bestron db827 vacuum apparaat
Bestron DBS827 vacuüm apparaat

Review test Bestron DBS827 - Clatronic FS3261 vacuüm apparaat

De Bestron DBS827, ook bekend onder Clatronic FS3261 die functioneel identiek is, heeft een zeer klein prijskaartje maar is dan ook wel een eenvoudig vacuüm apparaat. Eigenlijk zou je dit apparaat niet mogen rekenen tot de vacumeermachines. Daarvoor maakt hij te weinig vacuüm. Toch kan je aan dit apparaat veel plezier beleven en je voedsel langer bewaren. Alle waar naar zijn geld en dat is voor dit apparaat zeer van toepassing.

In een vacuümapparaat verwacht je minimaal een vacuümpomp. De Bestron DBS827 / Clatronic FS3261 heeft geen vacuümpomp, wel heeft hij een soort stofzuigermotor die de lucht uit het vacuümzakje trekt. Dat hoor je ook in het gebruik. Bij normale vacumeermachines hoor je een lage brom vanwege de vacuümzuiger die zorgt voor het vacuüm, maar hier hoor je een hoge toon van een soort stofzuigermotortje. Die haalt wel lucht uit het zakje maar dat vacuüm is zeer beperkt. Dit is de consequentie van de prijs van deze vacumeermachine. Overal is op beknibbeld dus je mag ook geen solide techniek verwachten. Bestron noemt dit zelf ook geen vacuümapparaat maar een "bagsealer" of "folie seal apparaat".

bestron db827 vacuum apparaat met open klep
De Clatronic FS3261 is identiek aan de Bestron DBS827

De klep wordt, in tegenstelling tot vrijwel alle vacuümmachines, niet dichtgeklikt, je moet hem met de hand ingedrukt houden tijdens het vacumeren. Deze machine heeft, en dat zie je maar weinig, een "snorkeltje". Het vacuümzakje moet je met de opening rond deze snorkel leggen en de snorkel zuigt de lucht uit het zakje. Dat is wat onhandiger, het kost wat meer tijd, maar het werkt wel.

Wanneer je een voedsel wil vacumeren begin je eerst met een basisstap, het maken van een zakje. Je trekt een stukje van de rol af zoveel je nodig hebt en laat dat uit het apparaat hangen terwijl de rol met kunststof folie in het apparaat blijft. Daarna druk je op de deksel maar in dit geval hard op de rechterzijkant. Door op deze rechterzijkant van de deksel te drukken zal de lasdraad heet worden die helemaal voorin het apparaat zit. Na een paar seconde is die zo heet geworden dat het plastic begint te smelten en kan je de zak met weinig kracht "lostrekken". Je hebt nu een zak waarbij de onderkant zojuist is dichtgelast / dichtgeseald.

Die lasnaad is heel dun, dat komt omdat de lasdraad ook heel dun is. Dat houdt in dat de kans bestaat dat de lasnaad niet optimaal is dichtgelast. Je stopt nu het voedsel in het vacuümzakje daarna leg je het zakje met de opening naar het apparaat. Je doet de klep open en nu moet je het zakje zodanig in het apparaat leggen dat de snorkel "in" de zak steekt. Die snorkel zal straks de lucht uit het zakje pompen.

Nu doe je de klep dicht en druk je op het middenvoorzijde van de klep. Het lampje "vacuüm" gaat aan en nu hoor je het stofzuigermotortje een hoge toon maken en zie je dat de zak leeggezogen wordt. Zodra dit klaar is druk je op beide zijkanten van de deksel en wordt de lasdraad heet gemaakt en wordt het zake aan de bovenkant dichtgelast en het lampje "Seal" bevestigt dat de zak wordt dichtgeseald. Na enige tijd kan je de zak, met beleid, "lostrekken".

Het voedsel wat je nu in de zak zit is luchtdicht verpakt. Daardoor zal het langer meegaan dan als je dit in een los zakje had gestopt. Je zit dat de lucht er uit is gezogen maar je zal ook merken dat het niet vreselijk vacuümgezogen is. Dat komt doordat dit apparaat geen echte vacuümpomp heeft. Dat is niet erg, het voedsel zal op deze manier toch langer houdbaar zijn, maar een echte vacuümmachine had de vacuümzak veel verder vacuümgezogen waardoor het voedsel veel langer bewaard kan worden.

Met de Bestron DBS827 / Clatronic FS3261 moet je extra voorzichtig zijn met voedsel wat uit het zakje in de machine gezogen kan worden. Als dat gebeurd is het gedaan met deze machine. Vooral poeder zoals suiker, zout, gedroogde melk, meel en bloem zullen snel opgezogen worden. Dit kan je voorkomen door rond de snorkel bijvoorbeeld een stukje keukenpapier te vouwen die als filter werkt en het droge poeder tegenhoudt.

Hetzelfde geldt voor vloeistoffen. Vaak zal het voedsel wat je vacumeert nog veel vocht bevatten. Dit stroomt heel snel uit het zakje zo het apparaat in. Bij de gangbare maar duurdere vacuümapparaten loopt dit vocht in een vochtopvangbakje wat je later kan schoonmaken maar zal, tenzij je het heel bont maakt, het apparaat niet beschadigen. Deze "buffer" in de vorm van een vocht opvangbak is bij dit goedkope apparaat niet aanwezig.

De vacuumrollen, die geheel glad moeten zijn, zullen wat lastiger te verkrijgen zijn, maar je kan ook experimenteren met andere zakjes. Probeer verschillende boterhammenzakjes of andere kunststof zakken wellicht vindt je een veel goedkopere oplossing dan de vrij dure rollen. De rollen hebben overigens het artikelnummer: Bestron DBS888.

Met de Bestron DBS827 zal je best plezier hebben maar verwacht geen wonderen. Doordat beknibbelt is op de materialen moet je ook geen al te lange levensduur verwachten.

vacuümdruk maximaal geen opgave fabrikant echt vacuüm kan je het niet noemen
vacuümslang voor vacuüm zuigen dozen, bussen en flessen nee
sluitmechanisme klep met de hand aan blijven drukken tijdens het vacumeren
folierol in apparaat ja
snijmes om folie op maat te snijden niet noodzakelijk
aantal lasnaden (breedte in mm) 1
lasnaad lengte maximaal 29 cm
lasnaad smelttijd instelbaar nee
eendrukknoptechniek vacuüm+dichtlassen (sealen) nee zie beschrijving
knop handmatig dichtlassen (sealen) geen knoppen aanwezig, druk op beide zijkanten van de klep
knop handmatig vacuüm zuigen geen knoppen aanwezig, druk op middenvoorzijde van de klep
uitneembare dus eenvoudig te reinigen vacuümkamer nee
vacuüm zuigen te onderbreken voor delicate producten ja
vacuümdozen/bussen beschikbaar nee
vacuümdeksel (voor op glazen potten) beschikbaar nee
maximaal vermogen 150 Watt
gewicht 1,5 kg
afmetingen bxhxd -
opmerkingen -

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >vacuüm apparaat