Electrolux/AEG ultra active stofzakloze cycloonstofzuiger

Stofzuiger zonder stofzak (cycloon­stofzuiger)

In dit artikel geven we een overzicht van de stofzakloze stofzuigers van de bekende merken zoals Dyson, AEG en Philips. Deze manier van zuigen wordt ook wel stofzakloos zuigen genoemd. De laatste jaren is dit type stofzuiger steeds populairder geworden. En met recht.

voordelen nadelen
Je bespaard flink wat geld omdat je geen stofzakken meer hoeft te kopen Niet geschikt voor bewoners van flat/gestapelde woningbouw.
De hoogste zuigkracht (echt enorm) van alle stofzuigertypen (zuigkracht in relatie tot motorvermogen); daardoor minder herrie Legen van stofreservoir gaat gepaard met (een beetje, maar voor binnen te veel) stofwolken

De stofzakloze stofzuiger is de laatste jaren met een gestage groei populair aan het worden. En niet onterecht. Het was de firma Dyson die de cycloon stofzuiger populair maakte. Tegenwoordig leveren haast alle bekende merken een stofzakloze cycloonstofzuiger. Als je nog nooit een stofzakloze stofzuiger hebt gehad zal je zeker afvragen, is dat wat voor mij? Wij hebben inmiddels een ruime ervaring en delen die graag met je.

Ook wij waren eerst heel huivering over het gebruik van een stofzakloze stofzuiger. Daar zij we flink op teruggekomen. Maar eerlijk is eerlijk, het is niet alleen goud wat er aan de horizon blinkt.

Productonderzoek

We hebben eerst een grondig onderzoek gedaan naar stofzakloze stofzuigers. Wat ons het meest bevreemde dat, hoewel Dyson de cycloon stofzakloze stofzuiger bekend heeft gemaakt, dat veel kopers van een Dyson ontevreden zijn. Niet over zijn prestaties maar over de bouwkwaliteit van de stofzuiger. Dat is vreemd. De Dyson kost enorm veel, tot wel drie keer duurder dan een vergelijkbare cycloonstofzuiger, je verwacht daardoor een rolls-royce met een robuustheid van een tank. Dat blijkt heel anders uit te pakken. Als je Dyson belt en meldt dat er iets kapot is gegaan, iets afgebroken is of zo iets, dan is men, zelfs na de garantietermijn bereid om vaak tegen lage kosten en vaak zelfs gratis de vervangende onderdelen te zenden. Dat lijkt een prachtige service, echter, daar had je al voor betaald! De Dyson is helemaal niet beter dan menig ander stofzuiger, en we doelen hier op de duurzaamheid / deugdelijkheid, en in de hoge aanschafprijs zit een verkapt "onderhoudscontract" voor een aantal jaren zonder dat je het zelf doorhebt. Opvallend, heel opvallend hoe vaak bij Dyson dingen kapot gaan, afbreken etc. Ook het aantal eigenaren die melden "nooit meer een Dyson" is opvallend hoog.

Philips erg populair

Wat ons ook opviel het aantal mensen wat laaiend enthousiast was over de stofzakloze cycloon stofzuiger. Vooral over de zuigkracht was men erg tevreden. De Philips cycloonstofzuiger krijgt veel lovende retenties. Dat blijkt ook met onze eigen ervaring helemaal te kloppen. Vrijwel alle Philips stofzakloze cycloon stofzuigers hebben dezelfde basis maar hier en daar is een optie meer en daar één minder. Goede modellen zijn:

 • FC9236 (auto-clean, 9 m, HEPA13, 400 W)
 • FC9232 (auto-clean, 9 m, HEPA13, 400 W)
 • FC9228 (auto-clean, 9 m, HEPA13, 400 W)
 • FC9226 (auto-clean, 9 m, HEPA13, 400 W)
 • FC9222 (auto-clean, 9 m, HEPA12, 400 W)

De volgende modellen lijken sterk op de vorige modellen maar zijn net iets anders. Minder zuigvermogen en geen auto-clean filter en we adviseren om deze dan daarom te meiden: FC9218 (9 m, HEPA13, 350 W), FC9212 (7 m, HEPA13, 350 W), FC9208 (9 m, 350 W), FC9204 (9 m, 350 W), FC9200 (7 m, 350 W).

Wat zijn onze eigen ervaringen?

De stofzakloze cycloonzuiger maakt veel minder geluid dan alle vorige stofzuigers die we de afgelopen jaren hebben gehad. Het geluid is "anders" en zeker minder irritant en lawaaiig. De zuigkracht is inderdaad enorm! Daar waar alle vorige "stofzak stofzuigers" op volle toeren een redelijk zuigkracht hadden zetten we deze cycloonstofzuiger op ongeveer half vermogen en heeft dan een vergelijkbare zuigkracht, laat staan als je hem op vol vermogen zet. Het snoer is enorm lang en bovenal, het wordt, eindelijk, als je op de oprolknop drukt werkelijk snel, krachtig en goed naar binnengetrokken.

Zijn er ook negatieve aspecten aan de stofzakloze cycloonstofzuigers te melden?

Ja zeker. Helaas moeten we zeggen dat zo'n stofzuiger zonder stofzak niets is voor iemand op een flat. Bij het weggooien van het stof, kunnen er stofwolken ontstaan. Dat is helemaal geen probleem als je afvalbak in je tuin of balkon staat maar dit moet je niet binnen doen! Als je het toch binnen doet moet je het met erg veel beleid doen. Dat houdt in: de stofopvangbak voorzichtig omdraaien, vooral niet gaan schudden, en daarna met een natte doek de opvangbak schoonmaken. Maar het grootste probleem met deze methode is dat het ingebouwde stoffilter nog een beetje vuil blijft. In de tuin of op het balkon tik of blaas je dit behoorlijk schoon. Maar dat kan absoluut niet binnen. Als je geen balkon of tuin hebt raden we een stofzakloze cycloonstofzuiger echt af.

Auto-clean filter

Sommige cycloonstofzuigers, zoals de Philips FC9222, FC9226, FC9228, FC9232, FC9236 van Philips hebben een auto-clean filter functie. In het stofreservoir / stof opvangbak, daar waar de cycloon van lucht en stof ronddraait zit aan de bovenkant, daar waar de lucht afgezogen wordt en naar buiten wordt geblazen (via een extra HEPA* filter) een zeer fijn kunststoffilter. In vorige modellen raakte dit fijnstoffilter gauw verstopt en moest je veel moeite doen om dit schoon te blazen. Dit is nu opgelost met een auto-clean filter functie. Na het stofzuigen zet je eerst de stofzuiger uit, maar laat de steker in het stopkontact zitten, dan druk je op de auto-clean knop. Dan wordt voor een twee seconden de filter "schoongetrild" je hoort dan een ratelend geluid uit de stofzuiger komen. Als hij daarmee klaar is kan je de steker uit het stopcontact halen en de stofzuiger opbouwen. Let wel: dit filter is een ander filter als het HEPA filter. Die zal je eens in de zoveel tijd moeten schoonwassen (als dat bij dat type kan) of moeten vervangen.

Statische elektriciteit

Door de cycloon van lucht/stof in de stofopvangbak ontstaat wat statische elektriciteit. Dit merk je doordat de -doorschijnende- stofopvangbak enigszins stof aantrekt. Maar, ... dit heb je met de stofzuigerslang zo weer schoon gezogen.

Voordelen

 • Geen kosten voor aankoop van stofzuigerzakken
 • Enorme zuigkracht
 • Zuigkracht neemt niet (merkbaar) af als er meer stof gezogen is (en vroeger de zak een beetje vol raakte)
 • Maakt minder herrie als de stofzuigers met stofzak

Nadelen

 • Vrijwel onmogelijk om zonder stofwolken het stofreservoir te legen/schoon te maken
 • Dus niet geschikt voor mensen zonder balkon of tuin

Wat zijn de bekende merken?

 • Dyson: goede zuiger, zolang hij het doet, veel mankementen
 • Miele: heeft geen cycloon stofzuigers, alleen met stofzak
 • Philips: hoogste zuigkracht: 400 W en zeer lang snoer: 9 m
 • LG: hoge zuigkracht: 370 W, aantal modellen minder lang snoer: 6 m (modellen 9820, 4920)
  (VC6818NRTQ: 9 m, 360 W, HEPA12, VC6820NHTQ: 9 m, 380 W, HEPA12, VK8820NHAQY: 9 m, 360 W, HEPA13)
 • AEG Ultra Active: geen opgave zuigkracht, iets luidruchtiger dan Philips (80 dB) met HEPA-12 afwasbaar
 • Bosch: geen cycloon stofzuigers, stiller dan Philips (75 dB) met afwasbaar HEPA filter
 • Electrolux: geen opgaaf van zuigkracht en geluidsproductie (Ultra Active)

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >stofzuiger