Is het moeilijk zonnenpanelen aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk?
Ja, een kind kan de was doen. Steker van de zonnepanelen-omvormer in het stopcontact steken en klaar (zij het met één beperking die verderop beschreven staat).
72x0,5=36
Wanneer licht op een zonnepaneel schijnt levert deze gelijkspanning. Zo'n 0,5 Volt per cel. Een zonnepaneel met, bijvoorbeeld, 72 cellen zoals hiernaast afgebeeld levert dan zo'n 72x0,5=36 Volt. Maar... uit het stopcontact komt een spanning van 230 Volt. En dat is geen gelijkspanning maar wisselspanning. Een omvormer, of inverter zoals deze bij zonnepanelen genoemd wordt, zet de gelijkspanning van het zonnepaneel om in wisselspanning met de juiste waarde geschikt voor het koppelen aan het openbaar elektriciteitsnet.
PV inverter
Zo'n inverter heeft een gewone 230 Volt steker net zoals aan je tv, radio of föhn. Die steker kan je in ieder willekeurig stopcontact steken. Vanaf dat moment, als er licht op de zonnepanelen schijnt, gaat deze elektriciteit opwekken en begint "jouw elektriciteitsfabriekje". De elektriciteit die je opwekt wordt direct door de apparaten in je huis gebruikt, dus 100% groen. Produceer je meer energie met je zonnepanelen dan je zelf met je apparaten verbruikt dan wordt de "surplus" teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, je kWu meter draait dan / telt terug: Nederland heeft er een elektriciteitsproducent bij! Zonnepaneel omvormers / inverters zijn beschikbaar in vele typen en uitvoeringen, kies degene die het best past bij jouw situatie. Dat is vooral afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je hebt en wat voor panelen je hebt.
600 Wp zonnepanelen grens
Bovenstaand is geheel correct alleen is er wel een grote "maar". Om mogelijke overbelasting, en dus potentieel brand, te voorkomen heeft de wetgever, om jezelf te beschermen, bepaald dat je op een elektriciteitsgroep[1], waar ook andere apparaten aangesloten kunnen worden (en dat is bij ieder huis het geval met iedere elektriciteitsgroep), maximaal 600 Wp zonnepanelen mag aansluiten. Waarom dit zo is voert hier te ver om uit te leggen, maar, technisch als we zijn, begrijpen we dit heel goed en staan ook vierkant achter deze beslissing. Veiligheid voor alles! Wil je meer dan 600 Wp aan zonnepanelen aansluiten op het elektriciteitsnet dan zal je een extra elektriciteitsgroep moeten aanleggen.
Extra elektriciteitsgroep?
Wil je meer dan 600 Wp aan zonnepanelen op het net aansluiten dan moet je een extra elektriciteitsgroep moeten aan (laten) leggen. Dit kost niet zo heel erg veel. Het bijzondere aan deze extra groep is dat maar een stopcontact aangesloten is. Dat stopcontact gebruik je om je PV-inverter aan te sluiten.
Een slimme doe het zelfver bereid het meeste werk al voor. Die legt alvast de bekabeling aan tussen zolder (of waar de inverter dan ook staat) en de meterkast. Meestal heb je niet een lege elektriciteit pvc pijp tussen zolder en meterkast. In dat geval moet je zelf iets bedenken. Wellicht kan je gebruikmaken van de schacht waar ook de riolering en/of mechanische ventilatie door heen gaan. Je kan dan een VMvK kabel (met kabelklemmen) aanleggen van zolder naar de meterkast. Mogelijk moet je via de kruipruimte naar de meterkast. Dan is zo'n VMvK kabel uiterst geschikt. Zelf een stekerdoos aansluiten op zolder zal dan geen probleem zijn. Je vraagt dan een erkende elektricien of hij een extra zekering kan monteren en daar jouw VMvK kabel op kan aansluiten.
Als je nou toch bezig bent, koop dan gelijk een kiloWatt uur meter en plaats deze "tussen" deze kabel en je groepenkast. Dan kan je met die extra meter je opbrengst meten. In de meterkast is dat veruit de handigste plaats. Op zo'n extra groep, waar dan geen extra aansluitingen op zitten anders voor je inverters, mag een stroom vloeien van maximaal 16 Ampere. Bij 230 Volt is dat dus 16x230=3680 Watt. Let op, dat is het vermogen wat je inverter levert, niet het vermogen van je zonnepanelen in Wp. Want daar zit een flink verschil tussen. Heb je zeer veel zonnepanelen, maar dat is ongebruikelijk bij normale woonhuizen, dan zal je wellicht meerdere aparte elektriciteitsgroepen moeten aanleggen.
Op een aparte elektriciteitsgroep mag de pv-inverter maximaal 16 Ampere stroom invoeren. Dat is dus 16 Ampère x 230 Volt = 3680 Watt. Het aantal Wp van de gezamenlijke zonnepanelen mag ietsje hoger zijn vanwege kleine verliezen maar hou voor de zekerheid dezelfde 3680 Watt/Wp waarde aan. Heb je meer dan 3680 Wp aan zonnepanelen (en dat is voor een normaal Nederlands huisgezin uitzonderlijk (tenzij je een warmtepomp of elektrische auto hebt), maar op een boeren schuur weer niet) dan zal je meerdere elektriciteitsgroepen moeten aanleggen en iedere groep moet zijn eigen inverter hebben. De stroom mag natuurlijk niet de maximale stroom van de hoofdzekering overschrijden. In de meeste Nederlandse woningen is dit 25 Ampere. Heb je een drie fase aansluiting (krachtstroom) dan is dat meestal 3 x 25 Ampere, dus 75 Ampere samen.
- Ieder huis heeft meerdere elektriciteitsgroepen en iedere groep heeft zijn eigen zekering, dat kan je zien in je meterkast.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie