Welke type vacuüm apparaten zijn te koop en waarop verschillen ze van elkaar?

Verschillende klep sluit mechanismen

vacuüm apparaat rubberen afsluiting vacuümkamer
zak ligt in vacuümkamer die omringt is door een rubberen afsluiting

Wanneer je vacuüm apparaten gaat vergelijken valt vrij snel op dat grote verschillen bestaan in het sluitingsmechanisme. Onder die klep bevindt zich de vacuümkamer. Wanneer je een vacuümzak wilt vacuüm zuigen moet de zak met het open gedeelte in die vacuümkamer gelegd worden. De vacuümkamer bevindt zich onder de klep en wordt hermetisch gesloten door een rubberen afsluiting. Die rubberen afsluiting moet natuurlijk wel goed "aangedrukt" worden om te voorkomen dat valse lucht aangezogen wordt. Dit aandrukken gebeurd op verschillende manieren en dat is een van de aspecten waar je een vacuüm apparaat op kan vergelijken. Wij zijn tot nu toe zeven verschillende technieken tegengekomen. En natuurlijk hebben bepaalde sluitmechanismen voordelen ten opzichte van andere.

  • De deksel moet je met je handen flink aan te drukken waardoor, als je hard genoeg drukt, vanzelf twee palletjes, zowel links als rechts van de deksel "de deksel vastklikken". Na het vacumeren moet je een hendel aan de zijkant overhalen (die lucht in de vacuümkamer laat stromen waardoor de deksel vanzelf loskomt) of moet je aan de linker en rechterzijde op knopjes drukken waardoor de vergrendeling los laat.
  • Een variant op de voorgaande (zoals bij de Allpax F110) is dat ook hier je de deksel aan beide zijde moet drukken. Dit doe je in dit geval met je duimen. Tegelijkertijd moet je met je wijsvingers aan beide zijden een knop indrukken waardoor de klep vergrendeld wordt. Na het vacumeren wordt de klep automatisch ontgrendeld.
  • De deksel wordt niet vergrendeld maar tijdens het begin van het vacumeren moet je afhankelijk van het type apparaat een beetje of soms zelfs behoorlijk veel kracht uitoefenen op de deksel (met twee gespreide handen) waarbij, als de kamer zich vacuüm begint te trekken, de deksel vanzelf zich vastzuigt (en jij de deksel los kan laten). Je moet met de krach van je handen dus in het begin van de vacumeercyclus er voor zorgen dat geen valse lucht aangezogen wordt. Na enige tijd is de vacuümkracht zo groot geworden dat de klep zichzelf dichthoudt.
  • Nadat je de deksel dicht hebt gedaan moet je aan de zijkant een grote knop omdraaien waardoor de klep vergrendeld wordt. Nadat het vacumeren klaar is draai je de knop weer terug en wordt de deksel ontgrendeld.
  • De deksel wordt door middel van magneten dichtgehouden. Dit zie je terug op onder andere de modellen van Lava.
  • De deksel wordt door de vacumeermachine automatisch vergrendeld en aangetrokken. Dit zie je terug op bijvoorbeeld de Allpax P250. Nadat het vacumeren klaar is wordt de vergrendeling weer losgelaten waardoor je heel eenvoudig de deksel met één vinger kan openen.
  • Deze klepsluittechniek tref je aan bij verticaal uitgevoerde vacumeermachines zoals de Foodsaver V3240 of V3840. Nadat je de vacuümzak in het vacumeer apparaat hebt gestoken (en dat is best een beetje priegelen) zal het apparaat zelf (van binnen) een klep sluiten met een elektromotor.

De magnetische sluiting van Lava of de automatische vergrendeling van Allpax 250 zijn veruit de prettigste oplossingen. Maar helaas tref je deze aan bij de wat duurdere vacuüm apparaten. Het automatische klepsluitmechanisme van verticale Foodsaver vacuüm apparaat modellen lijkt ook prettig maar het is wat priegelen om het zakje op de juiste plaats te krijgen waardoor het apparaat begrijpt dat de zak er goed inlicht. Daarnaast heb je veel materiaalverlies omdat de sealrand ver van de rand van de zak zit. Het grote voordeel van deze drie technieken is dat je geen zorgen meer hoeft te maken en concentreren op het dichtdrukken en vasthouden van het deksel tijdens de eerste cyclus van het vacumeren maar juist kan concentreren op de inhoud van de vacuümzak of dat allemaal goed gaat. We kunnen uit ervaring zeggen: at is heel erg prettig.

De goedkopere "druk en klik vast" sluitingsmechanisme vragen iets meer moeite maar is voor ons geen reden om dit type vacuüm apparaat van de aanrecht te weren. Sterker nog, dit type vacumeermachine zijn doorgaan klein en nemen dus weinig ruimte in beslag op de aanrecht. Met plezier maken we al tijden gebruik van onder andere de Allpax F110. Wat we niet fijn vinden zijn de vacuüm apparaten waarbij de klep niet dichtgeklemd wordt en die je tijdens het vacuümzuigen eerst even flink aan moet drukken.

De standaard (eenvoudige) vacumeermachine (voor huishoudelijk gebruik)

Solis Genius vacuüm apparaat
Solis Genius vacuüm apparaat

Met de standaard vacumeermachine kan je zakjes en rollen (buisrollen) mee vacuüm zuigen en dichtlassen (sealen). Bij sommige apparaten moet je eerst op een knop "vacuüm zuigen" drukken, en als dat klaar is, op de knop "sealen" (dichtlassen / dichtsmelten) drukken. Sommige machines, en die hoeven echt niet duurder te zijn, is het een eenknopsbediening. Je drukt op de knop en de zak wordt eerst vacuüm gezogen en daarna automatisch dichtgeseald (gelast/gesmolten). Wat je niet met zo'n vacuüm apparaat kan doen, of welke opties/verbeteringen deze machines niet hebben lees je hieronder. Een vacuüm apparaat / vacumeermachine die je een beetje serieus kan nemen, begint bij 50 euro. Machines als de Beston en vergelijkbare vacuüm apparaten die je voor 25 a 30 euro kan kopen is gewoon rommel. Na korte tijd ligt hij bij het grofvuil. Niet kopen dus.

Kenmerken en eigenschappen die je op uitgebreidere vacumeermachines aantreft

De buisrol kunststof folie bevindt zich in het apparaat

Sommige machines hebben een aparte ruimte waarin de buisrol folie zit. Hierdoor slingert dat niet op je aanrecht of in je kastje. Nadeel is dat het apparaat hierdoor in grootte toeneemt.

Een snijmechanisme voor de buisrol om de folie "te knippen"

Bij sommige machines moet je de buisrol folie met een schaar op maat knippen voordat je kan beginnen. Een apart geïntegreerd snijmes is heel prettig.

Handmatige bediening

Sommige apparaten kennen alleen maar een "eenknopsbediening", de zak wordt vacuüm gezogen en daarna meteen dichtgesmolten. Soms wil je het vacuüm zuigen onderbreken en daarna het dichtlassen. Bijvoorbeeld bij delicate producten als sperziebonen, omdat ze bij een te hoog vacuüm geplet worden. Dan is het prettig dat je, naast de automatische procedure van "vacuüm zuigen en dichtlassen" dit ook met twee knoppen kan bedienen. Een knop voor het vacuüm zuigen de ander voor het dichtlassen.

Vacuüm zuigen van dozen en bussen (aparte vacuümslang aansluiting)

De luxere vacumeermachines hebben een aparte aansluiting waarop je een slangetje kan aansluiten die je vervolgens gebruikt om een speciale vacuümdoos of vacuümbus vacuüm te zuigen. Dit is een zeer waardevolle optie. Let op: de vacuüm aansluitnippels voor vacuümdozen of -bussen zijn tussen de fabrikanten (meestal) niet uitwisselbaar. Je moet dus de vacuümdoos of bus van de fabrikant kopen waar je ook het vacuüm apparaat van hebt gekocht.

Dikke lasnaad, dubbele lasnaad of drievoudige lasnaad

De eenvoudige vacuüm apparaten hebben een enkelvoudige en vaak dunne lasnaad. Hierdoor bestaat de kans dat de zak soms niet goed is dichtgelast. Hoe dikker de lasnaad, des te beter. Sommige vacumeermachines hebben wel een 4 mm brede lasnaad! Andere fabrikanten pakken het lasnaadprobleem aan door niet een maar twee of zelfs drie lasnaden in één keer te maken. Overigens, als de vacumeermachine die je wilt kopen maar een lasnaad heeft en je zou twee of drie lasnaden willen hebben, kan je natuurlijk achteraf altijd een tweede of derde lasnaad aanbrengen door de zak een beetje te verschuiven en nogmaals een lasnaad te maken, kost alleen wat meer tijd.

Instelbare lastijd van de lasnaad

Wanneer je van de fabrikant van je vacuüm apparaat zijn zakken en buisrollen koopt, zullen deze altijd optimaal dichtgesmolten worden. Maar vacuüm zakken en rollen kan je op verschillende plaatsen en in verschillende kwaliteiten (diktes) en materialen kopen. Hierdoor moet de lastijd soms wat langer of korter plaatsvinden. Een vacuüm apparaat waarbij de lastijd instelbaar is heeft dus een duidelijke voorkeur. Dan ben je vacuümzakken en rollen van iedere leverancier kopen en dat kan heel veel geld schelen!

Dieper vacuüm

De vacuümpomp in een vacumeermachine heeft tot taak de zak, doos of bus vacuüm te zuigen. Maar iets helemaal vacuüm zuigen kan niet. Altijd zal een restje lucht achterblijven. De mate waarin dit gebeurd bepaald mede de kwaliteit van het vacuüm apparaat. De goedkope vacuüm apparaten zuigen tot 70%, dat is -700 mbar (buitenlucht is ongeveer 1000 mbar en na het vacuüm zuigen blijft er dan nog 300 mbar over). Een iets betere vacumeermachine werkt tot 80%, dat is -800 mbar, en de (wat) duurdere vacumeermachines gaan tot 90-95% (-900 tot -950 mbar). Hoe hoger het vacuüm is, hoe minder lucht achter blijft en dus hoe minder bacteriën, schimmels e.d. kunnen leven en het voedsel kunnen bederven.

Impuls (pulse) vacuüm knop

Sommige producten zoals champignons, maar nog duidelijker zichtbaar: brood(jes) of krentenbollen moet je niet al te ver vacuüm zuigen omdat het product dan "in elkaar geknepen" wordt. Je wilt bij deze producten het vacuümgehalte beperken. Sommige fabrikanten hebben daarom een "impuls vacuüm" knop. Zolang je de knop ingedrukt houdt wordt het product vacuüm gezogen en zodra je hem loslaat, omdat je vindt dat voor het product het optimale vacuüm is bereikt, stopt de vacuümpomp. Bemerk je dat je een nog hoger vacuüm wilt bereiken dan druk je nog een of een paar keer nog op de pulse knop tot het gewenste vacuüm is bereikt.

Instelbare vacuüm druk

Sommige vacuüm apparaten hebben een instelbare vacuümdruk. De Lava vacuüm apparaten hebben hiervoor een apart knopje. Door deze in te stellen wordt het vacuüm beperkt. Je hoeft niet, zoals bij de impulsknop op het juiste moment los te laten, maar je stelt in tot welke druk de vacuümpomp moet werken, de vacuümdruk zal niet verder oplopen dan de ingestelde druk.

Vacuüm apparaten met een "snorkel".

Sommige, en dit tref je vooral aan bij de goedkope vacumeerapparaten, hebben een "snorkel" of slangetje waarmee de zak vacuüm gezogen wordt. Dit heeft een voordeel maar vooral veel meer nadelen. Het voordeel is dat je rond het snorkeltje/slangetje een koffiefilter of katoenen doekje kan doen die voorkomt dat meel of andere droge losse stoffen de vacuümpomp in worden gezogen. Je knipt daarbij een klein stukje van een papieren koffiefilter af en vouwt deze dubbel rond het snorkeltje. De nadelen zijn echter groter en daarom zie je dit alleen maar bij de goedkopere vacuüm apparaten. Zo zal af en toe per ongeluk vocht uit de zak gezogen worden. Als dat in je vacuüm pomp terecht komt kan je hem daarna wel weggooien. Vandaar dat de betere/duurdere vacumeermachines in vacuümkamer hebben waarin wat vocht opgevangen kan worden wat je daarna kan opdeppen of bij sommige kan uitnemen en schoonmaken.

Een ander nadeel van het snorkeltje is dat het ook minder hygiënisch is. Je steekt iedere keer het snorkeltje in de vacuüm zak en brengt daarmee ook vuil, bacteriën, schimmels e.d. naar binnen wat niet bevorderlijk is voor de houdbaarheid van het product. Liever dus geen snorkel.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >vacuüm apparaat