vacuumdoos met vacuumslang
Bij sommige vacuüm apparaten kan je een speciale vacuümdoos of vacuümbus (van die fabrikant) aansluiten, reuze handig als je vrij snel achter elkaar een beetje nodig hebt, zoals bij koekjes, krentenbollen, van te voren gesneden ui, paprika, e.d.!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een vacuüm apparaat?

Vacuüm apparaten / vacumeermachines zijn in zoveel verschillende versies te koop en in verschillende prijsklassen dat je wellicht sterk zal twijfelen wat een goed apparaat is. Of een apparaat goed is hangt natuurlijk af van je budget en de eisen die je aan het vacuüm apparaat stelt en niet te vergeten, hoe lang je zonder ellende het apparaat kan gebruiken. Dat laatste is natuurlijk altijd afwachten maar daar geldt meestal bij (net als bij vele producten): goedkoop is duurkoop, maar dure versies hoeven niet per definitie beter te zijn.

Goedkope vacumeermachines hebben beperkingen waar je mogelijk van te voren niet over na hebt gedacht, en die de fabrikant niet met grote letters op de verpakking schrijft maar in de handleiding tref je zo'n beperking wel aan.

Zo kan je met vele goedkope vacuüm apparaten niet achter elkaar doorwerken. Na iedere vacumeeractie moet je bijvoorbeeld een minuut, soms zelfs twee minuten wachten omdat het apparaat moet afkoelen. Dat is natuurlijk niet handig.

Veel goedkope vacumeermachines hebben een zeer beperkte levensduur. De in de Verenigde Staten bekende (en ook hier verkrijgbare) vacumeermachines van Foodsaver werken best goed alleen lees je op het internet dat zeer veel bezitters steen en been klagen dat hij na een of twee jaar reeds defect raakt. Dit zou je niet verwachten omdat de Foodsaver vacuüm apparaten, wat prijs betreft, in het middensegment zitten. En wat blijkt, het model FSV3840 en ja die kost iets meer dan 200 euro, blijkt wel langdurig goed te werken. De meest gehoorde klacht is dat de Foodsaver apparaten na enige tijd niet meer goed vacuüm zuigen omdat de rubber afsluiting rond de vacuümkamer niet meer goed afsluit.

Zaken om over na te denken

De vraag die je zelf moet stellen is: wat wil ik met de vacumeermachine gaan doen? Alleen maar zakken en rollen vacumeren? Of wil ik restjes in potten en of dozen ook vacuümzuigen? Ga ik maar af en toe vacumeren of zal ik het vaak gaan doen? Wil ik ook broodjes, krentenbollen e.d. vacuüm kunnen verpakken. Afhankelijk van de antwoorden daarop zal je bepaalde eisen moeten stellen aan het vacuüm apparaat wat je wilt gaan kopen. Alle eigenschappen waar je op moet letten tijdens de koop, zijn opgesomd op de pagina "verschillen tussen vacumeermachines".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >vacuüm apparaat