british berkefeld waterfilter
British Berkefeld waterfilter met keramische waterfilters op basis van het Doulton principe

Keramische waterfiltering (British Berkefeld, Doulton, gravity waterfilter)

Keramische waterfilters wordt gemaakt van een keramisch materiaal waar minimime poriën in zitten. Deze manier van filteren is uitgevonden door John Doulton in 1835 en heeft deze filters ondermeer geleverd aan Queen Victoria. Zijn zoon Henry Doulton introduceerde in 1862 de koolstof water filters die ook geleverd werden aan het Engelse hof. In 1905 heeft King Edward hiervoor de firma Doulton gehonoreerd met de term "Royal".

De filters zijn gemaakt van Diatomeeënaarde (skeletjes van eencellige kiezelwieren) ook wel kiezelaarde of kiezelgoor genoemd. Deze skeletjes hebben minuscule poriën van kleiner dan 1 micron (miljoenste meter). Hierdoor worden de meeste bacteriën tegengehouden. Zo zijn deze filters met succes gebruikt om water te filteren in tijden van cholera uitbraken. Realiseer dat de meeste virussen niet worden tegengehouden, net zoals alle andere filters. Wanneer het water virussen bevat is koken, behandeling met ozon of uv(c) lamp de beste oplossing om deze virussen inactief te maken. Voor deze, vaak bij calamiteiten gebruikte, waterfilters zou voor de sterilisatie van het gefilterde water de Steripen een hele handige oplossing zijn.

De waterfilters "candles" zoals ze genoemd worden, zijn meestal beschikbaar in twee uitvoeringen. De basisfilter die alleen maar een keramische filter heeft, die "Sterasyl" wordt genoemd. Daarnaast is ook de "Super Sterasyl" filter beschikbaar die naast de keramische filter ook een actief kool filter heeft. Deze haalt vervelende smaakjes uit het water, chloor, bestrijdingsmiddelen, zware metalen en oplosmiddelen. De keramische filters hebben een minuscule laag van zilver waardoor bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.

british berkefeld extreme waterfilter
British Berkefeld extreme survival kunststof waterfilter

Wanneer de doorstroming van de filters terugloopt, omdat de buitenste keramische laag verstopt raakt kan deze onder stromend water met een soort schuurspons weer bruikbaar gemaakt worden. Je schraapt als het water een minuscuul klein laagje keramisch materiaal af. De filters met actief kool filter kunnen op deze wijze niet schoongemaakt worden omdat de actief koolfilter na enige tijd niet hun effectiviteit verliezen.

De zwaartekracht waterfilters van het Doulton principe zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen. Een roestvrijstalen uitvoering die twee tot maximaal vier filters (candles) kan bevatten en een kunststof uitvoering met twee filters. Het aantal filters bepaald niet de kwaliteit maar alleen de snelheid van waterfiltering. Beide uitvoeringen hebben een afneembaar boven en onderdeel. De RVS uitvoering heeft een schoonwatercapaciteit van 9 liter en is 49 cm hoog, de kunststof versie acht liter en heeft een hoogte van 59 cm.

Deze "zwaartekracht waterfilters" bestaat uit drie onderdelen: in het bovenste gedeelte wordt het ongefilterde water gegoten. Hierin staan de "candles", de filters die er schoon drinkwater van maken die uitmonden op het onderste gedeelte waar het reservoir is waar het schone water in terecht komt (druppelent) en met een kraantje afgetapt kan worden. Deze filter werkt niet supersnel. Hou rekening met 20 liter per dag per "candle". Maar daar kan je een gezin doorgaans goed van drinkwater mee voorzien.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >waterfilters