vacuüm folie rol
Vacuüm rol met reliëf bedoeld voor huishoudelijk gebruik

Wat is het verschil tussen gladde vacuüm folie/rollen/zakken en die met reliëf?

Vacuüm verpakkingsmachines worden gebruikt door bedrijven en particulieren. De machines die bedrijven gebruiken zijn wezenlijk anders dan de vacuüm apparaten die particulieren gebruiken. Bij particulieren hangt de vacuüm zak altijd buiten het apparaat met een klein deel, de opening, in het apparaat waarin een vacuüm ontstaat en zo de zak leeggezogen wordt. Bij bedrijven wordt een apparaat gebruikt waarbij de vacuüm zak in zijn geheel in een machine gaat en totaal dus in het vacuüm ligt.

De gladde zakken en folie is bedoeld voor de vacuüm apparaten die bedrijven gebruiken maar kunnen niet gebruikt worden voor de vacumeermachines die particulieren gebruiken waarbij de zak "buiten het apparaat hangt". Dan moet je namelijk de zakken of folie met reliëf gebruiken. Waarom dit verschil?

Als je een gladde zak in een vacuüm apparaat zou gebruiken waarbij de zak buiten de machine hangt zal van binnen de luchtdruk snel dalen zodra de zak vacuüm gezogen wordt. De buitenlucht drukt dan met grote kracht op de zak buiten de machine. Dit gebeurd met zo'n kracht dat de zak op plaatsen waar je dat niet wilt dichtgedrukt wordt waardoor er "luchtbellen" achter blijven. Het probleem van het dichtdrukken van de zak op tijdens het vacumeren kan voorkomen worden door gebruik te maken van zakken of folie met "reliëf". Dit reliëf zorgt er voor dat kleine luchtkanaaltjes open blijven waardoor, ook de lucht onderin of aan de zijkant van de zak ook wordt leeggezogen.

Om kort te gaan, particulieren moeten dus altijd zakken of folierollen met reliëf kopen.

Overigens, het reliëf is een beetje verschillend per fabrikant. Zo zie je "lijntjes" (zie foto) of "mini-bubbeltjes" maar het effect is gelijk.

Welke formaat zakjes worden het meest gebruikt?

25x17 cm is ideaal om restjes voor één persoon in te vacumeren. Ook kan daar zo'n 450 gram spaghettisaus in gedaan worden wat goed is voor drie personen. Maar 600 gram zou ook nog net kunnen voor vier personen.

30x25 cm kan je goed gebruiken voor het vacumeren en invriezen van 1 liter soep. Kan je dan vloeistoffen vacumeren? Nou en of, maar dan moet je wel een "pulse" knop hebben (of instelbare vacuümkracht), lees hier hoe we dat doen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­