sfeerhaard gas met catalysator zonder afvoer
Modern strak design gashaard die geen afvoerkanaal nodig heeft omdat de haard voorzien is van een katalysator (afbeelding: Element4 - Ruysdael)

Gashaarden zonder afvoer met katalysator

Traditioneel hadden gashaarden een afvoer nodig. De afvalgassen van een gashaard zijn niet zo heel erg gezond om die de kamer in te loodsen. Het gebruik van gas voor een sfeerhaard heeft echter een heel aantal interessante voordelen. Gas is een goedkope en relatief schone brandstof. Daarnaast hoef je nooit te slepen met een brandstof of dit op te slaan. Door de voortschrijdende ontwikkeling op het gebied van katalysators is het mogelijk om een gashaard uit te voeren met een katalysator. De katalysator zet de vervuilde afvalgassen om in onschadelijke gassen. Voornamelijk CO2, kool dioxide.

Kan je een gashaard gebruiken zonder ventilatie?

Nee, ventilatie is altijd noodzakelijk bij iedere haard. Verbranding van een brandstof, dus ook gas heeft eenmaal zuurstof nodig. Wanneer je niet zou ventileren neemt de hoeveelheid zuurstof in de kamer van de gas sfeerhaard langzaam af en zou uiteindelijk kunnen dalen tot niveaus die eerst hoofdpijn veroorzaken en daarna worden de gevolgen steeds erger. Gelukkig heeft de Europese Unie eisen gesteld aan gashaarden zonder afvoer met katalysator. Een van die eisen is dat de kachel automatisch uitgaat als het zuurstofgehalte onder een bepaald niveau komt. Hierdoor kunnen nooit gevaarlijke situaties ontstaan, zelfs als je vergeet of niet voldoende ventileert.

Flink wat warmte

Een gas sfeerhaard heeft meestal een vermogen rond de 2000 Watt (2 kW). Dat is gelijk aan een ventilatorkacheltje op de hoogste stand. In een doorsnee huiskamer is 2000 Watt flink wat vermogen en geeft dus veel warmte af. Een gashaard zonder afvoer met katalysator in combinatie met centrale verwarming zal er voor zorgen dat de temperatuur in de kamer flink snel kan stijgen. Pas na enige tijd zal de temperatuur zich op een normaal niveau stabiliseren omdat het even duurt voordat de cv ketel en radiatoren geen warmte meer afgeven. Verstandig om van te voren de centrale verwarming wat lager te zetten. In het voorjaar, najaar en delen van de winter zal je zelfs helemaal geen cv verwarming nodig hebben. Bedenk wel dat het lekker warm is in de huiskamer maar dat de andere ruimten dan ook niet meer door de cv worden verwarmd. Immers, de thermostaat hangt in de huiskamer en daar is het lekker warm. Het is verstandig om gebruik te maken van thermostaatkranen op alle radiatoren. Daardoor is in iedere kamer een gewenste temperatuur te bereiken. Dit kan omdat gebruik wordt gemaakt van een weersafhankelijke cv regeling.

Is de warmte te regelen?

Bij gas sfeerhaarden zonder afvoer en katalysator is de grootte van de vlammen, dus de warmte (vermogen) in standen te regelen. Maar wel wat grof. Meestal zijn maar drie standen beschikbaar: hoog, laag en uit. Zover wij konden vinden zijn dit type gaskachels niet uitgevoerd met een thermostaat. Je moet de temperatuur regelen door de gashaard hoog, laag of uit te zetten. Maar dat gaat heel eenvoudig met een knop. Maar liever hadden we gezien dat de warmte proportioneel geregeld zou zijn afhankelijk van de kamertemperatuur waarmee een constante warmte realiseerbaar is. Gas sfeerhaarden zonder afvoerkanaal met katalysator zijn allemaal uitgevoerd met piëzo elektrische ontsteking (zo'n klik ding om het gas aan te steken bij je gascomfort).

Wat zijn bekende fabrikanten en modellen gas sfeerhaarden zonder afvoer met katalysator?

Element4, modellen: Constant, Da Vinci, Dali, Petri, Picasso, Renoir, Ruysdael

Smeg, modellen: Classici, Linea, Jaren '50

Waar kan je gas sfeerhaarden kopen?

Klik hier als je wilt weten waar je gas sfeerhaarden kan kopen.

Wat is goedkoper: gel/bio-ethanol haarden of gas sfeerhaarden?

Gas sfeerhaarden zijn wat duurder in aanschaf. Daarnaast zijn er bijkomende kosten van installatie, vooral de kosten voor het aanleggen van de gasleiding. Dat maakt het een stukje duurder dan menig gel/bio-ethanol haard. Maar, die extra kosten win je weer ruimschoots terug tijdens het gebruik. Gas is stukken goedkoper dan gel/bio-ethanol. Uiteindelijk is de gashaard op de wat langere termijn het goedkoopst van alle sfeerhaarden.

keramische haardblokken voor sfeerhaard

(onbrandbare) keramische houtblokken voor in de gas sfeerhaard

Wat brandt er mooier: gel/bio-ethanol of een gas sfeerhaard?

Doordat het gas over de breedte van de haard verdeeld kan worden brandt een gashaard veel mooier dan gelhaarden en een stukje mooier dan een bio-ethanol haard, maar de vlammetjes zijn een heel stuk lager. Het vlambeeld is dus breed maar met kleine en lage vlammen. Een gel of bio-ethanol haard is smal maar met veel hogere vlammen. Vooral zijn die vlammen wat onregelmatiger, iets romantischer.

Ik vind houtblokken in het vuur zo leuk, kan dat ook bij een gas sfeerhaard?

Niet met echt hout, want dat gaat meteen branden, maar speciaal voor sfeerhaarden worden keramische houtblokken verkocht. Dat geeft een heel mooi effect (gloeien) bij gas sfeerhaarden.

Waar moet je op letten als je een gas sfeerhaard ga kopen?

  • Hoeveel vermogen (warmte) levert de haard (past het wel in de grootte van je kamer?)
  • Hoe kan de gasleiding de haard bereiken?

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >sfeerhaarden