Wat zijn de voordelen en nadelen van een online backup?

  • Een keer installeren daarna geen omkijken naar
  • Je vergeet het maken van je back-up nooit, je hoeft namelijk niets te doen, het gaat automatisch
  • Het kost iedere maand geld
  • Het maken van je eerste backup kost weken, soms maanden, soms meer dan één jaar
  • De online backup dienst is nog niet volwassen. Dus erg veel kaf onder het koren, bedrijven maken nog veel fouten
  • Vanwege het vorige: vertrouw niet alleen op een online back-up maar neem altijd nog een andere backup oplossing
  • De verhalen van niet te restoren backups bij online backup dienstverleners zijn helaas geen uitzondering
  • De pc wordt enigszins belast doordat hij continu controleert of bestanden gewijzigd zijn die vervolgens verstuurd moeten worden

Online backup gaat heel traag, zeer traag

Vooropgesteld, als je de juiste maatregelen treft hoeft dit geen nadeel te zijn. Het is een voldrongen feit, je kan er niets aan wijzigen. Accepteer het en neem je maatregelen. Wat we hierna schrijven is alleen als eye-opener bedoeld.

Sommige online backup bedrijven knijpen je upload snelheid waarmee jij je backup naar ze stuurt expres af. Het idee erachter: dan kan je niet zo snel schijfruimte volschrijven, scheelt hun capaciteit op het netwerk en opslag en daarmee proberen ze de kosten te drukken...

Online je back-up versturen naar een back-up provider (cloud dienst) gaat heeeeeeeeel erg langzaam. Het probleem zit in de beperkte uploadsnelheid van je internet verbinding. Ga maar na: stel je hebt ADSL. Dan mag je al heel blij zijn met een upload snelheid van 500 kilobit/s of meer. Dat is gelijk aan 50 kilobyte/s. Of anders geschreven 0,05 MB per seconde, of in uitgedrukt in Gigabyte: 0,000.05 GB/s.

Als je de computer een hele dag laat aanstaan zal je 50 kilobyte x 60 seconden x 60 minuten x 24 uur = 500 GB / 50 KB = 4.320.000 KB = 4,32 GB kunnen uploaden. Als je een backup wil maken van 500 GB kost je dat: 500 GB / 4,32 GB per dag = 115,7 dagen. Dus haast vier maanden. Dat vereist dat je computer dag-in-dag-uit aanstaat. Maar staat je computer de hele dag aan? Ik hoop het van niet, want dat vergt veel stroom en dat is niet prettig voor je portemonnee en het milieu. Een particulier zal per dag 3 tot 4 uur de computer hebben aanstaan. Dus maar een zesde deel van de dag. Dat houdt in dat die vier maanden in de praktijk dus 24 maanden worden. Dat is twee jaar. Bedenk: dit is niet iets specifiek voor een bepaalde online backup aanbieder. Dit knelpunt zit bij jou. Op zich hoeft daar niets mis mee te zijn, want terwijl de backup gemaakt wordt kan je gewoon doorwerken. Je computer wordt nauwelijks belast. Maar bedenk wel dat binnen die twee jaar je geen gegevens kwijt moet raken, want dan wordt het griezelig. Daarom, denk heel goed aan gouden regel twee...

Tip: als je het in de online backup software kan instellen (en dat kan zeker niet altijd), ga dan eerst een backup maken van je allerbelangrijkste map, bijvoorbeeld je foto's, daarna je documenten etc.

Zolang de online back-up niet compleet is moet je de gouden regel 2 respecteren. Je moet altijd een volledig werkende tweede back-up oplossing tijdelijk gebruiken. Je online back-up is immers voorlopig nog niet gereed. Een voorbeeld: gebruik naast de externe harde schijf als back-up ook (herschrijfbare) DVD's en zorg dat dat je minimaal één van de twee buiten de deur brengt.

Back-up, of leveren ze toch iets anders?

Veel online back-up providers bieden... back-up oplossingen aan. Maar zijn het wel back-ups die ze voor je opslaan? Nou... nee. Meestal niet. Een echte back-up is een soort foto van de informatie die op jouw computer stond op een bepaalde moment. Stel dat je een bepaalde map weggooit dan verdwijnt deze niet in de back-up. Die blijft daar eeuwig staat. Althans, zo werken traditionele back-ups gebaseerd op bijvoorbeeld back-up tapes/cassettes. Niet zo bij online back-up aanbieders. Althans meestal niet. Verwijder je een bestand of map dan blijft dat bestand of map met inhoud nog meestal 30 dagen beschikbaar. Daarna is hij ook bij de online back-up aanbieder weg! Nog erger, wanneer je een bestand of map "uitvinkt" dus aangeeft dat die niet meer geback-upt moet worden ben je dat bestand of map, met eventuele submappen, in je online back-up (in vrijwel alle gevallen) meteen kwijt. Geen weg terug. Ook niet in het 30 dagen archief.

Bovenstaande geldt meestal niet voor online back-up providers die een gelimiteerde opslagcapaciteit aanbieden. Dus wanneer je maar 5, 10, 50, 100 GB of zo "huurt". Bij de meeste van deze providers blijven bestanden ook al heb je een map verwijderd of uit je back-up selectie weggehaald bestaan. Zolang je wilt. Deze providers hebben meestal baat bij het feit dat je veel ruimte in beslag neemt. Want dan zal je op een gegeven moment nog meer ruimte afnemen wat meer geld in het laatje brengt.

Bedenk heel goed... wie voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten...

Wat kost een externe harde schijf voor het maken van een back-up? We stellen het even voor het gemak op € 100,-- Je mag hopen dat een online back-up dienstverlener geen "consumenten kwaliteit" harde schijven kopen. De schijf die je koopt voor € 100,-- kost in een professionele uitvoering waarschijnlijk het dubbele. Reken mee, we zitten nu op € 200 kosten voor je online backup provider. Maar die harde schijf moet gekoppeld zijn aan een server, die is niet gratis. En die server moet gekoppeld zijn aan het internet en ook dat is niet gratis. Stel voor het gemak, omdat je de serverhardware en internetaansluiting deelt met vele andere gebruikers van deze dienst dat het bedrag maar een beetje oploopt, we stellen € 25 extra kosten. De teller staat inmiddels op € 225. Maar dan zijn we er nog niet. De online back-up dienst is een stuk software, dat moet geschreven en onderhouden worden. Zowel aan de server als gebruikers zijde. Dan hebben we nog de mensen die deze dienst beschikbaar stellen, die willen ook een boterham met kaas. En de aandeelhouder een leuk dividend. De prijs stijgt dan al snel naar € 350,--

Stel dat je leest "online back-up dienstverlener raakt alle gegevens kwijt door hard disk crash". Je zal dan denken, dat kan toch niet waar zijn? Die zullen toch wel een goede backup voorziening hebben? Die hebben de schijven toch wel minimaal dubbel uitgevoerd en zullen daarnaast nog wel backup tapes buiten de deur bewaren? Maar ja, al die voorzieningen kosten ook geld. We begonnen met € 100 maar met al deze redundante voorzieningen zijn we nu zeker al beland bij minimaal € 500. En na een paar jaar zal de hardware vervangen worden, heb je onderhoud nodig, moeten storingen verholpen worden, een helpdesk, een website en forum, etc. etc. Wat willen we met dit verhaal naar toe? We willen dat je realiseert dat je niet voor een dubbeltje een online backup kan hebben. Deel die € 500 eens door drie jaar, dat is zo'n € 170 per jaar. Kijk nu eens naar de bedragen die online back-up aanbieders vragen voor hun diensten per jaar. Zie je (in de meeste gevallen) een heel groot verschil? Of wij het kunnen verklaren? Nee, niet echt, maar voor een heel klein gedeelte.

Als het te mooi om waar te zijn, is het te mooi om waar te zijn...

In de wereld van beleggers geldt de stelling: als iets te mooi is om waar te zijn, is het inderdaad te mooi om waar te zijn. Het klopt niet. Zo ook in de wereld van online backup dienstverleners. We nemen een willekeurig voorbeeld. Surf eens naar crashplan.com. Een gelikte site. Straalt vertrouwen uit. De software laat zich makkelijk gebruiken. Naast de online back-up bieden ze gratis ook nog onsite en offsite back-up aan. Met deze software is niets mis mee. Menig online back-up dienstverlener kan hier nog een puntje aan zuigen. Maar wat kost het? Met Crashpan+ Unlimited betaal je $ 3 per maand als je een contract afsluit voor 4 jaar. Je betaal dan in het totaal $ 140, voor vier jaar dus. Dan is normaal gesproken je server en harde schijf kapot en moet je een nieuwe kopen. Als je deze $ 140 uitrekend per jaar kom je op zo'n $ 45 per jaar. Terwijl wij hierboven een grove schatting maakte van € 170 per jaar. Wij begrijpen dit totaal niet. We zouden het wel willen geloven want wie wil nou veel geld betalen? Maar dit lijkt te mooi om waar te zijn...

De prijs zou nog verklaarbaar zijn voor diegene die maximaal 100 GB nodig hebben. We vermoeden dat "unlimited" back-up aanbieders er op gokken dat een gemiddelde klant maar 100 GB of minder opslaat. En dan is het goed verklaarbaar. Maar voor ongelimiteerde dataopslag is dit naar onze mening niet mogelijk.

Als je de prijzen van professionele opslagdienstverleners in ogenschouw neemt dan zie je dat die prijzen van een heel andere orde zijn. Voor opslag van 1000 GB kost dit bij Amazon S3 $100, bij Rackspace $110 en bij Google cloud storage op zo'n $130... per maand! Ja, je leest het goed, per maand. Dat is dus $1200 - $1560 per jaar. En Crashplan biedt unlimited opslag aan voor $140 per vier jaar! Trek zelf je conclusie. Overigens: wij hebben niets, maar dan ook helemaal niets tegen Crashplan, het bedrijf hebben we als voorbeeld gebruikt, mede omdat het behoorlijk populair is. En ook wij moeten toegeven als je op zoek bent naar een back-up oplossing gooit Crashplan zeer hoge ogen.

Kijk in ons overzicht en vergelijking van online back-up providers naar de prijzen en je ziet dat er vele Crashplan achtige bedrijven bestaan (als je de prijs als uitgangspunt gebruikt). Bedenk dat vaak er addertjes in het gras zijn. De "unlimited", of in goed Nederlands ongelimiteerde, opslag blijkt soms toch niet ongelimiteerd te zijn. Dan is sprake van een "fair use policy" of, en dit gebeurd echt, wordt je van de ene op de andere dag "er uit geknikkerd" met de melding "jou backup hebben een veel te grote omvang, we hebben uw bestanden verwijderd" en klagen helpt totaal niet en geld terugkrijgen lijkt vrijwel onmogelijk. Want een advocaat is vele malen duurder dan je verlies en procederen tegen (veelal) buitenlandse bedrijven is lastig. Je bent gewaarschuwd. Mede daarom: denk aan gouden regel twee...


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >online-backup cloud diensten