brita waterfilters
Brita Maxtra waterfilterkan

Waterkanfilters (Brita)

Dit type waterfilter is geschikt om zeer kleine hoeveelheden water te filteren. Het is een kan waarin een reservoir hangt (het witte gedeelte op de foto) waar het ongefilterde water in wordt gegoten. Onder dit reservoir zit een filterpatroon (cassette), die eenvoudig vervangen kan worden. Dit is (althans op zijn minst bij Brita) een gecombineerde filter die zwevende deeltjes, opgeloste- en geurstoffen verwijderd door gebruik te maken van actief koolstof. Daarnaast wordt het water ook (gedeeltelijk) ontdaan van kalk. In het filter zijn ook voorzieningen getroffen om bacteriegroei te beperken. Door de zwaartekracht zal het ongefilterde water, langzaam, door de filter zakken waardoor de kan zich vult met gefilterd water. Dit belangrijkste toepassingen thee en koffie bereiding en drinkwater.

Om de vier weken moet de filtercassette vervangen worden. Dit is onafhankelijk van de hoeveelheid gefilterd water. Na vier weken neemt de kans op bacteriegroei toe en moet daarom uit voorzorg de cassette vervangen worden. Deze periode valt natuurlijk samen met het verzadigen van de filter in de cassette bij normaal gebruik. De aanschafkosten zijn erg laag, en is mede daarom zo aantrekkelijk, maar de operationele kosten zijn erg hoog door de dure filtercassettes. Daarom is de prijs per liter gefilterd water erg hoog. Hoewel dit systeem erg gemakkelijk is, het vereist geen installatie van een filtersysteem in bijvoorbeeld het keukenkastje, zou een filtersysteem op basis van en dus geen ruimte.

 Waterbehandelings­resultaat
kalk *****
zwevende deeltjes *****
opgeloste stoffen *****
geurstoffen *****
bacteriën *****
virussen *****

Belangrijkste kenmerken van waterkanfilters

  • filtert kraanwater best aardig en voor gebruik in koffie of thee meer dan voldoende en haalt, en daardoor wordt dit veel toegepast bij "thuis koffieautomaten" zoals espresso en cappuccino apparaten. De belangrijkste taak voor deze apparaten is het ontdoen van kalk uit het water. De vraag is of om de zoveel tijd ontkalken goedkoper is. Voor dit soort koffiemachines zijn speciale cassettes beschikbaar die in de waterhouder geplaatst moet worden.
  • Na vier weken moet je de filter vervangen wat hoge kosten met zich meebrengt.
  • Je moet er op wachten tot het water door het filter is gezakt, het is niet meteen beschikbaar. De snelheid is ongeveer 1 liter per minuut.
  • Om bacteriegroei tegen te gaan is een (heel klein beetje) zilver verwerkt in het filter, een klein deel daarvan komt in het water terecht. Dit is niet direct schadelijk maar om dit al het water wat je consumeert uit dit filter te halen heeft niet onze voorkeur.
brita waterfilters
Brita Classic waterfilter patroon

Verschillende type Brita filterpatronen

brita waterfilters
Brita Maxtra waterfilter patroon
  • Maxtra patronen: dit zijn de meest moderne cassettes die de vervanger zijn van Classic patronen en filteren en ontharden beter dan de classic patronen.
  • Classic patronen: dit zijn de filters waar Brita mee bekend is geworden.

Brita levert naast de hierboven beschreven "zwaartekracht" ook "waterdruk" filtersystemen zoals de "Brita On Tap" waterfilter die direct aan de kraan gemonteerd wordt.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >waterfilters >brita

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen