Waar moet je op letten bij het kopen van een scooter?

laser scooter
handig: helm in je buddyseat
  • Moet de helm opgeborgen kunnen worden onder je zadel (buddyseat)? Dat is maar soms mogelijk, als je dit als eis stelt moet je gaan voor een systeemhelm, die is wat kleiner in omvang, en overtuig je zelf of hij in de buddyseat past! Dit is best een praktische wens, je helm hoef je niet aan de ketting te leggen, wordt nooit nat in de regen en je hoeft op school of de zaak nooit na te denken waar je hem zal neerleggen.
  • Vooral als je wat grotere afstanden dagelijks aflegt (buiten de stad): kijk wat de inhoud van de benzinetank is. Die kan niet groot genoeg zijn. Hou de vuistregel aan: met 1 liter kan je 30 kilometer afleggen.
  • Wil je regelmatig iemand meenemen? Zorg dan dat de scooter daar voor geschikt is. Is het zadel voldoende groot? Zitten de stepjes op een goede plaats? Kan de passagier zich makkelijk vasthouden? Is de scooter gemaakt om 140 kg (2 x 70 kg) aan mensen te vervoeren? Daar zal normaal gesproken een wat steviger vering voor zorg moeten dragen. Vraag hier naar bij de bromfietshandelaar.
laser scooter
grote 16 inch wielen (model: Sym symphony-4T)
laser scooter
kleinere 12 inch wielen(model: Kymco Agility Fat 12 inch)

Maakt de wielmaat nog iets uit?

Jazeker, hoe kleiner het wiel, des te sneller zal de band slijten. En hoe groter het wiel, hoe minder. Hoewel hetgeen we hiervoor geschreven hebben natuurlijk klopt als een bus, is het verschil geen dag en nacht. Wat nog belangrijker is dat een grotere wielmaat vertaald in een rustiger rijgedrag, je hoeft wat minder met je stuur te corrigeren. Vooral bij hoge snelheden is een grotere wielmaat een voordeel. Ga hier niet al te veel op letten.

Hele hordes rijden al jaren op kleine wielmaten en die hoor je niet echt klagen. Heb je echter de keuze teruggebracht tot bijvoorbeeld twee modellen, en het ene model heeft een grotere wielmaat, dan heeft dat de voorkeur. Als het even kan kies dan niet voor 10 inch wielen, dat is wel heel klein. 12 inch wielmaat is dan een stuk betere keus.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >scooters