solifor fl150
Bij een compacte zonneboiler zijn collector en boiler geïntegreerd in één behuizing (Solior FL150)

Compacte zonneboilers

Bij een compacte zonneboiler is het systeem, de naam zegt het al, compact. Het grote voordeel van zo'n compact systeem is dat in huis geen veel ruimte innemende boiler (warmwatervoorraadvat) benodigd is. Deze warmwaterboiler is namelijk geïntegreerd net onder de collector. Vandaar de bolle vorm. Dus de collector en de boiler vormen één geheel.

De Itho-Daalderop Solior FL150 zonneboiler heeft een warmwater inhoud van 150 liter. Dat is een bovengemiddelde boilerinhoud (wat positief is). Het nadeel is dat de zonneboiler wel zwaarder wordt door de geïntegreerde boiler. Het geheel weegt geïnstalleerd 210 kg. De druk kan oplopen tot 400 kg tijdens zware sneeuwval. Maar vrijwel alle normale platte daken kunnen dit zonder extra voorzieningen dragen.

In de winter als het water in de boiler onder het vriespunt dreigt te komen zal automatisch een klein verwarmingselement van maar 15 Watt ingeschakeld worden om bevriezing van het water te voorkomen. Meer vermogen is niet nodig doordat de boiler zeer goed geïsoleerd is. Doordat het verwarmingselement maar gedurende een kort periode aanstaat is dit energieverlies verwaarloosbaar. Het is aanzienlijk minder dan de benodigde energie die "terugloopsystemen" nodig hebben voor de elektrische pomp die vaak 50 Watt of meer zij en constant aan staan zolang de zon schijnt.

Punt van aandacht: de aan en afvoerleiding van het koud/warm water moeten door het platte dak gaan recht onder de zonnecollector/boiler komen. Dit vanwege bevriezing van de waterleiding. De korte leiding tussen dak een boiler wordt voorzien van een goede isolatie om bevriezing van de waterleidingen te voorkomen. De zonnecollector/boiler staat standaard "los" het volle gewicht is voldoende tegen zware stormen. Wel wordt sterk geadviseerd om de unit zoveel mogelijk in het midden van het dak te plaatsen en niet tegen de rand vanwege de windbelasting. De poten kunnen verankerd worden aan het dak maar dat vereist een goede waterdichte constructie.

Dat de zonneboiler met de schuine voorkant naar het zuiden moet wijzen (afwijken richting west of oost mag maar zal daardoor minder warm water opleveren) spreekt voor zich. Onderhoud op het dak aan deze eenheid is eigenlijk niet nodig. Ze bezit immers geen bewegende onderdelen.

Voordelen

  • Ideaal voor op een plat dak.
  • Geen ruimteverlies in het huis door een ruimte innemende boiler.
  • Relatief simpele installatie.
  • Totale kosten (aanschaf en plaatsing) zijn relatief laag.
  • Duurzaam, geen bewegende onderdelen als een waterpomp.
  • Geen extra elektriciteitskosten vanwege ontbrekende waterpomp.

Nadelen

  • Leiding van boiler tot gebruiker is langer (moet van dak af komen) waardoor het totale rendement iets daalt.
  • Belasting (gewicht) op het dak is behoorlijk groot omdat de dakconstructie niet alleen de collector maar ook de boiler moet kunnen dragen. Maar zal op de meeste daken geen probleem opleveren.

Fabrikanten van compacte zonneboilers

Vroeger verkocht Itho Daalderop dit product maar is daar mee gestop. Wij kennen op dit moment geen fabrikanten die een vergelijkbaar product in de Lage Landen leveren.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >zonneboilers >compact

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen