Bromfietsverzekering: wat zijn goede en goedkope verzekeringen en hoe sluit je die af?
Je wilt binnenkort een scooter of brommer kopen en je vraagt je af wat voor verzekering je moet afsluiten. Wat voor soort verzekeringen heb je voor scooters? Wat zijn de verschillen? Hoe sluit je een verzekering af?
Ben je verplicht een verzekering af te sluiten?
Ja. Wat voor scooter of brommer je ook koopt, je bent verplicht een verzekering te nemen. De reden is simpel, als je een ongeluk krijgt en je brengt iemand anders schade toe moet die schade vergoed worden. Het zou kunnen zijn, zeker bij blijvende invaliditeit, dat je dit niet kan betalen. Dus om de gedupeerde te beschermen heeft de wetgever een veiligheid ingebouwd. Jij betaald dus zelf niet maar de verzekering.
Wat voor soort verzekeringen heb je voor scooters en brommers?
Er bestaan drie soorten verzekeringen, verzekeraars noemen dit "dekkingen":
WA
Als je een een ongeluk veroorzaakt (jij bent de schuldige) worden kosten alleen aan derden (duur woord van "anderen", niet dus aan je zelf) betaald. Reparatiekosten aan je scooter/brommer moet je dus zelf betalen. Dit is de goedkoopste verzekeringsvorm.
WA + Casco (ook: WA+diefstal)
De dekking is vergelijk baar met WA, maar het "casco" gedeelte van de dekking houdt in dat je ook geld krijgt van de verzekering bij diefstal om een nieuwe scooter te kopen. De verzekering is natuurlijk niet gek en je moet wel bewijzen dat je hem op slot gezet hebt met een goed slot, door het tonen van bijvoorbeeld twee sleutels. Ook stelt de verzekering eisen aan de kwaliteit van het slot, meestal eist met een ART-3 goedgekeurd slot. Deze verzekering is iets een beetje duurder dan WA.
All-risk (ook: WA+diefstal+aanrijding)
Deze dekking dekt ieder risico. Als WA+casco maar nu zijn alle kosten aan je eigen scooter bij een ongeluk ook gedekt (worden vergoed). Dit is de duurste verzekeringsvorm.
Kan ik een verzekering afsluiten op de naam van mijn vader of moeder, want dat is veel goedkoper?
Verzekeraars zijn niet gek. Als je jong bent moet je nou eenmaal brommer leren "door vallen en opstaan". Dus maak je vaker een ongeluk. Daardoor moet de verzekeraar meer uitbetalen dus betaal je meer voor je verzekering. Je vader of moeder betalen veel minder voor precies dezelfde verzekering maar die maken minder ongelukken. Je kan wel zo slim te zijn om op naam van je vader of moeder een verzekering af te sluiten, maar als je dan een ongeluk maakt en het blijkt dat niet je vader of moeder maar jij de bestuurder bent, is de verzekering maar gedeeltelijk gedekt.
De verzekering rekent dit uit in de verhouding "wat heb je betaald gedeeld door wat had je moeten betalen". Dus als je maar 100 euro betaalde (als voorbeeld) en je had eigenlijk bij jouw leeftijd 300 euro moeten betalen. Dan keert de verzekering maar 100/300=0,33 dus maar 33% van de schade uit. De rest moet je dus uit eigen zak betalen. Realiseer dat als jij schade veroorzaakt, de tegenpartij de schade op jou verhaald en dat de verzekering dus maar een gedeelte vergoed. Stel dat je iemand invalide rijdt je wellicht meer dan 100.000 euro moet betalen en de verzekering maar daar een deel van uitkeert. De strekking is dus: niet doen, op je eigen naam verzekeren.
Is een iemand die ik achterop neem ook verzekerd?
Nee. Niet standaard. Dan moet je een "ongevallen opzittende" aanvulling nemen bij je verzekering. Dus als door jou schuld een medepassagier hoge kosten krijgt (voor wat dan ook, denk niet alleen aan ziekenhuis maar ook aan herstel met fysio etc. of langer tijd niet kan werken) dan zullen niet alle kosten door bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering worden gedekt. In dat geval is een "ongevallen opzittende" aanvulling die deze kosten dekt.
Schadevrije jaren (bonus-malus korting)
Bij een verzekering wordt gevraagd hoeveel jaar je schadevrij rijdt. Als je net begint moet je hier "0" (nul) invullen. Hoe langer je schadevrij rijdt hoe groter de korting wordt die je krijgt op de verzekeringspremie. Dit noemt men "bonus-malus" of bonus malus korting. Die korting kan oplopen tot 75% bij tien of meer schadevrije jaren.
Postcode bepaald hoogte verzekeringspremie?
Inderdaad. Grofweg kan je stellen dat in stedelijke gebieden de verzekeraar meer geld moet uitkeren dan op het platte land. Dus als je buiten de stedelijke gebieden woont betaal je minder premie. Pech als je in hartje Utrecht woont. Niets aan te doen.
Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een verzekering en hoe werkt dat?
Zoek op het internet naar de premies (hoogte van de prijzen van de verzekering) en zet deze naast elkaar. Maar goedkoop hoeft niet altijd slechter of beter te betekenen. Uit ons eigen onderzoek kwam - voor ons - Unigarant goed uit de bus. Ons viel op dat bij sommige verzekeringen het uitgekeerde bedrag bij bijvoorbeeld diefstal meteen al de eerste maand al daalde met een bepaald percentage, terwijl bij de ander het eerste jaar de nieuwwaarde vergoed wordt en daarna gaat men iedere maand (dus vanaf de 13e maand) minder uitkeren.
Met wie doe je zaken?
Onder andere bij Unigarant, sluit je bij Unigarant de verzekering, via het internet, af. Je moet dan meteen een keuze maken van de tussenpersoon. Met die tussenpersoon heb je weinig te maken. Zelfs het betalen van de premie gaat rechtstreeks. Een beetje vreemd, maar nu weet je daar van. Heb je schade, dan neem je wel contact op met je contactpersoon.
Tip 1: afhankelijk van de verzekeraar ben je niet overal verzekerd. Bij de een is dit heel Europa, de ander alleen maar in de BENELUX.
Tip 2: hoeveel moet je zelf altijd betalen bij een schade? Het zogenaamde "eigen risico"?
Tip 3: er zijn op het internet hele vreemde zaakjes te vinden die je een verzekering willen verkopen tegen, uiteraard, een hele aantrekkelijke premie. Als je het niet vertrouwd kijk dan eens bijvoorbeeld wat je moet doen als je een schade wilt melden. Soms kan je het niet vinden, of staat het er in zo'n gebrekkig Nederlands geschreven dat wij denken dat je met dit soort bedrijven niet in zee moet gaan. Onze tip: doe zaken met een bekende verzekeringsmaatschappij en kies via hun site een tussenpersoon.
Verzekeringsaanbieders zoeken op het internet
Voor het gemak kan je hieronder via Google zoeken, type bijvoorbeeld "bromfiets verzekering" in en selecteer een verzekeraar. Reuze gemakkelijk
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie