vacuüm apparaat geopend
Geopend vacuüm apparaat waarbij de vacuümkamer, de rubberen afsluiting rond de vacuümkamer en lasnaadstrip duidelijk zichtbaar zijn

Hoe werkt een vacuüm apparaat?

Een vacuüm apparaat moet twee dingen doen:

  • De lucht uit de kunststofzak waarin je het voedsel wil verpakken leegzuigen en
  • De kunststofzak aan de bovenkant, die eerst nog open was, dichtlassen (sealen).

In de foto van het geopende vacuüm apparaat is op de onderkant en in de geopende klep duidelijk de rubberen afdichting rond de vacuümkamer goed te zien. Onderin is dit een langwerpig ovaal en heeft een zwarte kleur. In de klep is het ook een zwarte kleur maar is de vorm iets anders. Onderin in de vacuümkamer, dat is waar je al die witte noppen ziet, zie je precies in het midden een klein uitstekend busje zitten met bovenop een klein gaatje. Deze is verbonden met de vacuümpomp in het apparaat en is niet zichtbaar.

Stap 1: pak een vacuüm zakje en vul dit met voedsel. Zorg dat dit zakje maximaal voor driekwart gevuld is.

Stap 2: leg de "open" bovenkant van het vacuüm zakje over de onderste rubberen rand zodat de opening van het zakje voor ongeveer de helft in de vacuümkamer zit (dat is de ruimte met al die nopjes). Zorg dat het zakje aan de bovenkant geen vouwen heeft. Trek daarom aan beiden kanten om het goed strak/vlak te krijgen. Hou het zakje nog een beetje vast en sluit de deksel.

Stap 3: druk op de knop vacuüm + seal. Je zal eerst een pomp een zwaar geluid horen maken. Dat is de vacuümpomp die het zakje leegzuigt. Bij de meeste apparaten moet je nu deksel met twee gespreide handen goed dichtgedrukt houden waardoor geen lucht de vacuümkamer in kan komen. Na enige tijd (een paar seconden) is de druk maximaal en zal het vacuüm apparaat vanzelf overgaan op de "seal" (dichtlassen) fase. Dan wordt de grijze strip aan de voorkant van het apparaat zeer heet gemaakt waardoor het kunststof zakje een beetje gaat smelten waardoor de zak hermetisch wordt afgesloten en vacuüm gezogen blijft.

Stap 4: het apparaat geeft met een piepje of lampje aan dat hij klaar is. Je kan de klep nu open doen en het vacuümgezogen en dichtgelaste zakje uit het apparaat nemen. Klaar!


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >vacuüm apparaat