25 of 45 kilometer/uur model?

fietspad bord

Dit is de eenvoudigste vraag: wil je een 25 km/u model of wil je een stuk sneller kunnen rijden? De verschillen zitten (vrijwel niet) in de scooter. De meeste modellen zijn leverbaar als 25 en 45 km/u model. Wanneer je geen helm wilt dragen moet je een 25 km/u model kopen. Bij een 45 km/u model is het dragen van een helm verplicht. Het 25 km/u model valt onder de wet "fiets met hulpmotor" ook wel bekend als snorfiets.

Wat is beter: 2 takt of 4 takt?

Net zoals je bij auto's de keuze hebt tussen een benzine en een dieselmotor, heb je bij bromfietsen de keuze uit een 2-takt of 4-takt motor. Als het even kan zouden wij een vier-takt scooter adviseren. De twee-takt motoren worden steeds minder in scooters toegepast. Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen.

 voordeelnadeel
2 taktmotor is minder complex, theoretisch zou het aantal reparaties lager zijn dan bij 4 takt. Tegenwoordig is 4-takt zo betrouwbaar (iedere benzine auto is ook viertakt) dat dit voordeel niet meer opgaat op steeds minder plaatsen (tankstations) is 2 takt brandstof te koop, soms moet je dus flink om rijden om te kunnen tanken. Bij sommige brommers werkt het iets anders: je tankt normale autobenzine maar je moet om de zoveel honderd kilometer ook (in een apart tankje) een litertje smeerolie ingooien
4 taktJe kan dezelfde benzine tanken die een benzineauto tankt, dat is overal verkrijgbaar
Minder milieu belastend, betere verbranding
4-takt kent geen specifieke nadelen t.o.v. 2-takt

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >scooters