US @@@
backblaze online backup
IDrive geeft na installatie aan welke bestanden geselecteerd worden voor de back-up, dit is natuurlijk aan te passen

IDrive Pro online backup review

Installatie

Nadat de software is geïnstalleerd krijg je een verkenner-achtig scherm te zien. IDrive suggereert dat ze je desktop, documenten, muziek, foto's en films zal back-uppen. Ook kan je Microsoft Outlook en favorites aanvinken. Maar deze selecties blijken net even anders uit te pakken dan we hadden gedacht. Met muziek, foto's en films verstaat men bij IDrive de bestanden die staan in "my music", "my photo's" en "my movies". Tja, daar stond bij ons helemaal niets. Daarnaast hadden wij geen Microsoft Outlook maar Thunderbird en onze favorieten hebben we niet bij Internet Explorer maar in Firefox opgeslagen, daar werken we eenmaal mee. We hadden verwacht dat de software op zoek zou gaan naar alle muziek, foto's en films, onze mailbestanden en favorieten van Firefox op onze harde schijf. Niet dus. Outlook is geen Thunderbird en favorieten blijven beperkt tot die van Internet Explorer. Geen ramp, maar een perceptieprobleempje, wellicht een beetje gestuurd door de marketing machine van IDrive. Net zoals vrijwel ieder online back-up pakket kan je zelf keuzes maken welke mappen en bestanden geback-upt moeten worden door ze zelf aan te vinken. Standaard maakt IDrive één maal per dag een back-up, dit staat automatisch ingesteld, je kan dus niet vergeten om dit aan te zetten. Maar met de knop backup now kan je dit afdwingen.

Back-up

Nadat tijdens de eerste start van het programma een selectie is gemaakt van de bestanden en mappen die geback-upt moeten worden kunnen later bestanden en mappen uitgesloten of toegevoegd worden. Dit kan op twee manieren. Het eenvoudigst via de rechtermuistoets in het verkenner scherm. Daar staat een vermelding van IDrive met de opdracht "add to back-up set". De tweede manier is via het hoofdscherm van IDrive. In de tab "Backup" kan met vinkjes aangeven worden welke mappen en/of bestanden wel/niet geback-upt moeten worden.

backblaze online backup
IDrive hoofdscherm

Met de "schedule backup" knop kan aangegeven worden wanneer een back-up gemaakt moet worden. Je kan de dagen van de week aanvinken en een tijdstip kiezen. Misgelopen back-ups omdat de computer uitstond kunnen indien gewenst, op basis van een instelling, ingehaald worden. Daarnaast kan nog een "Continuous Data Protection" ingesteld worden. Dat is bij IDrive iets anders geïmplementeerd dan bij de meeste andere online back-up providers. In de meeste gevallen is het of-of. Of je maakt een back-up iedere dag (of ander gewenst tijdstip), of de back-up wordt bijgewerkt zodra de gegevens op je schijf wijzigen. Bij IDrive werken ze naast elkaar. Iedere dag, of wanneer dan ook, afhankelijk van je instellingen wordt een volledige back-up gemaakt. Maar dat is maar eens per dag. De Continuous Data Protection (CDP) houdt, en daar zit hem de clou, kleinere bestanden -tot 500 MB- in de gaten. Als die er bij komen of worden gewijzigd zullen deze tussendoor naar de IDrive servers gestuurd worden. Deze CDP zorgt er ook voor dat als je op een dag meerdere versies van bijvoorbeeld een Word document opslaat dat die verschillende versies ook terug te vinden / te halen zijn, want IDrive ondersteund tot 30 versies van een bestand. Komt versie 31 er bij dan vervalt de oudste versie 1 etc.

Back-up uploaden

De snelheid van IDrive wat betreft het uploaden van de back-ups ligt duidelijk onder het gemiddelde van de door ons geteste online back-up software pakketten. Onze test back-up werd met een snelheid van omgerekend zo'n 4 GB/dag verstuurd. Terwijl we een uploadcapaciteit hebben van zo'n 8 GB/dag. We hadden van een een online back-up provider die juist geen ongelimiteerde back-up ruimte aanbiedt maar dit juist beperkt tot 50 of 150 GB, een zeer hoge snelheid verwacht. Maar het tegengestelde bleek waar. Bij een provider die ongelimiteerde ruimte aanbiedt kunnen we ons nog voorstellen dat ze het "wat rustig aandoen" waardoor het "ongelimiteerde" toch redelijk niet te snel groeit. Dit is duidelijk een minpuntje.

idrive pro
IDrive in het rechterdeel van het scherm de restore mappen/bestanden selecteren

Continuous data protection (CDP)

Normaal worden de gegevens van je schijf ééns per dag op een vooraf door jou in te stellen moment geback-upt. Wanneer je de instelling maakt "continuous data protection" zal de software niet ééns per dag kijken welke bestanden nieuw en gewijzigd zijn maar dit continue in de gaten houden. Dat continue is trouwens, vinden wij, gelukkig niet echt continue, maar "om de zoveel tijd". Bij IDrive maten we een interval van 2,5 minuut. Een prettige waarde.

Restore

Restoren van bestanden, mappen of een complete back-up realiseer in het rechtse gedeelte van het hoofdscherm. Je geback-upte mappen en bestanden staan in je "My IDrive" schijf. Die kan je openklappen, stap voor stap tot het gewenste niveau. Het openklappen van bijvoorbeeld de map "C" naar de map "test" die daar onder zat, kost wel erg veel tijd. Je zit rustig tien seconden te kijken naar een popup scherm die je verteld dat hij de gegevens aan het ophalen is. Gelukkig hoef je het restoren maar weinig te gebruiken en dan is dit acceptabel. Maar traag blijft het. Je kan terugzetten wat je wil door te selecteren. Alles in één keer, door één vinkje in je C schijf te plaatsen, of bepaalde aangevinkte mappen, of individuele bestanden. Het is dus aanvinken en onderin op de restore knop drukken.

Wanneer je de restore knop indrukt vraagt IDrive waar je de mappen en bestanden terug wil zetten. Je kan dan iedere plek op je computer aanwijzen. Wat IDrive niet aanbiedt is om de mappen/bestanden op de oorspronkelijke plek terug te zetten. Als in het voorbeeld de documenten map teruggezet wordt en je wijst de C schijf aan om het daar terug te zetten dan wordt in de root van C een map "documenten" gemaakt en de bestanden daar teruggezet. Maar het had in ons geval moeten zijn, C:\test. Hadden we dat aangewezen, dan was alles goed gegaan.

Het ontvangen van de gerestorede bestanden was een groot feest. Zodra je een selectie hebt gemaakt wat je wilt terug wil zetten bereid hij eerst de back-up voor, dat kost even wat tijd. Daarna gaat de IDrive server de bestanden daadwerkelijk naar je terugzenden. Dan ging met een duizelingwekkende snelheid. De algemene internet snelheid staat ons toe (dit heeft dus niets te maken met deze software) zo'n 60 GB per dag te downloaden en IDrive vulde vrijwel continue voor de volle snelheid de download doorvoercapaciteit. Wanneer je een grote back-up moet terugzetten lijkt dat dus meer in orde.

Overal op het web lees je van IDrive dat men een "time line restore" heeft. Dat was zo, maar sinds 23 november 2011 is deze mogelijkheid uit de software gehaald. Zo werd dit door een supportmedewerker van IDrive bevestigt.

Lees de IDrive Pro review door op pagina twee


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >online-backup cloud diensten >reviews >IDrive remote backup

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie