sfeerhaard bio ethanol

Wat zijn de voor- en nadelen van bio ethanol, gel, gas en elektrische sfeerhaarden?

Je wilt eigenlijk een lekker knapperig houtvuurtje in je woonkamer, maar het gedoe met hout, as, stank en roet zie je niet zitten. Je zit dus te denken aan een "sfeerhaard". Dat is een haard waar geen hout in verstookt wordt maar een waarin je een op basis van bio-ethanol, gel of gas de vlammen krijgt. Ze geven ook nog eens veel warmte! Zelfs zijn er elektrische sfeerhaarden die een openhaard simuleren.

Uitgebreide informatie over verschillende type sfeerhaarden

Is een afvoer / schoorsteen noodzakelijk bij een sfeerhaard?

Sfeerhaarden zijn te koop in modellen die op een schoorsteen aangesloten moeten worden maar de meeste modellen hebben geen schoorsteen aansluiting. De bio ethanol haard, de gel haard en de gas haard maar dan in de uitvoering met katalysator hebben geen schoorsteenaansluiting. In dat geval komen de verbrandingsgassen in je kamer. De gashaard zonder katalysator heeft wel een schoorsteenaansluiting nodig.

Last van stank en roet bij sfeerhaarden zonder schoorsteen?

De meeste type sfeerhaarden hebben geen last van stank en roetaanslag. De bio ethanol haard heeft de beste ontbranding, is reukloos en heeft ook geen last van roet. De gashaard met katalysator heeft ook een zeer schone verbranding die je nauwelijks ruikt en van roet is vrijwel geen sprake. De gel sfeerhaard ruik je wel enigszins en heeft ook een beetje roetafgifte. Mede hierdoor zijn gelhaarden niet meer zo populair.

Is ventilatie noodzakelijk bij een sfeerhaard?

Als een sfeerhaard gebaseerd is een een open systeem, moet hij zijn zuurstof uit de kamer halen. Alleen daarom al moet je dus ventileren. Met het ventileren wordt verse lucht dus ook nieuwe zuurstof, nodig voor de verbranding, van buiten aangezogen. Bio ethanol haarden, gel haarden en gashaarden met katalysator voeren de verbrandingsgassen niet af via een afvoer en komen daardoor in de kamer terecht. Het belangrijkste afvalgas is CO2 en als de concentratie daarvan in je kamer te hoog wordt krijg je hoofdpijn en wordt je suf. Ook daarom is dus ventileren noodzakelijk. Sfeerhaarden met een gesloten brandersysteem halen zuurstof van buiten en voeren de verbrandingsgassen via een apart kanaal naar buiten. Daarom hebben die gesloten systemen geen ventilatie nodig.

Is een bio ethanol sfeerhaard gevaarlijk?

Een bio ethanol brander is feitelijk een metalen bak waarin je de bio ethanol giet en daarna aansteekt. Wanneer je die bak, brandend en al zou omstoten krijg je een flinke vuurzee in je kamer. Dat is dus behoorlijk gevaarlijk. Een deken er over heen gooien is dan de beste manier om het vuur uit te krijgen. Maar het omstoten van de brander is alleen maar mogelijk bij de kleine "tafel bio ethanol branders". Die hebben meestal een klein potje of langwerpige brander die in een relatief lichte metalen / glazen constructie zit. Die kan dus makkelijk omgestoten worden. De meeste bio ethanol sfeerhaarden zijn echter aan de muur gemonteerd. De bio ethanol brander zit dan vast in de sfeerhaard en kan niet omgestoten worden. Sommige fabrikanten stoppen in de metalen bak waarin de bio ethanol zich bevindt een speciale poreuze steen of onbrandbare absorberende vezels waardoor alle bio ethanol opgezogen wordt en tijdens het branden wordt dit weer vrijgelaten. Wanneer je zo'n brander zou omstoten loopt de brandstof er niet uit.

Wat is het voordeel van een Ruby bio ethanol sfeerhaard?

Een Ruby bio ethanol sfeerhaard heeft een hiervoor beschreven poreuze steen in de brander. Die zorgt niet alleen voor een stuk veiligheid maar zorgt ook voor een iets mooier vlambeeld.

Wat houdt een open en een gesloten sfeerhaard systeem in?

Een gesloten brandersysteem haalt zijn zuurstof via een aparte aanvoerbuis en de afvalgassen worden via een tweede buis naar buiten afgevoerd. Dit is identiek aan de moderne cv ketels. Meestal wordt gebruik gemaakt van een buis waarin zich een kleine buis bevindt. De binnenste buis in de aanvoer van de buitenlucht en de buitenste buis voert de verbrandingsgassen af. Bij een gesloten brander is dus sprake van een afscheiding tussen de brander en je kamer. De brandstof wordt in een special branderruimte ontbrand. Via een ingenieus systeem wordt een zeer groot gedeelte van de warmte aan de kamer afgestaan.

Een open brandersysteem haalt de zuurstof uit de kamer of via een speciale aanvoerbuis van buiten maar de verbrandingsgassen worden niet met een afvoer naar buiten gebracht. Die komen dus in de kamer. Daarom moet bij open brandersystemen altijd geventileerd worden.

Is een sfeerhaard makkelijk aan te steken en te doven?

De gashaard kan met een knop, meestal op een afstandsbediening aan of uitgezet worden of in hoogte ingesteld worden. Eenvoudiger kan niet. Een bio ethanol en gelbrander moet je eerst vullen met de brandstof en daarna aansteken. Het vullen moet je met beleid doen zonder te morsen. Het aansteken is wat lastig en moet je met de hand doen met een lange lucifer of "lange aansteker". Het doven van een bio ethanol sfeerhaard gebeurd meestal door een schuif met een metalen bijgeleverde pook, dicht te trekken. Dat gaat best makkelijk. De gelpotten moet je doven door de deksel op de vuurpot te leggen. Dat is wat lastig. Een ovenhandschoen of een lange tang is dan wel handig.

Wat zijn de meest in het oog springende voordelen van een sfeerhaard?

  • Gezellige vlammetjes die veel weg hebben van houtvuur
  • Geen schoorsteen noodzakelijk (behalve bij gashaarden)
  • Vrijwel geen roetvorming
  • Geen gesleep met hout
  • Geen as wat je moet opruimen
  • Het vuur kan je "uit zetten" op het moment dat jij het wil

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­