sfeerhaard bio ethanol
karakteristiek bij gel haarden zijn (meestal) de drie vlam gebieden, doordat er meestal drie gelpotten gebruikt worden

Wat moet je weten over gel sfeerhaarden?

Je bent op zoek naar een sfeerhaard en je wilt weten wat de voor- en nadelen van een gel sfeerhaard is. Gel sfeerhaarden branden op een gel, die is samengesteld uit ethanol, isopropanol, water en cellulose. De laatste stof maakt van de brandstof een gel gelijkende stof. Men heeft deze stof toegevoegd om het verdampen iets tegen te gaan. Cellulose verbrand een beetje, en zorgt voor een beetje geur en kleine roetvorming. Het is niet veel maar wel iets meer dan bij bio-ethanol branders.

Ventileren noodzakelijk!

Het grote voordeel van een gel haard is dat je geen schoorsteen nodig hebt. Maar het grootste misverstand is dat men denkt dat het daarbij blijft. Bij gelhaarden is sprake van vuur, en vuur heeft altijd zuurstof nodig. Daarnaast zal bij verbranding afvalgassen ontstaan vooral CO² (kooldioxide). Als je een gelhaard kachel gebruikt zal de lucht in je kamer langzaam maar wel zeker ontdaan worden van de zuurstof (en dat vindt de mens en dieren niet zo leuk) en de concentratie CO² zal flink stijgen. Een voorwaarde bij een gebruik van een gel sfeerhaard is dat altijd goed geventileerd moet worden. Als je niet goed ventileert zal je suffig worden en hoofdpijn krijgen, als je dan nog niet goed verlucht worden de symptomen steeds ernstiger. Dit is overigens niet specifiek voor gel verbranding maar voor iedere vorm van open vuur. Je hoeft heus niet het raam wagenwijd open te zetten. Maar het ventilatierooster openzetten is wel het minimum. De mate van ventilatie is ook sterk afhankelijk van de grootte van de haard. Bij een gelhaard bepaalt het aantal potten die tegelijkertijd worden aangestoken. Eén potje laten branden zal zonder verluchting kan je makkelijk een uur zeker volhouden, daar merk je niets van, maar langer of bij meer potten is toevoer van zuurstof toch erg aan te bevelen.

Flink wat warmte

Een gel sfeerhaard met drie potten heeft een vermogen van zo'n 1000-3000 watt. Dus dat geeft flink wat warmte af. Als je de verwarming niet wat lager hebt gezet zal je dit al snel merken.

Is de warmte te regelen?

Bij gelhaarden is dit niet goed te regelen. De gel zit meestal in een metalen potje ter grootte van een klein verfblikje. Meestal worden drie van dat soort blikjes tegelijkertijd die naast elkaar staan om een brede vlam te krijgen, aan gestoken. Wil je minder warmte hebben dan zal je minder potjes tegelijkertijd moeten aansteken. Bio-ethanol en gasbranders zijn hier duidelijk in het voordeel met hun regelbare brander.

Ruik je een gel haard?

Vrijwel niet. wel iets meer dan een bio-ethanol haard maar het verschil is miniem. De meeste mensen ruiken niets tot vrijwel niets.

Waar kan je gelhaarden kopen?

Klik hier als je wilt weten waar je gel sfeerhaarden kan kopen.

Wat is goedkoper: gel of bio-ethanol?

De gelbrandstof is een stukje/stuk duurder dan bio ethanol.

Wat brandt er mooier: gel of bio ethanol?

De meeste mensen vinden gel net wat mooier branden dan bio ethanol. De verschillen zijn wel klein. Het vlambeeld is met wat gelere vlammen. Bio-ethanol heeft minder gele vlammen en meer blauwe vlammen (dus schonere verbranding).

Wat geeft de meeste roetaanslag: gel of bio ethanol?

Beiden hebben bijna geen roetvorming. Maar van de twee geeft gel iets meer roet. Maar realiseer dat er altijd wel wat roetvorming plaatsvindt. Zodra je gele vlammen ziet, en dat is juist zo leuk, zal er altijd een klein beetje roet gevormd worden. Ga maar na, blauwe vlammen van je gascomfort in de keuken zorgt niet voor roet.

Waar koop je gel navulling?

Je leverancier van de haard levert navulling in de vorm van flessen van 1 tot 5 liter. Maar in andere winkels zoals Hornbach is dit ook verkrijgbaar.

Hoe lang brand een kachel op 1 liter gel?

Hou rekening met zo'n 2,5 uur per liter.

keramische haarblokken voor sfeerhaard
(onbrandbare) keramische houtblokken voor in de sfeerhaard

Ik vind houtblokken in het vuur zo leuk, kan dat ook bij een gel-haard?

Niet met echt hout, want dat gaat meteen branden, maar speciaal voor sfeerhaarden worden keramische houtblokken verkocht.

Waar moet ik op letten als ik een gel sfeerhaard ga kopen?

  • Hoeveel vermogen (warmte) levert de haard (past het wel in de grootte van je kamer?)
  • Je moet de potjes goed schoonmaken na gebruik en regelmatig vervangen anders gaan ze roesten/lekken.
  • Het is verstandig de vlam te doven nog voordat de gel op is. Anders ontstaat een wat onaangename geur vlak voordat de vlam zelf dooft.
  • Het aandeel gel sfeerhaarden lijkt af te nemen en de verkoop van bio-ethanol haarden stijgt juist.
  • Koop niet de gelbrandstof bij de leverancier van de gelhaard, daar is het meestal erg duur. Kijk eens een beetje rond, dat zal meestal flink geld schelen.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >sfeerhaarden