Beschimmeld voedsel moet je weggooien. Per jaar gooit een gemiddeld Nederlands huisgezin 2400 euro voedsel in de vuilniszak

Waarom zou je voedsel vacuüm willen verpakken?

Voedsel bederft. Dat is een gegeven. En bedorven voedsel ruikt vaak niet alleen vreselijk, het ziet er ook vreselijk vies uit, en het maakt je letterlijk misselijk als je het eet. Bedorven voedsel moet je daarom weggooien. Dat is wel zonde. Je gooit feitelijk geld in de vuilniszak. Tel dat eens voor een heel jaar op hoeveel geld er in die vuilniszak verdwijnt.

In Nederland wordt door huisgezinnen zo'n 2,4 miljard euro aan voedsel weggegooid waarbij een flink deel dit bedorven voedsel betreft. Dat is dus omgerekend: 1.000.000 huishoudens in Nederland gedeeld door 2.400.000.000 euro weggegooid voedsel = 2400 euro weggegooid voedsel per huishouden per jaar.

Voedselbederf wordt voornamelijk veroorzaakt door schimmels en bacteriën, en voor vetten: door oxidatie (het ranzig worden). Schimmels en bacteriën kunnen, uitzonderingen daargelaten, niet zonder zuurstof. Zouden we in staat zijn om, tijdens de opslag van voedsel, de zuurstof weg te houden van het voedsel dan zouden we het bederf door aerobe bacteriën (die van zuurstof leven) en schimmels kunnen tegenwerken en zou daardoor het voedsel minder snel bederven waardoor we veel minder voedsel hoeven weg te gooien.

Dat is nou precies wat een vacumeermachine of vacuüm apparaat doet. Het verwijderd de lucht rond het voedsel door dit luchtdicht te verpakken in kuststoffolie. In die lucht zit 21% zuurstof die je samen met de lucht dus uit de vacuümverpakking hebt gezogen. Is de lucht uit de verpakking gezogen, dan is er ook geen zuurstof en kunnen schimmels of aerobe bacteriën zich ook niet meer vermenigvuldigen. Ook het oxidatie proces (het verbinden met zuurstof) bij vetten in boter, chocolade, e.d. wordt vertraagd door het vacuüm te verpakken. Immers, de hoeveelheid zuurstof is vrijwel nul. Helaas kunnen we met een vacumeermachine niet alle lucht, dus alle zuurstof wegzuigen. Er blijft altijd wel een klein beetje lucht dus zuurstof achter in het vacuüm verpakte voedsel. Daarom wordt het bedervingsproces niet helemaal tot stilstand gebracht. Daarnaast zijn ook andere organismen verantwoordelijk voor bederf. De anaerobe bacteriën kunnen namelijk zonder zuurstof leven en die worden dus niet geïnactiveerd door voedsel vacuüm te verpakken.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >vacuüm apparaat