Review test Allpax F110 vacuüm apparaat (deel 2)

allpax f110 dekselvergrendling
drukknop aan zijkant voor vergrendeling klep

De eerste test

Bij de F110 wordt een pakket van 100 vacuümzakjes geleverd met een afmeting van 15x20 cm. Dat is een formaat wat je niet heel veel zal gebruiken. Daar kan je maar heel weinig in doen. Als je één stuk(je) vlees of vis hebt is dit wel handig, een overgebleven stuk van een rookworst of een grote snee ontbijtkoek, dat soort dingen. Maar voor het bewaren van de meeste zaken zal je gebruikmaken van een vacuümzak van 17x25 cm of 20x30 cm (als je twijfelt neem dan de laatste).

We hadden niet zo snel vlees voorhanden voor de test. Eens even kijken, daar zien we Wasa knäckebröt staan. Dus werd het knäckebröt opgeofferd voor een eerste test. We pakte de meegeleverde 15x20 cm zak en konden er twee knäckebrötjes in doen. Daarna legden we de vacuümzak in de vacuüm machine waarbij de opening van de zak in de vacuümkamer komt. De vacuümkamer is het witte kunststof gedeelte binnen de ovale zwarte afsluitrubber (zie illustratie hieronder). Daarna klep dicht. Bij de F110 moet je de klep met beide duimen, links en rechts even flink dichtdrukken. De kracht die hier voor nodig is valt overigens reuze mee. Je hoeft er zeker niet met je hele gewicht op te hangen wat bij sommige vacuüm apparaten wel het geval is. Tijdens het drukken op de uiteinden van de klep met je duimen moet je met je wijsvinger de vergrendelingen van de klep links en recht indrukken. Hierbij hoor je een duidelijke klik. Vanaf dat moment zit de vacuümzak goed geklemd en heb je de handen vrij.

We wilde in dit geval geheel automatisch de zak laten vacuüm zuigen en laten dichtlassen. De knop "Vakuum & Schweissen" geheel links doet precies wat we willen. Zodra je deze knop even indrukt gaat de machine eerst vacuüm zuigen en na een paar seconde als het maximale vacuüm bereikt is gaat de F110 vanzelf over tot het dichtlassen / sealen. Als laatste wordt het vacuüm opgeheven en is de klep automatisch ontgrendeld. Je kan hem de klep daarna met één vinger opendoen.

Na deze eerste test wilde we eens kijken of we achter elkaar door konden werken. Vele goedkopere vacumeerapparaten kunnen niet achter elkaar door werken en moet je om de zoveel tijd even wachten om het apparaat af te laten koelen. Dus hebben we twaalf zakjes klaargezet met een ontbijtkoek er in en deze in een serie achter elkaar gevacumeerd. Dit konden we doen zonder onderbreking. Een prima resultaat.

De lasnaad

allpax f110 lasnaad
lasnaad van de F110 (sterk uitvergroot) is dik in orde. Hier met onze tip: knip een hoekje er uit dan kan je de zak makkelijk open scheuren

De F110 brengt een enkelvoudige lasnaad aan. Deze heeft een breedte van 2 mm. De maximale lasnaad is 30 cm lang. De lasnaad wordt keurig aangebracht in de vacuümzak. Die lasnaad van 2 mm zou je liefst wat breder zien, hoewel 2 mm voldoende is kan breder nooit kwaad. Maar ja, dat hoort eenmaal bij een instap vacuümapparaat.

Mocht je één lasnaad niet voldoende vinden dan kan je, nadat de eerste lasnaad is aangebracht, een tweede lasnaad aanbrengen. Dat werkt hetzelfde als een zak vacumeren en dichtlassen alleen druk je nu op de "schweissen" knop. De werkwijze: doe de klep open, leg de zak op de juiste positie voor de tweede lasnaad, doe de klep dicht en vergrendel hem, druk op "schweissen" en na een seconde of tien is de tweede lasnaad aangebracht en is de klep weer automatisch ontgrendeld.

De F110 heeft een schuifschakelaar die twee standen heeft: "normal" en "vakuum plus". Het verschil heeft niets te maken met de hoeveelheid vacuüm wat bereikt wordt maar met de tijd dat de lasnaad wordt gemaakt. De handleiding geeft aan dat de "normal" stand gebruikt moet worden bij normale omgevingstemperaturen. De "vakuum plus" stand bij koude omgevingstemperaturen en/of je voedsel met vocht gaat vacumeren. We hebben verschillende lassen gemaakt op beide standen. Het verschil is marginaal maar de "vakuum plus" stand lijkt een iets bredere lasnaad te zien. Dit komt omdat de F110 wat langer de tijd neemt om een las te maken. Het verschil tussen de twee standen is één extra seconde lastijd. Ons advies zou zijn, als je dit apparaat gebruikt in een normale huiselijke omgeving: kies altijd voor de "vakuum plus" stand, tenzij je ziet dat bij de door jou gebruikte vacuüm zakken de lasnaad het kunststof kapot maakt.

Lasnaad nog net iets beter

Tijdens het gebruik van de F110 ontdekte we een trucje waardoor je de lasnaad net even beter en iets breder kan maken. De truc die je toe kan passen is dat je zorgt dat, voordat je de eerste lasnaad aanbrengt het verwarmingselement al een beetje warm is. Als je achter elkaar vacumeert is dit dus niet nodig. Heb je de F110 voor bijvoorbeeld vijf minuten niet gebruikt en het verwarmingselement dus koud geworden is, is het slim om deze voorverwarmactie toe te passen.

Doe de klep, zonder er een zak in te leggen, dicht en vergrendeld hem. Druk kort op de "schweissen" knop. Het ledje op het frontpaneel veranderd nu van groen naar rood. Na zo'n twee seconde druk je op de "stop" knop. Daarmee wordt het lasproces onderbroken, maar de klep zit nog wel vergrendeld. Ontgrendel de klep door op de uiteinden van de klep even kort te drukken (of op de "nur vakuum" knop drukken tot je klikt hoort en daarna op de stop knop drukken kan ook). Nu is het verwarmingselement die de vacuümzak moet dichtlassen een beetje voorverwarmd. Ga nu op de normale manier je vacuümzak vacumeren. Je zal zien dat de las net even breder is. Voor de zekerheid: wij gebruikten de F110 steeds in de "vakuum plus" stand, ook in combinatie met deze voorverwarmactie.

Let op: wanneer je de schweissen knop gebruik zonder het deksel vergrendeld te hebben zal het teflon band wat over het verwarmingselement mogelijk gaan "rimpelen" en kan daardoor voor minder goede lassen zorgen. Deze teflonband heeft een belangrijke functie, het zorgt dat het gesmolten kunststof van de vacuümzak niet aan het verwarmingselement blijft plakken. Zorg dat dus altijd je klep vergrendeld is voordat je schweissen knop gebruikt.

Verder lezen

Lees verder in deel drie van deze review waarin we de Allpax F110 gaan gebruiken met een aparte vacuümslang voor het aansluiten van dozen en aan een eerste test gaan onderwerpen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >vacuüm apparaat >review test allpax F110 >deel 2

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen