Review test Allpax F110 vacuüm apparaat (deel 3)

vacuüm zuigen

Deze vacuüm machine kan een vacuüm bereiken van maximaal 78%. Dat is voor een instapmodel een normale waarde en is in de praktijk meer dan bruikbaar. Als je ziet hoe in elkaar gefrommeld de vacuümzakken uit deze machine komen dan zou je denken, kan het er nog meer lucht uitgezogen worden? Het antwoord is ja, dat kan, maar dan moet je omkijken naar de duurdere vacuüm machines zoals de Allpax P250 die een vacuüm bereikt van 93%. Maar 78% is een prima bruikbare waarde.

vacuümsensor

Vacumeermachines kennen twee technieken om te bepalen wanneer de vacuümzak voldoende vacuüm gezogen is. De eenvoudigste en niet slimme methode is dat men de vacuümpomp "een tijdje" aanzet. Die tijd is zo gekozen dat in de meeste gevallen de zak voldoende vacuümgezogen is. De Allpax F110 pakt het slimmer aan. Deze heeft een vacuümsensor. Hij meet dus hoe sterk het vacuüm is. Als zijn maximale vacuüm is bereikt dan heeft het geen nut meer om de pomp nog langer aan te houden en stopt dan waarna de zak dichtgelast wordt. Door deze sensor heb je gegarandeerd altijd het optimale vacuüm én wordt niet onnodig lang (of te kort) de vacuümpomp aangezet. De vacuümsensor techniek merk je wanneer je vacuümdozen gaat vacuüm zuigen. Je merkt dan dat het best even duurt voordat alle lucht uit de vacuümdoos gezogen is. De vacuümpomp staat dan veel langer aan dan normaal. Mede door het gebruik van deze vacuümsensor steekt de Allpax F110 flink uit boven vele concurrenten in het "instapsegment" van vacumeerapparaten.

Hoewel de F110 niet een aparte vacuüm pulse knop heeft, waarmee je zelf de mate van vacuümdruk kan bepalen, door de pulse knop ingedrukt te houden tot het gewenste vacuüm is bereikt, en eventueel daarna nog een of meerdere keren kort in te drukken om het vacuüm nog net wat meer op te voeren, biedt de F110 wel een alternatief. Dat werkt niet zo perfect als een echte pulse knop, maar met een beetje oefening komt je zeer dicht in de buurt. Stel je wilt een ontbijtkoek vacumeren. Normaal gesproken wordt deze koek tijdens het vacumeren sterk in elkaar gedrukt door de vacuümkracht. Dat is niet zo fijn. Dit kan je voorkomen door eerst, zoals normaal op de "vakuum & sweissen" knop te drukken en als het gewenste vacuüm is bereikt druk je even op de "sweissen" knop. Daarmee onderbreek je het vacumeren en ga je over tot het dichtlassen. Bemerk je dat je "te ver" bent gegaan, geen ramp, druk dan snel op de stop knop, ontgrendel de klep en begin opnieuw.

Aparte vacuümslang

allpax f110 met ronde vacuümdoos
De F110 kan ook speciale vacuümdozen vacumeren

De Allpax F110 wordt geleverd inclusief een aparte vacuümslang. Deze is bedoeld om speciale vacuümdozen te vacumeren. Deze vacuümdozen kan je los bij Allpax bestellen. Allpax heeft twee type dozen, een kleine ronde en een grote vierkante doos. Het slangetje laat zich gemakkelijk aanbrengen. Deze moet je in een speciaal gaatje steken rechts op de deksel. Het slangetje heeft een prettige lengte van 60 cm. Het gebruik van deze vacuümdozen is reuze handig. De grote vierkante doos kan je ook gebruiken om aangebroken potjes opnieuw vacuüm te zuigen. De vacuümdozen zijn gemaakt van een zeer dik uitgevoerd kunststof, immers, wanneer zo'n doos vacuüm gezogen is staan daar zeer grote krachten op. Bij Foodsaver, een concurrent van Allpax, regent het klachten dat de vacuümdozen binnen een paar keer vacuümzuigen kapot gaan. Foodsaver heeft dus duidelijk bezuinigd en het kunststof te dun uitgevoerd. We hebben de indruk dat we over 25 jaar deze dozen nog steeds gebruiken zo degelijk zien de dozen van Allpax er uit.

Verder lezen

Lees verder in deel vier waarin we het onderhoud van de F110 bespreken.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >vacuüm apparaat >review test allpax F110