conservenpot hoe krijg je die opnieuw vacuüm gezogen?
hoe krijg je deze
opnieuw vacuüm?

Hoe kan je een aangebroken of oude lege pot die je opnieuw wilt vullen opnieuw vacuüm zuigen met een vacuüm apparaat?

Een pot conserven wordt vacuüm verpakt aan de consument aangeboden. Wanneer je zo'n pot conserven maar voor een deel op eet, blijft een deel in de koelkast staan, maar zal snel in de afvalemmer belanden. Zonde. Je zou het liefst de pot opnieuw willen vacuüm zuigen. Maar hoe doe je dat? Overigens, niet alleen aangebroken conservenpotten maar ook leeggegeten glazen potten kan je opnieuw gebruiken om voedsel in te bewaren en vacuüm te zuigen. Zorg wel dat de pot zeer goed schoon en gesteriliseerd is. Vul hem daarna met het voedsel. Zuig hem daarna vacuüm met een van onderstaande technieken.

Waarschuwing
Wanneer je half aangebroken potten opnieuw vacuüm gezogen hebt moet je deze absoluut in de koelkast bewaren. Overtuig jezelf dat je koelkast minimaal 4 graden Celsius of koeler is. Heb je een "nul graden vak" plaats de pot dan in dat gedeelte. Heb je geen "nul graden vak" dan is over het algemeen onderin de koelkast kouder dan bovenin. Plaats de pot altijd in het koudste gedeelte van de koelkast. Deze temperatuur van 4 graden Celsius of lager is belangrijk in verband met het de mogelijke kans op botulisme. Neem goed notie van dit artikel over botulisme en trek daaruit de conclusie dat je reukorgaan nu geen maatstaf meer is om te bepalen of iets nog consumeerbaar is! Wat je ook uit dat artikel hebt kunnen leren is dat botuline, het gif wat kan ontstaan bij gevacumeerde producten, afgebroken wordt als je het gevacumeerde voedsel minimaal 10 minuten hebt verwarmd bij een temperatuur van 100 graden Celsius of hoger.

Drie manieren om een glazen pot opnieuw vacuüm te zuigen

Een aangebroken glazen conservenpot, of een oude en gesteriliseerde pot die je opnieuw wilt gebruiken, kan je op drie manieren opnieuw vacumeren:

  • met een universele vacuüm deksel;
  • de "pot in de doos methode";
  • speciale weckpot adapter.

De universele vacuüm deksel methode

Voor deze methode heb je een vacuüm apparaat nodig met een aparte aansluiting voor een vacuüm slangetje waarmee je speciale dozen, potten en flessen met een speciale adapter kan vacuüm zuigen. Daarnaast moet de fabrikant als accessoire een universele vacuüm deksel verkopen (of moet jouw vacuüm apparaat compatible zijn met een adapter van een andere fabrikant). Een voorbeeld zie je op de foto hieronder. Deze vacuüm deksels worden door Allpax verkocht voor gebruik met onder andere de Allpax Junior, F110, P250, P350 maar past ook op de Caso VC400. Mocht jouw fabrikant deze accessoire niet leveren, kijk dan eens bij anderen. Sommige fabrikanten leveren niet alleen deze vacuümdeksels maar ook een adapter met slangetje. Wellicht past dit op jouw vacumeermachine, dat is stomweg proberen of zoeken op het internet. Soms moet je een verloopnippeltje (laten) maken.

De aanpak van vacumeren laat zich raden en is eenvoudig: universele vacuüm deksel op de pot plaatsen vacuüm slang aansluiten en op de vacuüm knop drukken van de vacumeermachine. Hoe moeilijk kan het zijn. Deze methode vereist wel dat je redelijk dure vacuüm deksels moet kopen. Deze deksels steken ook vaak wat uit. Handig voor tijdelijk vacumeren van restjes maar niet voor langdurige opslag. Daarvoor kan je beter de pot in de doos methode gebruiken.

De pot in de doos methode (onze favoriete methode)

lava vacuümdozenVacuümdozen kunnen ook gebruikt worden om potten vacuüm te zuigen
afgebeeld het assortiment van Lava

Je hebt hiervoor een vacuüm apparaat nodig en wel een versie die een slangetje heeft om vacuüm dozen te vacumeren. Je pakt de aangebroken pot, draait de deksel dicht tot je weerstand voelt. Draait het niet te strak aan, er moet immers straks nog lucht uit de pot gezogen kunnen worden, maar hij moet zeker niet nog los zitten (dit vergt wat oefening). Plaats de pot in een grote doos die je vacuüm kan zuigen. Je zal merken dat de doos vaak veel te laag is voor de pot. Je zou nu de pot met inhoud horizontaal moeten leggen met de kans dat vocht tussen de deksel en de pot komt wat niet bevorderlijk is voor een goede vacuüm sluiting. Maar geen ramp, je zet de doos op de zijkant. Nu kan de pot wel rechtop staan. Je moet alleen accepteren dat je deksel van de doos niet bovenop maar aan de zijkant er op moet doen, beetje onhandig maar het werkt perfect. De rest laat zich raden.

Met de te vacumeren conservenpot in de vacuümdoos sluit je het vacuüm slangetje aan op de vacuüm doos en druk je op de accessory vacuüm knop. Wanneer de doos vacuüm is gezogen, zal ook de pot in deze doos vacuüm gezogen worden. Belangrijk is dat je nadat de vacuümdoos vacuüm is gezogen nog even een tijdje wacht, een seconde of tien, waardoor je de pot in staat stelt om langzaam de lucht af te geven, immers, de deksel zit "net sluitend" op de pot waardoor de lucht in de pot er niet zo gemakkelijk uit gaat. Gaat het de eerste keer niet dan wat langer wachten. Het is aan te bevelen om na die tien seconde wachttijd de doos nogmaals vacuüm te zuigen omdat de lucht uit de pot in de doos terecht gekomen is en daarom niet meer optimaal vacuüm is. Hierna nog even kort wachten en de lucht langzaam in de doos laten lopen (onze ervaring is dat dit niet te snel moet gebeuren). Op een gegeven moment zie je de deksel van de pot hol worden en hoor je ook "klik". Dan is de doos inmiddels niet meer vacuüm, komt de deksel aan de zijkant los te zitten (hou die met een hand dus vast) en kan je de pot er uit halen. Dan draai je de deksel van de pot nog net een klein slagje steviger aan en kaar! Onze favoriete methode!

Special weckpot adapter

foodsaver vacuum jar adapter
vacuüm deksel adapter speciaal voor in de VS gebruikte weckpotten, hier afgebeeld de adapter van Foodsaver
jason jar ball
voorbeeld van een vacuüm pot (mason jar) die aangeboden worden door onder andere Kerr en Ball

Foodsaver, een bekende fabrikant van vacuüm apparaten, en nog een paar andere fabrikanten leveren een speciale adapter die met een vacuümslang op het vacuüm apparaat kan aan te sluiten. Deze adapter past precies over de vooral in de Verenigde Staten (ook in het Verenigd Koninkrijk enigszins) gebruikte weck/inmaakpotten. In Nederland zijn deze potten niet bekend en haast niet verkrijgbaar. Voor diegene die deze weckpotten niet kennen, de deksel bestaat uit twee delen. Een platte deksel met een rubberachtig materiaal aan de onderzijde vormt de feitelijk luchtdichte afsluiting van de pot. Voor de zekerheid kan een (open) schroef deksel er over heen geschroefd worden om te zorgen dat de deksel niet per ongeluk er af gaat, wat wel vreemd is, want die zit stevig, door het vacuüm tegen de pot aan gedrukt. De methode lijkt ons wel heel makkelijk en snel, maar de potten zijn in Nederland behoorlijk aan de prijs en moeilijk te krijgen. Daarnaast moet de fabrikant van jouw vacuüm apparaat precies zo'n adapter verkopen. Realiseer dat deze adapter speciaal voor dit type weckpot is gemaakt en niet toepasbaar is op andere maten potten. Deze potten worden "Mason Jar" potten genoemd en worden gemaakt door Ball maar ook door Kerr.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >vacuüm apparaat