US @@@

Review Mozy online backup (test)

Installatie Mozy back-up software

mozy inlogscherm

Installatie van Mozy online back-up software is simpel en snel klaar. Zodra de software geïnstalleerd is vraagt Mozy je in te loggen met je account, die je per email gestuurd hebt gekregen. Daarna scant de Mozy software delen van je harde schijf in je computer en kijkt of hij documenten, muziek, foto's e.d. kan vinden en zal de uitslag van dit onderzoek in een overzicht tonen. Zonder verdere aanpassingen zal Mozy dit gaan back-uppen, zie onderstaand "summary" scherm.

mozy backup wizzard
mozy provate key keuze instelling

Private encryption key

Onderaan dit "summary scherm" (hierboven afgebeeld) staat klein onderaan, dat je eventueel nog een private encryption key kan instellen. Standaard maakt Mozy gebruik van 448-bit Blowfish versleuteling. Wanneer je een private encryption key gebruikt wordt gebruik gemaakt van 256 bit AES encryptie. Let op: vergeet deze key nooit! Ben je hem kwijt dan kan niemand je helpen tijdens het restoren van bestanden, ook Mozy niet! Wanneer je achteraf besluit om over te gaan van geen naar wel een encryption key moeten al je bestanden opnieuw ge-upload worden. Dit kan alleen gerealiseerd worden door de Mozy programmatuur opnieuw te installeren en dan te kiezen voor een private encryption key.

mozy back-up set selectie scherm

Back-up selectie maken

Na installatie worden bepaalde type bestanden geselecteerd om te back-uppen. Let op, dit betreft alleen bestanden in je "mijn documenten" gebied en je desktop hebt staan. In onze test hebben we die voorgedefinieerde back-up sets uitgevinkt. We wilden onze eigen back-up set toevoegen. We hadden op de C schijf in een speciale map testbestanden klaar gezet. Met rechtermuistoets in het linker gedeelte van het scherm kan je een backup set toevoegen (zie schermafdruk hieronder).

mozy backup status scherm

Toevoegen back-up set

Wat vreemd en niet gebruikersvriendelijk is dat je zelf moet uitzoeken dat dit toevoegen van een een back-up set werkt met de rechtermuistoets, maar goed, een beetje computergebruiker weet snel de rechtermuistoets te vinden.

mozy backup status scherm

De back-up set kan je zelf een naam geven. Daarna kan je met een explorer / verkenner achtig scherm zelf aangeven welke mappen je in deze back-up set wil toevoegen. Standaard worden alle bestanden in deze back-up set toegevoegd.

Back-up set rules

Mozy biedt zeer uitgebreide en flexibele mogelijkheden die we tot nu toe, in deze uitgebreide vorm, niet aantroffen bij concurrenten van Mozy. Door het klikken op de "add rule" knop kan je "voorwaarden" creëren die bepalen of bestanden wel of niet geback-upt moeten worden. Je kan dan kiezen voor het "includen" (juist meenemen) of "excluden" (uitsluiten) op basis van een bepaalde bestandsextensie. Je kan vele rules toevoegen. Je hoeft overigens de rule niet te baseren op bestandsextensies maar je kan ook zieken voor de grootte van een bestand, datum laatst aangepast, datum toegevoegd of bestandsnamen. Hieronder een voorbeeld van een combinatie van twee rules die samen de volgende uitwerking hebben: alle mp3 bestanden worden geback-upt tenzij ze op je computer toegevoegd zijn voor 1-1-2012.

 

Lees verder: Mozy online backup software review pagina 2


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >online-backup cloud diensten >reviews >Mozy

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie