruik. Jouw kWu meterstand is dan lager dan het jaar daarvoor! Wanneer je zo'n meterstand inlevert zal de elektriciteitsmaatschappij even op zijn hoofd moeten krabbelen. Mogelijk zullen ze je verdenken van fraude, dat je dus een verkeerde meterstand doorgeeft. Dat wordt soms "beloond" met een "aanslag" waarbij de elektriciteitsmaatschappij zegt "je kan me nog meer vertellen maar ik doe voorlopig een aanname en gezien de huizen om jou heen ga ik er van uit dat jij zo-en-zoveel energie hebt verbruikt" en moet je dus betalen. Een briefje schrijven, met een foto van de tellerstand van de kWu meter, waarbij je aangeeft dat je heel veel zonnepanelen hebt en daardoor flink hebt "geduwd" zal hun op andere gedachte brengen en uiteindelijk zal dit gecorrigeerd worden en zullen ze geld naar jouw rekening overmaken.

Wettelijk is het geregeld dat de elektriciteitsmaatschappij dan jou moet gaan betalen in plaats dat jij hen moet betalen. Maar, prijs je niet meteen rijk... Wat blijft zijn de "vaste lasten". De meterhuur, het gebruik van het elektriciteitsnet en dergelijke moet natuurlijk betaald blijven worden. En dat is heel redelijk. Je maakt immers gebruik van die infrastructuur dus die kosten moet je delen. En helaas zijn dat nog flinke bedragen. Je moet zeer veel zonnepanelen hebben wil je zelfs die kosten terugverdiend hebben. Maar, het is mogelijk. Bijvoorbeeld als je zelf heel weinig energie verbruikt.

ferraris kilowatt uur meter handig als je zonnepanelen hebt
Ferraris kWu meter met "wieltje" kan ook "terugdraaien"

Helaas, soms wordt je genept, je kWu meter registreert niet het "duwen"

Als je niet een kWu meter hebt met een "wieltje" de zogenaamde "Ferraris meter" dan heb je dus een "moderne" kWu meter. Die zijn er in veel verschillende versies. Bepaalde versies kunnen niet "teruglopen". Jouw zonnepanelen zullen zeker energie terugleveren aan het openbaar net, maar je wordt daar niet (genoeg) voor beloond. Je kan dan overwegen om een kWu meter te laten installeren met "terugtelwerk". Die moet je aanvragen bij je energiemaatschappij. De kosten daarvoor zijn zo'n 100-200 euro.

Teruglever meter laten installeren?

De meter die niet "terugdraait" hoeft, bij kleine zonnepaneel installaties, niet desastreus te zijn. Als je zonnepanelen energie gaan leveren zal dat vaak (en dan is het dus niet erg) niet meer energie opwekken dan dat je verbruikt. Dat verschil wordt tegen elkaar weggestreept. De kWu meter zal dan "minder hard" vooruitlopen. De zonnepanelen zullen je dus wel degelijk helpen om de elektriciteitsrekening te verlagen. Maar zodra je eens zelf heel weinig energie verbruikt, denk bijvoorbeeld aan het moment dat je op vakantie gaat in de zomer, zullen je zonnepanelen dus flink staan "duwen" maar daar wordt je niet echt voor beloond omdat je meter eenmaal niet terugdraait. Wil je dat wel, dan is het laten installeren van een teruglevermeter de enige optie.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >zonnepanelen