US @@@

Livedrive backup review

lifedrive online backup
lifedrive online backup

Vrij simpel

Livedrive voelt vrij simpel aan. Nadat je het programma hebt geïnstalleerd krijg je een scherm te zien waarbij de software je de mogelijkheid biedt voor het selecteren van bepaalde typen bestanden zoals: documenten, foto's, muziek, films, desktop bestanden, favorieten/bookmarks. Selecteer je zo'n bestandstype dan zal Livedrive op je hele harde schijf zoeken naar dat bestandstype en die gaan back-uppen. Overigens hoef je daar niet voor te kiezen want met de knop "add folder" kan je specifieke mappen toevoegen. Bijvoorbeeld bepaalde hoofdmappen op je harde schijf zoals in dit voorbeeld de map E:\test. Nadat je deze keuze hebt gemaakt wat geback-upt moet worden gaat Lifedrive aan de slag. Standaard staat het programma ingesteld dat hij om het uur kijkt of er wat geback-upt moet worden en zo ja, dan doet hij dit automatisch. Maar bij de installatie start dat proces vrijwel meteen.

lifedrive online backup

Back-up uploaden

Na de installatie wordt op de achtergrond het back-up automatisch proces gestart. Al snel merkten we dat het back-up proces gestart was. We waren benieuwd of we konden zien wat er geback-upt werd. We klikten op het livedrive icoon in het systeemvak en selecteerden we het status scherm. Daarin wordt duidelijk aangegeven wat op dat moment naar de online back-up servers van Livedrive wordt gestuurd.

Het uploaden van de back-up ging bij Livedrive flink rap. Vrijwel de gehele uploadsnelheid van de internetverbinding werd benut. Overigens kan je bij instellingen kiezen om de maximale uploadsnelheid terug te brengen van 100% naar 1%. Livedrive kent geen "automatische uploadbeperking" die er voor zorgt dat als je zelf gebruik gaat maken van de upload verbinding dat je niet zwaar gehinderd wordt door Livedrive. We hebben een standaard test back-up ge-upload. Daaruit konden we berekenen dat we een back-up upload snelheid bereikten van zo'n 6 GB/dag. Dat is, in ons geval, een mooie waarde. Theoretisch kunnen wij met onze huidige uploadsnelheid van 864 kbit/s zo'n 8 GB per dag uploaden.

lifedrive online backup
lifedrive online backup

Back-up

Wanneer je nadien nieuwe mappen wil toevoegen aan je back-up (of uit je back-up wilt verwijderen) kan je dit op twee manieren aanpakken. De eenvoudigste manier is in de verkenner met de rechtermuistoets de betreffende map aan te klikken en te kiezen voor "Backup with Livedrive Backup". Je kan ook in het "Manage backups" scherm schijven, hoofdmappen, submappen en/of bestanden selecteren of deselecteren om deze toe te voegen aan je back-up. Livedrive back-up ondersteund harde schijven in je computer, externe harde schijven die je met bijvoorbeeld via usb hebt aangesloten maar ondersteund geen usb memory sticks. Netwerkschijven worden bij dit pakket niet ondersteund. Je kan een uitbreiding van je account aanvragen waar je € 72 per jaar voor moet betalen. Daarna kan je wel een netwerkschijf mee laten back-uppen.

lifedrive online backup

Terugzetten (restoren)

Restoren gaat bij Livedrive via een webportal waarop je moet inloggen, of via een apart te downloaden programma: Livedrive Restore. Via de webportal kan je alleen maar individuele bestanden en dus geen mappen laat staan je hele schijf terugzetten. Wel is het mogelijk meerdere bestanden uit één map te selecteren en die in één keer terug te zetten. Dat terugzetten werkt als volgt, nadat je de bestanden hebt geselecteerd geef je aan "download". Dan wordt je een .zip bestand gedownload met daarin de geselecteerde bestanden. Die kan je dan terugzetten waar je wil. Maar waar die bestanden vandaan kwamen, uit welke map staat er niet bij. De webportal is dus geen serieuze optie voor het restoren grote hoeveelheden bestanden. Het is wel handig om, als je buiten de deur bent en even een bestandje nodig hebt, dit via deze portal te downloaden. Serieus restoren doe je met het Livedrive Restore programma. Vreemd dat dit niet geïntegreerd is in de back-up software, maar dat stoort niet. Met Livedrive Restore kan je per schijf, hoofdmap, submap of per bestand een restore opdracht geven met rechtermuisklik. Daarna wordt je gevraagd of je de bestanden op de oorspronkelijke locatie terug wil zetten of op een nadere plaats. Dit Livedrive restore kan je natuurlijk ook op een andere computer starten en daar je complete of gedeeltelijke restore uitvoeren.

Intelligent back-uppen van grote bestanden zoals .pst of database bestanden

Stel je hebt een grote database of grote outlook .pst bestand. Wanneer je aan de database één record aanpast of toevoegt of bij het .pst bestand één email toevoegt zal normaal gesproken het gehele bestand opnieuw geback-upt worden. Dat is een beetje dom, want 99,9% van het bestand blijft het zelfde. Met een speciale techniek is het mogelijk om een "partial file change" of "gedeeltelijke bestand aanpassing" te back-uppen. Dit is slim. Hierdoor wordt maar een heel klein deel van het bestand naar de online back-up provider gestuurd. Dat scheelt tijd en upload doorvoercapaciteit. Niet iedere online back-up provider ondersteund deze techniek. Livedrive wel.

Overigens

Wanneer je kiest voor een continue back-up en niet per uur of per dag, worden "open" bestanden niet geback-upt.

Voordelen en nadelen Livedrive Backup

  • Eenvoudige back-up oplossing zonder franje.
  • Hoge uploadsnelheid.
  • Maximale upload snelheid is aanpasbaar.
  • Back-uppen gebeurd automatisch, eens per uur, maar is instelbaar naar continue of eens per dag.
  • Open bestanden worden niet geback-upt bij de instelling back-up continue.
Algemeen
naam

Lifedrive

prijsindicatie $ 60 / jaar
platforms Windows, Mac OSX
Back-up
back-up tijdstip instelbaar: continue, eens per uur, eens per dag instelbaar of na opdracht
back-up externe hard disk ja
netwerkschijven optioneel: extra € 72 / jaar
Archivering verwijderde bestanden / mappen? ja, 30 dagen
versiebeheer? ja, 30 oudere versies worden bewaard (hoe lang is niet gespecificeerd).
maximale bestandsgrootte niet gespecificeerd
encryptie ja, AES 256 bit.
back-up alleen gewijzigd deel van bestand (zoals bij Outlook .pst bestanden)? ja
Terugzetten - restore
restore via webbrowser? ja, maar alleen bestanden, geen hele mappen dus ook geen volledige restore van je computer. Daar moet het programma Lifedrive Restor voor gebruikt worden.
restore

Via een apart te downloaden programma "Livedrive Restore". Dit programma laat via een verkenner scherm je back-up mappen en bestanden zien. Per schijf, map of bestand kan je met rechtermuistoets kiezen voor "restore".

Overig
initiële backup per post sturen? nee
opslaglocatie Groot-Brittannië
delen van bestanden (sharen) nee

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >online-backup cloud diensten >reviews >Lifedrive backup

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie