gas sfeerhaard
Mooi vlammenspel en geen roetvorming zijn de voordelen van gesloten gassfeerhaarden (afbeelding: Bellfires - Kent)

Wat moet je weten over gas sfeerhaarden?

Je bent op zoek naar een gas sfeerhaard en je wilt weten wat de voor- en nadelen zijn. Gas sfeerhaarden branden op verschillende soorten gas. Maar aardgas is wel de meest voorkomende, hoewel butaan en propaan ook vaak mogelijk is. Erg modern: gas sfeerhaarden zijn tegenwoordig uitgevoerd met een afstandsbediening, heel gemakkelijk. De meest bekende merken zijn: Barbas, Bellfires, Dovre, Dru, Element4, Fabre, Kal-fire, Pelgrim, Thermocet en Wanders.

Flink wat warmte

Een gas sfeerhaard heeft een vermogen van minimaal 2000 watt maar gas sfeerhaarden met vermogens tot 7000 Watt zijn ook verkrijgbaar. 2000 Watt (2 kW) geeft al behoorlijk wat warmte en 7000 Watt is wel heel erg veel. De kleinste gas sfeerhaard in combinatie met centrale verwarming zal er voor zorgen dat de temperatuur in de kamer flink snel kan stijgen. Als de sfeerhaard meer voor de sfeer dan voor de verwarming gebruikt wordt moet je vooral een model kopen met zo'n laag mogelijk vermogen.

Is de warmte te regelen?

Bij gas sfeerhaarden is de grootte van de vlammen, dus de warmte (vermogen) goed te regelen. Dat is dus een duidelijk voordeel ten opzichte van gel en bio-ethanol sfeerhaarden. Wel zo veilig ook, met draaiknop aan de zijkant of een afstandsbediening kan je de hoogte van de vlammen bepalen.

Heb je een rookkanaal / schoorsteen / afvoerkanaal nodig?

Vrijwel alle gas sfeerhaarden hebben een rookkanaal nodig. Daar is een uitzondering op, dat zijn de gassfeerhaarden met katalysator. Via dit rookkanaal worden (minder) gezonde afvalstoffen afgevoerd. Als je iets wilt verbranden heb je ook lucht nodig. Bij moderne gas sfeerhaarden is de rookkanaalpijp "concentrisch" uitgevoerd. Dat houdt in dat om de pijp die de afvalgassen naar buiten voert, nog een pijp zit die de buitenlucht naar binnen zuigt en aan de brander geeft. Dit is hetzelfde systeem die bij alle moderne cv-ketels gebruikt wordt. En daar moet je heel blij mee zijn. Want daardoor hoef je geen klein raampje open te houden op het moment dat je de gas sfeerhaard aanzet. Dit in tegenstelling tot gel en bio-ethanol haarden. Deze concentrische pijpen zijn veel kleiner in diameter dan de afvoerpijpen bij een open haard. De pijp kan ook aan de zijkant van het huis uitmonden.

Rendement

In tegenstelling tot ouderwetse gashaarden hebben de moderne gas sfeerhaarden een zeer respectabel rendement. De warmte die vrijkomt tijdens de verbranding van het gas wordt voor het grootste deel afgestaan aan je woning en maar een klein deel verdwijnt via de schoorsteen. Een deel van de warmte komt als stralingswarmte vrij via de voorkant van de kachel, via het ruitje. Maar een groot deel wordt via "convectie" je kamer ingebracht.

Lucht uit je woonkamer wordt aangezogen via de onderkant van de sfeerhaard, stroomt langs de hete zijkant van de kachel (de binnenlucht komt dus niet in contact met de vlammen) naar boven en komt via roostertjes, meestal aan de zijkant van de "schouw", in je kamer terug als verwarmde lucht. In de meeste modellen is dit via "natuurlijke convectie" net zoals bij een radiator van een centrale verwarming. Sommige modellen hebben een ventilator om de lucht langs de warme kachel te blazen. Dit tref je vooral aan bij de sfeerhaarden met grotere vermogens. Zo'n ventilator kan een hinderlijk geluid opleveren.

Waar kan je gas sfeerhaarden kopen?

Klik hier als je wilt weten waar je gas sfeerhaarden kan kopen.

Wat is goedkoper: gel/bio-ethanol haarden of gas sfeerhaarden?

Gas sfeerhaarden zijn wat duurder in aanschaf. Daarnaast zijn er bijkomende kosten van installatie. Een gashaard vereist immers een gasleiding en een afvoerkanaal. Dat maakt het een stukje duurder dan menig gel/bio-ethanol haard. Maar, die extra kosten win je weer terug tijdens het gebruik. Gas is stukken goedkoper dan gel/bio-ethanol. Uiteindelijk is de gashaard op de wat langere termijn het goedkoopst van alle sfeerhaarden.

keramische haardblokken voor sfeerhaard
(onbrandbare) keramische houtblokken voor in de gas sfeerhaard

Wat brandt er mooier: gel/bio-ethanol of een gas sfeerhaard?

Doordat het gas over de breedte van de haard verdeeld kan worden brand een gashaard veel mooier als gelhaarden en een stukje mooier als een bio-ethanol haard, hoewel de laatste al aardig op de gas sfeerhaard lijkt.

Ik vind houtblokken in het vuur zo leuk, kan dat ook bij een gas sfeerhaard?

Niet met echt hout, want dat gaat meteen branden, maar speciaal voor sfeerhaarden worden keramische houtblokken verkocht. Dat geeft een heel mooi effect (gloeien) bij gas sfeerhaarden.

Waar moet ik op letten als ik een gas sfeerhaard ga kopen?

  • Hoeveel vermogen (warmte) levert de haard (past het wel in de grootte van je kamer?)
  • Beschik ik over een rookkanaal afvoer en zo niet, hoe eenvoudig is deze aan te laten leggen?
  • Hoe kan de gasleiding de haard bereiken?

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >sfeerhaarden