Test review easysaver 8848 gsm adapter: met vast tafeltoestel bellen via mobiel gsm netwerk
Wij hebben de Easysaver 8848, een gsm adapter, flink aan de tand gevoeld en onze conclusie is ronduit positief. Wil je met een huistelefoon via een mobiel gsm netwerk bellen of gebeld worden omdat je geen vaste telefoon lijn van kpn hebt, dan is dit dé oplossing.
Een kind kan de was doen. Je plaatst de simkaart in de easysaver 8848, je sluit het kabeltje van de huistelefoon aan op het apparaat, je steekt het kabeltje van antenne er in en als laatste stop je de 230 Volt steker in het stopcontact. Daarna kan je meteen bellen en gebeld worden. Is het zo simpel? Ja, zo simpel is het. Alles werkt nog als voorheen: telefoonhoorn opnemen, nummer intoetsen en praten maar.
We vonden wel een paar kleine aandachtspuntjes. Je moet altijd het netnummer intoetsen ook al bel je iemand in je eigen netnummer gebied. Hou je niet van vingerafdrukken op zwart plastic dan adviseren we je voor de witte uitvoering te kiezen en niet de door ons geteste zwarte versie. Prettig vonden we dat deze gsm adapter geen stoorgeluiden in de telefoon veroorzaakt zoals we dit bemerkt hadden in de geteste Sagem RL302.
In de doos
De Easysaver 8848 is goed verpakt. In de doos zaten buiten de gsm adapter een kleine antenne met kabel, een 230 Volt adapter en een handleiding.
Handleiding
De handleiding is kort en eenvoudig wat logisch is omdat er niet veel te vertellen valt over deze gsm adapter. De beschrijving hoe je de simkaart moet plaatsen vonden we lastig te doorgronden. Beter was geweest als wat foto's waren geplaatst.
Simkaart plaatsen
Deze gsm adapter werkt samen met het mobiele telefoonnetwerk. Je moet dus een simkaart in het apparaat plaatsen. We hebben een speciaal artikel geschreven, rijk voorzien van illustraties, hoe je de simkaart in de Easysaver 8848 kan plaatsen omdat je dit mogelijk lastig vindt. Uiteindelijk blijkt het allemaal heel erg simpel.
Telefoon aansluiten
Achterop het apparaat zitten in het midden twee vierkante aansluitingen met de tekst "POTS1" en "POTS2". Dat zijn zogenaamde RJ11 aansluitingen. In een van de twee steek je de steker van de huistelefoon. Het maakt niet uit welke je gebruikt.
Je zou zelfs twee telefoons tegelijkertijd kunnen aansluiten maar die werken niet onafhankelijk van elkaar. Als je gebeld wordt rinkelen beide telefoons. Als je wilt bellen maakt het niet uit welke telefoon je gebruikt, maar de andere telefoon kan je niet gebruiken om een ander gesprek mee te voeren. Word je gebeld en beide telefoons nemen aan dan "praat je door elkaar".
Heb je een ouderwetse PTT-steker met vier pootjes en heeft hij een draaischijf? Dan is die telefoon niet bruikbaar. Schaf dan voor een paar tientjes een nieuwe telefoon aan. Heeft de telefoon druktoetsen vraag dan bij de winkel naar een verloopsteker van PTT-steker naar RJ11.
Antenne aansluiten
Op de achterzijde van de Easysaver 8848 zit een goudkleurige ronde aansluiting met de tekst "ANT" van antenne. Deze wordt ook wel de SMA aansluiting genoemd. De bijgeleverde antenne heeft een lange draad van zo'n drie meter en aan het eind zit een goudkleurig SMA steker. Die steker schroef je op deze aansluiting. Stop zodra je weerstand voelt. Zet de antenne altijd rechtop. Het sprietje moet verticaal staan voor de beste ontvangst.
In gebruik nemen
Je bent nu haast klaar. De simkaart heb je geplaatst, de telefoon is aangesloten en de antenne heb je ook verbonden. Als laatste moet je de easysaver 8848 van elektriciteit voorzien. In de doos zit een dikke steker (ook wel voedingsadapter genoemd) met daaraan een draad die eindigt in een steker met een ronde metalen bus. Geheel links (vanaf de achterkant gezien), kan je deze ronde steker in het apparaat schuiven. Duw de steker door tot deze niet verder kan. Het is normaal dat het metalen deel van de steker ongeveer 3 millimeter uitsteekt. Steek daarna de voedingsadapter (die dikke steker) in een stopcontact.
Nu gebeurt er nog niets en dat klopt. Op de achterzijde zit de aan/uit schuifschakelaar tussen de elektriciteit- en telefoonaansluiting en die moet je nog op "on" zetten. Zet de schakelaar om en je ziet dan het rode PWR ledje (lampje) aangaan. Na een seconde of vijf gaat de bel van telefoon één keer over. Dat is handig omdat nu je weet dat de telefoonbel het doet. Na een klein minuutje branden één of meerdere ledjes bij het antenne symbool wat aangeeft dat je contact hebt met de mobiele gsm netwerk.
Neem de hoorn op, je ziet dan dat de "USE" led gaat branden en je hoort een kiestoon. En als je tot tien kan tellen, kan je nu de hele wereld bellen.
Antenne plaatsing
De antenne signaalsterkte ledjes geven aan hoe goed de ontvangst is van het gsm signaal. Wanneer maar één ledje aan is heb je reeds contact met het gsm netwerk en kan je bellen en gebeld worden. Deze signaalsterkte van één ledje is niet optimaal en het is beter om op zoek te gaan naar de meest gunstige plek voor de antenne. Zet de antenne op een andere plaats en kijk of meer ledjes bij de antenne indicator gaan branden. Zo niet probeer dan steeds een andere plaats uit.
Als je de antenne een andere plaats hebt gegeven laat de easysaver 8848 de nieuwe signaalsterkte waarde niet meteen zien. Je moet een aantal seconden wachten tot hij de juiste signaalsterkte heeft gemeten en dit met de ledjes weergeeft. Blijven na vijf seconden evenveel ledjes branden of zelfs minder, zoek dan een andere plaats op voor de antenne. Doorgaans is bij het raam een gunstige plaats voor de antenne.
De ledjes
De ledjes (lampjes) op de easysaver 8848 geven de status van het apparaat weer.
- PWR (rood): brand als het apparaat aan staat, ook als de stroom is uitgevallen!
- USE (groen): telefoonhoorn is van de haak genomen.
- TALK (rood): een verbinding is tot stand gebracht en je kan praten (zelf gebeld of je bent gebeld).
- BATT (rood): onduidelijk, waarschijnlijk "accu functioneert en heeft genoeg spanning".
- De drie meest rechter rode ledjes: deze geven aan of contact is met het mobiele gsm netwerk en wat de signaalsterkte is. Hoe meer ledjes branden hoe beter de ontvangst is.
Geluidskwaliteit
Deze gsm adapter maakt gebruik van een gsm netwerk. De geluidskwaliteit van het mobiele netwerk is net wat minder dan van een vaste telefoonverbinding. Ook de geluidskwaliteit van deze easysaver is wat anders dan het geluid van een doorsnee mobiele telefoon. Wij vinden hem wat minder "rond" maar juist wat scherp. Het voordeel is dat de stem van degene waarmee je belt zeer goed te verstaan is. Vooral voor ouderen, waar het gehoor wat minder is kan dit positief uitpakken.
Netnummer
Net als bij mobiele telefoons moet je ook bij deze easysaver ook altijd een netnummer (kengetal) intoetsen. Ook al wil je iemand om de hoek bellen, dan moet je toch een netnummer invoeren. Dit is voor de senior de enige aanpassing als wordt overgeschakeld van een vaste kpn lijn naar deze gsm adapter. Bij sommige gsm adapters kan je programmeren welk kengetal lokaal van toepassing is. Hierdoor kan je lokale nummers bellen zonder een netnummer. De easysaver 8848 ondersteunt dit niet.
Stroomuitval
Een pluspunt ten opzichte van andere gsm adapters is dat de easysaver 8848 voorzien is van een kleine accu. Deze bevindt zich in het apparaat. Bij stroomuitval zal een gsm adapter zonder accu niet meer werken. Door deze accu blijf je toch bereikbaar en kan je ook gewoon bellen.
In onze test hebben we, nadat de accu helemaal was opgeladen, de 230 Volt steker er expres uitgetrokken en gemeten hoe lang het apparaat bleef functioneren zonder 230 Volt. Na ongeveer elf uur ging "het licht uit". Als je gaat bellen bij een stroomuitval dan is de accu veel sneller leeg. De gesprekstijd op de accu hebben we niet gemeten maar we schatten in dat dit zo'n anderhalf uur bedraagt.
Deze tijden zijn afhankelijk van de signaalsterkte van het gsm signaal. Hoe minder ledjes bij de antenne indicator branden hoe sneller de accu op is. In onze test brandde alle drie de ledjes van de antenne indicator. Zodra de stroomstoring voorbij is zal de accu vanzelf weer geladen worden.
Verstoring
Tijdens het testen heeft het apparaat constant goed gefunctioneerd. Mocht ooit het apparaat niet goed meer reageren, zet hem dan even uit en aan. Wacht tussen het uit- en aanzetten een seconde of tien. Meestal is het probleem dan verholpen.
Draadloos DECT toestel in combinatie met gsm adapter
In deze test hebben we beschreven hoe een tafel telefoontoestel aangesloten wordt op de easysaver 8848. Heb je een draadloos telefoontoestel dan kan je deze natuurlijk ook in combinatie met de gsm adapter gebruiken. Het DECT basisstation die je vroeger aansloot op de vaste telefoonlijn sluit je nu aan op de easysaver.
Oordeel
Ons oordeel over deze gsm adapter is positief. De ingebouwde accu heeft als voordeel dat je tijdens een stroomstoring toch gewoon bereikbaar blijft. De losse antenne heeft een voordeel ten opzichte van een vaste antenne in of aan de gsm adapter. Door deze losse antenne en het lange snoer kan je de meest gunstige plaats zoeken om de antenne te plaatsen. Deze gsm adapter werkt met alle Nederlandse netwerkproviders: KPN, Vodafone en T-mobile (en natuurlijk ook met alle virtuele providers zoals Ben, Hi, Simpel, Simyo, Tele2 en Telfort).
Een paar kritische noten hebben we ook. Hoewel de antenne voorzien is van een magneetvoet heb je niet altijd een "magnetische" ondergrond waar je de antenne op kan plaatsen. Zonder een magnetische ondergrond is de antenne erg instabiel en valt deze gemakkelijk om.
Wij hebben de zwarte uitvoering van de easysaver getest. Die blijkt zeer gevoelig voor vingerafdrukken. Je hoeft het kastje maar even aan te raken en hij zit er vol mee. Gelukkig kan je ook een witte uitvoering van de easysaver kopen.
Tips
De sim kaart die je in de easysaver 8848 stopt mag geen pin-code hebben. Heeft hij deze wel dan moet je hem eerst in een mobiele telefoon stoppen en de pincode verwijderen (zie handleiding van je telefoon hoe je dat kan doen).
Als je een nummer invoert wacht de gsm adapter nog drie seconden en gaat daarna het nummer voor je kiezen. Als je na het laatste cijfer op de # toets drukt gaat de easysaver 8848 gelijk het nummer kiezen.
Dit wachten na het kiezen van het laatste nummer is geen fout, een gsm adapter weet immers niet wanneer je klaar bent met het invoeren van het complete telefoonnummer. Sommige nummers zijn immers korter dan andere. De adapter blijft geduldig wachten en gaat er vanuit dat je klaar bent als je drie seconden lang geen cijfer meer hebt ingevoerd. Vervolgens gaat deze dan het nummer voor je bellen. Even op de # drukken na het laatste cijfer bespoedigt dit proces.
Wanneer je niets magnetisch kan vinden waarop de antennevoet op blijft kleven hebben we een paar alternatieven bedacht. Zo kan je de antennedraad in een klein stukje kunststof kabelgoot leggen (te koop bij een bouwmarkt) met een breedte van bijvoorbeeld een halve centimeter. Die kabelgootjes hebben een zelfklevende strook die zorgt dat de draad de kabelgoot niet weg kan trekken. Aan het eind van het kabelgootje zet je het antennetje neer.
Een andere oplossing is om onder de antennevoet een klein stukje dubbelzijdig plakband aan te brengen. Wil je van een andere antenne gebruikmaken dan kan je kiezen uit vele alternatieve antennes met een SMA steker. Zo zijn bijvoorbeeld zelfklevende antennes voor op het raam te koop of een haakse antenne zoals hiernaast is afgebeeld. Je kan deze antenne met steker rechtstreeks op de antenneaansluiting schroeven. Let wel op dat je een uitvoering moet hebben voor "quad band" en met een "male connector".
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie