Voor senioren: vaste telefoon aansluiten op gsm, analoge PSTN telefoon converter/adapter naar GSM netwerk

Hoe kan je een tafel telefoontoestel aansluiten op het GSM netwerk bij afwezigheid van telefoonlijn?

bellen met gewoon toestel via gsm bij afwezigheid van telefoonlijn
ideaal voor ouderen: analoog vaste tafeltelefoontoestel verbonden via GSM adapter / converter waarmee bellen en gebeld worden vanaf traditioneel telefoon met hoorn via een GSM netwerk mogelijk maakt. Hier afgebeeld de Sagem RL302

Probleem: geen telefoonlijn maar toch willen bellen met een traditioneel tafeltoestel maar dan via GSM

Oplossing: Sagem RL302 PSTN naar GSM adapter / converter

In steeds meer verpleegtehuizen is voor senioren geen analoge telefoonlijn van de KPN beschikbaar. Toch wil men bellen of gebeld worden. Een gsm toestel zou dan een oplossing zijn maar vele senioren kunnen zo'n klein toestel niet bedienen en vergeten hem op te laden. In zo'n situatie wil je hun traditionele tafeltelefoon aansluiten op een gsm toestel. Sagem heeft met de RL302 een oplossing voor dit probleem. Deze Sagem RL302 is een PSTN naar GSM adapter / converter. Dit houdt in dat de senior wel kan bellen en gebeld worden maar dan, zonder dat deze het weet of merkt, dit via het GSM 2G netwerk gaat.

Deze GSM adapter is heel eenvoudig in gebruik te nemen.

  • Steek een simkaartje achterin de Sagem RL302 GSM adapter.
  • Steek de RJ11 steker van de telefoon achterin de Sagem RL302 GSM adapter.
  • Steek de 230 Volt adapter in het stopcontact.
  • Wacht een paar seconden tot de meest linkse drie ledjes op de voorkant gaan branden.
  • Je kan nu gebeld worden of zelf bellen via het vaste toestel maar dan via het GSM 2G netwerk.

Test PSTN naar GSM adapter Sagem RL302

We hebben deze GSM adapter een tijdje aan de tand gevoeld en getest. De Sagem RL302 is zo eenvoudig dat we er maar weinig over kunnen schrijven. Dat is op zich een compliment. Want specifiek voor ouderen / senioren moet zo'n telefoon die via GSM gekoppeld is vooral simpel zijn.

De Sagem RL302 die wij hebben gekocht heeft een Vodafone logo op de GSM converter staan, maar het sim-kaartje wat wij gebruikten was helemaal niet van Vodafone. We vermoeden dat dit kastje in grote getale voor Vodafone Duitsland is gemaakt maar dat Vodafone uiteindelijk niet zoveel van deze kastjes heeft verkocht en dat ze daarom via verschillende kanalen worden aangeboden.

Simkaart

De simkaart moet je in de achterkant in een klein gleufje stoppen. Het kan niet missen. De afbeelding staat er bij. Voor de zekerheid: het gouden gedeelte moet naar beneden. Je moet de simkaart helemaal (met je nagel) doordrukken tot hij "klik" zegt. Wil je de simkaart verwijderen dan moet je op de simkaart drukken en "veert" hij er uit.

Simlock free

Waar je tijdens de aankoop op moet letten of de aanbieder heel specifiek schrijft of de Sagem RL302 "simlock-vrij" is. Anders zou jouw simkaart mogelijk niet kunnen samenwerken met deze GSM converter.

RJ11 telefoonaansluiting

Het analoge tafeltoestel (maar mag natuurlijk ook een DECT basis station zijn) moet je verbinden met de Sagem RL302. Deze heeft op de achterzijde een RJ11 steker. Mogelijk dat je telefoon nog een grote steker is met vier pootjes. Je moet dan een verloopsteker kopen die van de traditionele PTT 4 polige steker naar RJ11 gaat. Soms zit in zo'n oude grote steker al een RJ11 stekkertje, die hoef je dan alleen maar los te halen en kan je dan rechtstreeks aansluiten op de GSM converter.

PIN code

Mogelijk dat de simkaart die je in de GSM converter stopt een PIN code heeft. In dat geval gaat het tweede ledje van de linkerkant knipperen. Pak dan de telefoon van de haak, negeer de piepjes, en toets gewoon rustig de pincode in gevolgd door het #. Daarmee wordt deze PIN code vastgelegd. Vreemd maar ook prettig: na spanningsuitval of even verwijderen van de simkaart hoef je deze pincode niet meer in te voeren!

Energieverbruik

Wij hebben het energieverbruik van deze Sagem RL302 GSM adapter gemeten. In rust verbruikt hij maar 1,6 Watt. Bij het telefoneren stijgt dit naar ongeveer 3 Watt. Dit is een beetje afhankelijk van je locatie (afstand tot de GSM steunzender).

Geen SMS

Hoewel een ledje op de voorkant (en de handleiding) suggereert dat ook SMS'jes ontvangen kunnen worden, is dit niet het geval. We hebben toch een SMS naar de RL302 GSM adapter gestuurd maar dit bericht kwam (inderdaad) niet aan.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit is in orde. Je hoort een kleine achtergrond ruis maar veel ouderen zullen dit zelfs niet horen. De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met een GSM toestel. Wij vonden de geluidskwaliteit meer dan voldoende.

Tip: telefoon met "foto toetsen"

Sommige senioren zijn niet meer in staat een telefoontoestel goed te bedienen of weten niet meer het nummer te herinneren van hun dierbaren. Dan is een tafeltoestel met "foto toetsen" een uitkomst. Onder die toetsen stop je een kleine foto en in het toestel programmeer je het nummer wat gebeld moet worden. Kijk dan uit naar een toestel waar ook het geluidsterkte in te stellen is.

Tip: neem een goedkoop sim-only abonnement

We gaan in dit voorbeeld uit van een senior die niet in staat is een gsm toestel te bedienen. Dit houdt in dat deze waarschijnlijk ook niet meer in staat is zijn administratie te doen en te controleren of hij genoeg "beltegoed" heeft. Wil je deze "niet genoeg beltegoed" problemen voorkomen dan is het handig om een goedkoop sim-only abonnement te nemen. Dat kan al vanaf drie euro per maand. Dit is zelfs veel goedkoper dan het ouderwetse belbudget abonnement van de KPN. Denk even na bij het bestellen van zo'n simkaart. Deze kan meestal niet afgeleverd worden bij het verzorgingstehuis. Laat de simkaart daarom op jouw huisadres afgeven en zet hem op jouw naam. Nadien kan bij de meeste providers de naam en rekening nummer (vanwege de automatische incasso) overgezet worden op de senior.

ferrietkern tegen gsm stoorsignalen
Een ferrietkern (hier een inklapbare) die gsm stoorsignalen onderdrukt

Tip: voorkomen van mogelijke storing

We merkte tijdens het gebruik van deze oplossing dat de GSM converter (wat feitelijk een zender is) storing opleverde op te analoge tafeltelefoon. Dat is niet de schuld van de GSM converter maar van de tafeltelefoon. Je hoort dan een hoge brom en bekende "gsm storing" die je wel vaker hoort op andere apparaten. Dit hebben we voor 99% opgelost door een de het telefoonaansluitsnoer dubbel te vouwen en dit door een grote ferrietkraal te halen. Deze ferrietkraal hebben we "gesloopt" van een oude kabel waar zo'n verdikking in zit. Even het plastic er af trekken (lastig maar mogelijk), de kabel net voor de verdikking doorknippen en de bestaande kabel er uit trekken. Maar nog veel eenvoudiger is om een "gedeelde" dus inklapbare ferrietkern te kopen bij Conrad. Telefoonkabel er in leggen, dichtklappen, klaar. Breng de ferrietkern zo dicht mogelijk bij de telefoon aan. Hoe dichter hoe beter de storing wordt onderdrukt. Wij hebben het onder de telefoon kunnen doen, daar was net genoeg ruimte.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >producten voor senioren