Wat moet je weten over bio-ethanol sfeerhaarden?

De bio ethanol sfeerhaard is een van de populairste type sfeerhaarden. Dit komt omdat bio ethanol een zeer zuivere en schone brandstof is. Hierdoor zal je een bio ethanol haard niet ruiken en heb je ook geen last van roetaanslag. Daarnaast is de brandstof relatief goedkoop. Een avondje een bio ethanol haard kost ongeveer anderhalve euro. Bio-ethanol is een feitelijk ethanol, een soort alcohol, het woord "bio" geeft aan dat deze brandstof gemaakt is van een biologische bron zoals mais, suikerriet of suikerbiet. Via gisting wordt van de suiker ethanol (een soort alcohol) gemaakt en na destillatie wordt dit verkocht als bio-ethanol. Bio ethanol is een vloeistof die lijkt op water.

Ventileren noodzakelijk!

Het grote voordeel van een bio-ethanol haard is dat je geen schoorsteen nodig hebt, immers een ethanol haard geeft geen roet af. Maar het grootste misverstand is dat het daarbij blijft. Het is en blijft namelijk een vuur. Vuur heeft zuurstof nodig. Daarnaast zullen bij verbranding van ethanol afvalgassen ontstaan en dit is vooral CO2 (kooldioxide). Als je een bio-ethanol haard gebruikt zal de lucht in je kamer langzaam maar wel zeker ontdaan worden van de zuurstof (en dat vindt de mens en andere dieren niet zo leuk) en de concentratie CO2 zal flink stijgen. Een voorwaarde bij een bio-ethanol sfeerhaard is dat dus altijd goed geventileerd moet worden. Als je niet goed ventileert zal je suffig worden en hoofdpijn krijgen, als je dan nog niet goed verlucht worden de symptomen steeds ernstiger. Dit is overigens niet specifiek voor bio-ethanol verbranding maar voor iedere vorm van open vuur. Deze ventilatie is niet zo erg als bij een haardvuur want daar moet je nog zorgen voor de "trek" in je schoorsteen. Een raam op een klein kiertje of de ventilatieroosters open en de mechanische ventilatie op een wat hogere stand is meestal voldoende.

Flink wat warmte

Een bio-ethanol sfeerhaard heeft een vermogen van zo'n 1000-3000 watt en soms zelfs meer. Dus dat geeft flink wat warmte af. Als je de verwarming niet wat lager hebt gezet zal je dit al snel merken.

Is de warmte te regelen?

Ja, vrijwel alle bio-ethanol sfeerhaarden hebben een regelbare brander. Dit wordt eenvoudig met een schuif geregeld. Zet je de schuif helemaal open dan brand de haard op maximaal vermogen, hoe meer je de schuif dichtzet hoe minder hoge vlammen je zal je krijgen, dus ook minder warmte. Daarmee daalt ook het brandstofverbruik. Bij de ethanol sfeerhaard krijg je een klein metalen "stokje" waarmee je het schuifje kan bedienen. Zet je de schuif helemaal dicht, dan stopt de brander onmiddellijk met branden.

Met dit "stokje" kan je de brander ook makkelijk aansteken. Doop hem vooraf even in de bio-ethanol. Het uiteinde heeft nu een klein beetje ethanol wat je gemakkelijk aan kan steken. Daarna kan je met deze branderstok eenvoudig en op veilig afstand de brander aansteken.

sfeerhaard tafelbrander op bio ethanol
bio-ethanol tafelbrander

Ruik je een bio-ethanol haard?

De meesten ruiken niets, sommige een heel klein beetje. Maar wel heel veel minder dan een spiritusbrander (wat ook een soort alcohol is maar vermengd is met andere stoffen).

Waar kan je bio-ethanol sfeerhaarden kopen?

Klik hier als je wilt weten waar je gel sfeerhaarden kan kopen.

Wat is goedkoper: gel of bio-ethanol?

Bio ethanolbrandstof is goedkoper dan gelbrandstof. Een factor twee tot drie is gebruikelijk.

Wat brandt er mooier: gel of bio ethanol?

De meeste mensen vinden gel net wat mooier branden dan bio ethanol. Gel heeft wat meer gele vlammen dan een bio ethanol brander daar zie je meer blauwe vlammen en wat minder gele. Maar daardoor krijgt je ook iets meer geur en roet. Maar, de verschillen zijn wel klein.

Wat geeft de meeste roetaanslag: gel of bio ethanol?

Beiden hebben bijna geen roetvorming. Maar van de twee geeft gel iets meer roet. Maar realiseer dat er altijd wel wat roetvorming plaatsvindt. Zodra je gele vlammen ziet, en dat is juist zo leuk, zal er altijd een klein beetje roet gevormd worden.

Wat voor modellen bio-ethanol sfeerhaarden zijn te koop?

Lees op deze pagina meer over de uitvoeringen.

Wat is er zo speciaal aan Ruby bio-ethanol branders?

Lees hier meer over de keramische branders van Ruby.

Waar koop je bio-ethanol?

Lees veder op deze pagina als je goed voorbereid bio-ethanol wil kopen.

Hoe lang brand een kachel op 1 liter bio-ethanol?

keramische haardblokken voor sfeerhaard
(onbrandbare) keramische houtblokken voor in de sfeerhaard

Dat is sterk afhankelijk van de gebruikte haard, feitelijk het vermogen van de haard. Een haard van zo'n 2000 Watt (2 kW) verbruikt zo'n 0,4 liter per uur. Dus na een avondje branden ben je ongeveer 1,5 liter kwijt. Als je niet weet hoeveel warmte 2000 Watt afgeeft denk dan aan een zeer grote cv-radiator in een woonkamer maar je kan ook denken aan een elektrisch ventilatorkacheltje want die heeft ook een vermogen van meestal 2000 Watt. Vooral in het voor en najaar is dit een ideale bijverwarming die nog gezellig is ook.

Ik vind houtblokken in het vuur zo leuk, kan dat ook bij bio-ethanol?

Niet met echt hout, want dat gaat meteen branden, maar speciaal voor sfeerhaarden worden keramische houtblokken verkocht.

Waar moet je op letten als ik een bio-ethanol sfeerhaard ga kopen?

  • Hoeveel vermogen (warmte) levert de ethanolhaard (past het wel in de grootte van je kamer?)
  • Wat is de inhoud in liters van het bio-ethanol reservoir (hoe lang kan hij zonder bijvullen branden?)

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >sfeerhaarden