Houdbaarheid vacuüm verpakt voedsel
Was het leven maar zo simpel dat je van een lijstje af kon lezen hoe lang je vacuüm verpakt voedsel kan bewaren. Net als bij normaal voedsel is dit ook niet exact vast te stellen bij vacuüm verpakt voedsel. De omstandigheden waarin het voedsel is geproduceerd, het vervoer, de opslag, de vochtigheid, temperatuur zijn vele aspecten die de houdbaarheid bepalen van voedsel dus ook vacuüm verpakt voedsel. Wel kan in zijn algemeenheid aangeven hoeveel langer, als een vergelijkbaar voedsel, vacuüm verpakt voedsel houdbaar is. Zoals je in onderstaand indicatief lijstje ziet staan is de houdbaarheid in vrijwel alle gevallen minimaal twee keer zo lang en kan dit zelfs uitlopen tot een factor vier. Laten we ons zelf niet rijk rekenen. Als ons voedsel al twee keer zo lang houdbaar is als normaal, hoeveel zouden we dan minder voedsel hoeven weg te gooien en hoeveel zouden we daarmee op jaarbasis kunnen besparen?
Indicatie van houdbaarheid voedsel
Rundvlees | 2-3 keer zo langer |
Gevogelte | 3 keer zo lang |
Vis | 2 keer zo lang |
Wild | 2-2,5 keer zo lang |
Harde en half harde kaas | 2-3 keer zo lang |
Groente | 3-4 keer zo lang |
Vruchten | 2-3 keer zo lang |
Stelregel
Door voedsel vacuüm te verpakken neemt de houdbaarheid flink toe. Maar dat betekent niet dat je het vacuüm verpakte voedsel op de aanrecht kan bewaren. Gebruik de stelregel: daar waar je het voedsel zou bewaren als je het niet vacuüm had verpakt, moet je het ook bewaren als je het vacuüm verpakt. Dus onnodig te zeggen dat de meeste producten in de koelkast horen. Wanneer je vroeger vlees in de vriezer langdurig bewaarde moet je het na vacuüm verpakken ook in de vriezer bewaren. Alleen nu zal dit vlees zo'n twee tot drie keer langer houdbaar zijn. Daarnaast heb je geen last van uitdrogingsverschijnselen en ijskristalvorming.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie