25 of 45 kilometer/uur model?

fietspad bord

Dit is de eenvoudigste vraag: wil je een 25 km/u model of wil je een stuk sneller kunnen rijden? De verschillen zitten (vrijwel niet) in de scooter. De meeste modellen zijn leverbaar als 25 en 45 km/u model. Wanneer je geen helm wilt dragen moet je een 25 km/u model kopen. Bij een 45 km/u model is het dragen van een helm verplicht. Het 25 km/u model valt onder de wet "fiets met hulpmotor" ook wel bekend als snorfiets.

Wat is beter: 2 takt of 4 takt?

Net zoals je bij auto's de keuze hebt tussen een benzine en een dieselmotor, heb je bij bromfietsen de keuze uit een 2-takt of 4-takt motor. Als het even kan zouden wij een vier-takt scooter adviseren. De twee-takt motoren worden steeds minder in scooters toegepast. Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen.

 voordeelnadeel
2 taktmotor is minder complex, theoretisch zou het aantal reparaties lager zijn dan bij 4 takt. Tegenwoordig is 4-takt zo betrouwbaar (iedere benzine auto is ook viertakt) dat dit voordeel niet meer opgaat op steeds minder plaatsen (tankstations) is 2 takt brandstof te koop, soms moet je dus flink om rijden om te kunnen tanken. Bij sommige brommers werkt het iets anders: je tankt normale autobenzine maar je moet om de zoveel honderd kilometer ook (in een apart tankje) een litertje smeerolie ingooien
4 taktJe kan dezelfde benzine tanken die een benzineauto tankt, dat is overal verkrijgbaar
Minder milieu belastend, betere verbranding
4-takt kent geen specifieke nadelen t.o.v. 2-takt

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >scooters

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen