courgettesoep vacuüm verpakt en ingevroren
Courgettesoep vacuüm verpakt en ingevroren

Hoe kan je vloeistoffen als soep en saus vacuüm verpakken?

In vrijwel alle handleidingen van vacuüm apparaten lees je dat je niet vloeistoffen kan vacuüm kan verpakken. Maar met een beetje beleid en de juiste vacumeermachine die beschikt over een pulseknop zoals de Allpax P250 is dit zeer goed te doen en zelfs, met een beetje beleid gaat dit ook goed met de Allpax F110.

De reden dat afgeraden wordt om vloeistoffen vacuüm te verpakken wordt meteen duidelijk als je dit voor het eerst doet. Je stopt een vloeistof zoals soep in een vacuümzak. Je legt de zak met de opening in de vacumeermachine en drukt op de start knop. Binnen twee seconde zie je de soep uit de zak de vacumeermachine in stromen. Oops! Vocht en vacuüm pomp zijn niet elkaars vrienden. Sterker nog, als je apparaat geen vocht opvangbakje heeft dan zal dit meteen of binnenkort het einde betekenen van je vacuüm apparaat. Dat de soep meteen de vacumeermachine instroomt is logisch. Op het moment dat de zak vacuüm gezogen wordt zal de vacuümpomp gaan "zuigen" en de luchtdruk buiten de vacuümzak zal daardoor flink op de zak "drukken" en zo stroomt de soep zo het vacuüm apparaat in.

Hoe dan wel?

Voor onderstaande methode heb je een vacumeermachine nodig met een vacuüm pulse knop of een vacumeermachine waarbij het vacumeerproces te onderbreken is zoals de Allpax F110. Maar een vacuüm apparaat met een instelbare vacuümdruk kan ook gebruikt worden.

    open vacuümzak met spaghetti omgeslagen tijdens het vullen
    sla de rand open tijdens het vullen
  • Stap 1: sla de bovenkant van de vacuümzak eerst om (een centimeter of vijf). Dit doe je om te zorgen dat de bovenkant van de zak niet nat wordt en daardoor niet goed dicht te lassen is.
  • Stap 2: vul de vacuümzak met de vloeistof, maar stop er niet te veel in.
  • Stap 3: sla de bovenkant van de zak weer terug.
  • Stap 4: nu komt het geheim van de smid: we maken gebruik van het feit dat vloeistof altijd het laagste punt op zoekt vanwege de aantrekkingskracht van de aarde. Normaal gesproken "ligt" de vacuümzak voor de vacumeermachine, maar nu laten we hem "naar beneden hangen".
    Zoek een ondiep laatje op in je keuken (waar bijvoorbeeld het bestek in zit) en schuif deze wat open. Zet het vacuüm apparaat aan de rand van de aanrecht pal boven het uitgeschoven laatje (mocht je dit niet hebben, zet dan de vacumeermachine wat hoger op het aanrecht door een schoenendoos of iets dergelijks onder het vacuüm apparaat te zetten, zorg er in ieder geval voor dat de vacuümzak naar beneden kan hangen).
  • Stap 5: zet de vacuümzak in het laatje (of op de aanrecht als je het vacuüm apparaat hoger hebt gezet) en strijk de bovenkant van de zak glad.
  • Stap 6: leg de bovenkant van de zak in het vacuüm apparaat met de opening in de vacuümruimte.
  • Stap 7: doe de klep dicht.
  • Stap 8: de vacuümzak staat nu haast rechtop (of flink schuin) tegen het vacuüm apparaat aan. Daardoor staat de vloeistof onderin de zak. Vanaf nu zijn de stappen een beetje afhankelijk van het type vacuüm apparaat wat je gebruikt, maar wat je in deze stap moet bereiken dat je, door gebruik te maken van de pulse knop (of hoe die knop ook heet op jouw apparaat), de vacuümzak zover vacuümzuigen tot het moment dat de vloeistof "omhoog kruipt". Dit is vrij kritisch. Wacht je te lang, dan verdwijnt de vloeistof in het vacuüm apparaat. Dat moet je te allen tijdevoorkomen. Hoewel een paar druppeltjes vloeistof in de vacuümkamer ook weer niet heel erg is. Want bij de betere vacuüm apparaten zit er een vochtopvangbakje in de vacuümkamer. Dus die is zo leeg en schoongemaakt. Maar als je het kan voorkomen is dit wel makkelijker en beter. Zeker ook voor de aan te brengen las, want een las die vochtig is zal vaak niet goed dichtgelast worden. De zak is nu aan de bovenkant platgezogen door de vacuümpomp en onderin zit nog de vloeistof, als je denkt aan een ballon waar water in zit lijkt dit er een beetje op.
  • Stap 9: druk nu op de sealknop. Hierna is de zak hermetisch gesloten.
  • Stop 10: leg nu de zak plat op de aanrecht en duw en verdeel de vloeistof over de gehele zak. Wat je nu overhoudt is een vacuümzak die er een beetje als een dun kussen uitziet (voor de mensen die een inflatable matras hebben: inderdaad daar lijkt hij op twee druppels water op!). Deze kan je nu in de vriezer leggen. Leg hem op een vlakke ondergrond waardoor hij "vlak" invriest waardoor hij later de minste ruimte inneemt als je veel zakken op elkaar legt.

* heb je geen pulseknop naar kan je wel het vacumeerprocesonderbreken en daarna meteen een lasnaad aanbrengen, zoals de Allpax F110, dan moet je eerst op de vacumeer en dichtlassen knop drukken, en op het moment dat je ziet dat de vloeistof "omhoogkruipt" stop je het vacumeerproces en start met het dichtlassen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >vacuüm apparaat