Lava V.300 premium
Lava V.300 premium vacuüm apparaat

Tips voor het vacumeren / FAQ

  • Vacumeer nooit paddenstoelen, uien, knoflook of zachte kaas.
  • Ontdooi ingevroren vacuümverpakt voedsel altijd in de koelkast, dit voorkomt versnelde bacteriegroei. Ontdooien en verwarmen in een hapjespan met een laagje water van 75° Celsius is wel toegestaan.
  • Na gebruik van de vacumeermachine doe de klep dan niet klemmend dicht (als je een model hebt die je dicht moet klemmen tijdens het vacumeren). Gewoon dichtdoen en niet dichtklemmen. Dit voorkomt dat de afsluitrubbers fijngedrukt worden en niet meer goed functioneren.
  • Reinig je handen voordat je gaat vacumeren, ontsmet ze liefst of werk met schone latex / nitril handschoenen. Hiermee besmet je niet het voedsel met onnodig veel schimmels en bacteriën die de bewaartermijn van het voedsel negatief kan beïnvloeden. Reinig ook de snijplank waar je het voedsel op snijdt.
  • Zorg dat, daar waar de zak wordt dichtgelast, niet vochtig wordt, zoals door vleesvocht of bloed. Hierdoor zal de lasnaad niet goed sluiten! Zie je het vocht "naar binnen lopen", stop dan het vacuüm zuigen, maak de zak op de lasnaad goed droog met een keukenpapiertje en herhaal het vacumeerproces.
  • Sla de bovenkant van de vacuümzak om tijdens het vullen van voedsel, hiermee houdt je de bovenkant die dichtgelast moet worden droog en schoon!
  • Bewaar de vacuüm verpakte producten waar je ze normaal gesproken ook zou bewaren. Lagen ze vroeger in de koelkast leg ze dan nu ook in de koelkast. Lagen ze vroeger in de vriezer, dan nu ook in de vriezer. Wanneer ze niet in de koelkast of vriezer liggen, leg ze dan zo koel en donker mogelijk.
  • Schil vruchten voordat ze vacuüm verpakt worden, dit verlengt de bewaartermijn. Geschilde bananen blijven bijvoorbeeld zo lang goed in de koelkast.
  • Groente uit de kruisbloemige familie, zoals koolsoorten (broccoli, bloemkool, rode en witte kool, Chinese kool) moet je eerst blancheren omdat ze anders bepaalde gassen blijven produceren die de vacuümverpakking zou laten opbollen.
  • Verpak puntige/scherpe producten zoals vlees met uitstekende botten of harde producten zoals macaroni eerst in iets zachts, bijvoorbeeld een extra vacuüm zak, ander zou tijdens het vacumeren de zak kunnen beschadigen en lek raken.
  • Probeer vloeistoffen in een zak niet te vacuüm te zuigen, vries deze eerst in en verpak ze dan pas vacuüm.
  • Leg tussen pannekoeken, tortilla's, hamburgers, e.d. eerst bakpapier of folie daardoor zijn ze na het invriezen makkelijk van elkaar te halen.
  • Sommige producten, vooral de zachte, zoals sperziebonen, champignons moet je eerste (een beetje) invriezen waardoor ze hard worden voordat je ze vacuüm verpakt. Doe je het niet dat worden ze "platgedrukt". Je kan ook overwegen, als je ze relatief kort moet bewaren, om de producten in een vacuüm pot of -doos te bewaren.
  • Droge stoffen zoals meel, bloem e.d. worden normaal gesproken "meegezogen" in de vacuümpomp. Dit is eenvoudig te verhelpen door de "zak in de zak methode". Je verpakt het meel of bloem eerst in een eenvoudige kunststof zak die je open laat. Deze zak vouw je om. Daarna stop je de zak in de vacuümzak en vervolgens zuig je die zak vacuüm.
  • Tijdens het vacuüm zuigen van vlees waar veel vocht / bloed in zit, zal dit in de vacumeermachine in lopen. Daar kan de vacuümpomp niet goed tegen. Je moet dus voorkomen dat dit gebeurd. Een paar technieken staan ter beschikking om dit te bereiken. Zo kan je bij sommige vacumeermachines, zoals de vacumeermachines van Lava de zuigkracht/vacuümdruk instellen/verlagen. Je begint met een lage vacuümkracht en voert dit op tot je het vocht uit het vlees naar boven in de zak ziet kruipen, dat is het moment om te stoppen. Vacuüm apparaten die een "puls" knop hebben, waarmee je de vacuümpomp kan starten en stoppen, kan je ook goed gebruiken, je stopt het vacuümzuigen zodra je ziet dat het vocht "naar boven kruipt". Je kan ook het vlees eerst in een kunststof zak verpakken (met de opening omgeslagen) en die stop je in de vacuümzak. Het vocht zal dan tijdens het vacuüm zuigen een grotere afstand moeten afleggen voordat het uit de zak stroomt, en voor dat het zover is stop je het vacuüm zuigen. Een derde mogelijkheid biedt Lava dit is een rol kunststof waar je een klein randje (van twee centimeter bijvoorbeeld) van afknipt en boven in de zak stopt over de gehele breedte van de vacuümzak. Dit extra kunststof heeft een sponsachtige structuur waardoor het (een beetje) vocht kan opvangen. Wat ook helpt, maar vergt wat verschuif, dat je de vacuümzak, tijdens het vacumeren naar beneden laat hangen, vocht blijft dan, door de zwaartekracht, langer onder in de zak zitten.
  • Wanneer je zakken van een folie rol maakt en deze meerdere malen wilt gebruiken, maak de zak dan een stukje langer dan nodig. Na ieder gebruik zal een deel van de zak niet bruikbaar worden vanwege de lasnaad. Het hergebruik van zakken waarin vlees, vis of vette producten hebben gezeten wordt sterk afgeraden.
  • Laat bij het openen van vacuümverpakt voedsel de lucht langzaam en niet in een schok toe. Sommige producten gaan in kwaliteit achteruit als je de lucht te snel toe laat stromen.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >vacuüm apparaat