Wat is een gsm adapter?

achterkant van de easysaver 8848 gsm adapter

Een gsm adapter stelt je in staat om te bellen of gebeld te worden met een vast toestel / tafel telefoontoestel zonder dat je een vaste kpn lijn hebt.

Een gsm adapter wordt voornamelijk in twee situaties gebruikt:

  • Wanneer geen vaste kpn telefoonlijn beschikbaar is.
  • Wanneer je de kosten van een vaste telefoonlijn te hoog vindt.

Een gsm adapter is een klein kastje waar feitelijk een soort mobiele telefoon in zit, alleen je sluit je er een normale telefoontoestel op aan.

Het lijkt dus net of je belt via een vaste kpn lijn maar de gsm adapter zet het om naar een mobiel gsm netwerk. Omdat je via het mobiele netwerk belt of gebeld wordt moet je natuurlijk wel een simkaart in de gsm adapter plaatsen.

Geen vaste kpn telefoonlijn maar toch met tafel telefoontoestel kunnen bellen

In een aantal situaties wil je wel met een vast toestel bellen maar is geen vaste kpn telefoonlijn beschikbaar. Bijvoorbeeld in een lift, op een bouwplaats, in een verzorgingstehuis of in een vakantiewoning. Een gsm adapter is dan dé oplossing.

Kosten vaste telefoonlijn te hoog

Een vaste kpn lijn kost zo'n 20 euro per maand. Als je vrijwel niet belt is dat best duur. Een gsm adapter bespaart je enorm veel geld. Je blijf telefonisch bereikbaar en je kan natuurlijk ook gewoon bellen. Binnen een paar maanden heb je de kosten van een gsm adapter terugverdiend.

Hoeveel kost een gsm adapter?

De prijs verschilt natuurlijk een beetje per fabrikant en per model maar 100 euro is een aardige indicatie.

Hoe werkt een gsm adapter?

gsm adapter antenne

Het werkt enorm eenvoudig. Je sluit de huistelefoon aan op de gsm adapter (met zo'n klein stekkertje, ook wel RJ11 stekker genoemd). Vervolgens stopt een sim kaartje in de gsm adapter. Bij sommige gsm adapters moet je een kleine antenne aansluiten, bij andere modellen zit een kleine antenne in het apparaat. Als laatste steek je de stekker in het stopcontact. Binnen een minuut heb je verbinding met je mobiele netwerk en kan je bellen en gebeld worden.

Het nummer waarop je bereikbaar bent is natuurlijk wel een mobiel 06-nummer. Gebeld worden kost niets en de kosten voor bellen is afhankelijk van de kosten die je telecom provider berekent. Je kan kiezen tussen een prepaid simkaart of een simkaart met abonnement.

Natuurlijk kan je een draadloos DECT toestel aansluiten op een gsm adapter. In dat geval sluit je het DECT basisstation aan op de gsm adapter.

Netnummer

Alles werkt net zoals "vroeger": telefoonhoorn opnemen, wachten op de kiestoon, nummer intoetsen en bellen maar. Het enige waar je even op moet letten is dat je bij de meeste gsm adapters het netnummer ook moet intoetsen ook al bel je "lokaal". Dat is even wennen. Bij sommige gsm adapters kan je het netnummer eenmalig instellen waardoor je voor lokale nummers niet het netnummer hoeft te kiezen.

Stroomstoring

easysaver 8848
easysaver 8848 kan bij stroomuitval toch werken

De gsm adapter werkt via een adapter op 230 Volt. Bij een stroomstoring werkt de gsm adapter natuurlijk niet meer. Sommige gsm adapters hebben daarom een back-up accu, zoals de easysaver 8848, die kan 11 uur stand-by staan of je kan er 1,5 uur mee bellen.

Nummerweergave

Vrijwel alle gsm adapters ondersteunen nummerweergave zodat je kan zien welk nummer je belt of dat het een afgeschermd nummer is. Je telefoon moet natuurlijk wel een schermpje hebben die het telefoonnummer kan weergeven.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit is een beetje minder dan bij een vaste lijn, maar dat is inherent aan bellen via een mobiel netwerk. De kwaliteit is dus vergelijkbaar met geluidskwaliteit van een mobiele telefoon.

Gsm adapters test

We hebben twee gsm adapters getest: de Sagem RL302 en de EasySaver 8848.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >producten voor senioren

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen