US @@@

Datahaven.net

Datahaven.net is compleet anders dan andere online backup aanbieders. Normale backup cloud oplossingen slaan je backup op een centrale server op. Bij Datahaven.net bestaat geen centrale opslag. De gebruikers van Datahaven.net vormen met hun computers samen de online opslag. Je backup wordt opgeslagen op de computers van andere Datahaven.net gebruikers. Het meest opvallende is dat het gebruik van Datahaven.net software geheel gratis is, op een voorwaarde: je moet wel "sociaal zijn". Zolang jij maar evenveel (of meer) schijfruimte aanbiedt aan andere Datahaven.net gebruikers dan jij zelf bij hen gebruikt, blijft het gratis. Je begint met tien dollar "debet". Als je meer gebruikt van andermans schijf dan zij van jouw dan daalt je saldo. Maken anderen meer gebruik van jouw opslagcapaciteit dan jij van anderen dan stijgt je saldo. Kom je rood te staan dan moet je debet kopen.

Omgekeerde torrent techniek

De gebruikte techniek laat zich het best beschrijven als een omgekeerd torrent netwerk. Bij een torrent netwerk worden fragmenten van bestanden (die jij wilt hebben om te downloaden) door jouw pc verzameld vanuit de pc's van andere torrent netwerkgebruikers en samengevoegd tot een bestand.

Versleuteld en in stukjes gehakt

Bij Datahaven.net is het net andersom, daar wordt jouw backup eerst versleuteld met RSA public key encryptie en daarna verdeeld in stukjes en verspreid over de computers van de andere Datahaven.net gebruikers. De andere gebruikers zien dus niet wat bij hun opgeslagen wordt en jij kan niet zien wat de inhoud is van hun backup bestanden. Zelfs het aantal bestanden, type bestanden of originele datum van die bestanden blijft geheim. Je ziet alleen waneer de bestanden op jouw computer opgeslagen zijn.

Hiernaast zie je de backup bestanden die op onze computer opgeslagen zijn van andere Datahaven.net gebruikers. De bestanden hebben een vaste grootte van 513 KB en een vaste omschrijving met een soort serienummer er achter. Wat de werkelijke inhoud is blijft dus geheim.

1 voor de prijs van 2

Voor iedere GB die je nodig hebt voor het opslaan van je backup in het datahaven.net netwerk moet je twee GB "doneren". De reden hiervoor is simpel. Om te voorkomen dat op het moment dat jij je backup wilt terughalen moeten alle pc's waar jouw backup over verspreid staan online zijn. Zo niet dan kan je maar delen van je backup terughalen. Daarom wordt jouw backup twee keer online verspreid. Mis je een deel van je oorspronkelijke backup omdat die gebruiker even niet online is, dan wordt dat deel bij een andere gebruiker gedownload.

Niet presteren? Dan volgt ontslag!

De Datahaven.net software beoordeeld het online gedrag van haar gebruikers. Als een bepaalde gebruiker waar jij een deel van je backup hebt opgeslagen voor een langere tijd niet online is geweest dan wordt geheel automatisch deze gebruiker uit jouw lijst met vertrouwde Datahaven.net gebruikers gehaald en wordt automatisch een andere gebruiker geselecteerd en wordt de data die oorspronkelijk op de pc stond van de gebruiker die "ontslagen is" nogmaals vanuit jouw pc verstuurd naar de pc van de gebruiker die je "in dienst hebt genomen". Met dit algoritme worden alleen de meest betrouwbare Datahaven.net gebruikers gebruikt om jouw backup op te slaan. Nogmaals dit gebeurd geheel automatisch op de achtergrond.

Puur backup

Deze software is echte backup software. Dus geen synchronisatie of versie beheer. Je bepaald per "backup set" welke director(y/ies) geback-up'ed moeten worden. Daarna heb je de keuze: je maakt een eenmalige backup, bijvoorbeeld omdat het oude foto's zijn die toch nooit wijzigen, of je stelt een schema op hoe frequent en op welk tijdstip een backup gemaakt moet worden. Dat doe je vooral voor backups waarvan de inhoud regelmatig wijzigt. Keuze heb je uit: per uur, dag, week en maand. Daarnaast kan je instellen hoeveel online backup versies online staan. Standaard is twee. Op het moment dat de derde backup van een backup set wordt gemaakt wordt de eerste versie eerst verwijderd en wordt de nieuwe geüpload. In de tussentijd blijft de tweede versie online beschikbaar.

Bewaar je private key goed!

Een grote waarschuwing is hier op zijn plaats. Omdat Datahaven.net gebruik maakt van public en private keys (RSA) kan je alleen maar je bestanden terughalen zolang je beschikt over je eigen private key. Die wordt voor je gegeneerd en moet je daarna op meerdere plaatsen bewaren. Een usb stick en op papier (buiten de deur i.v.m. brand) is een goede keuze. Als je computer of hard disc crashed en je wilt op een andere computer je backup terugzetten kan dit alleen maar zolang je de beschikking hebt over je eigen private key.

Alle begin is moeilijk

Zodra je een backup start zal de software eerst alle bestanden gaan versleutelen en klaar zetten op je hard disc voor verzending. Dat versleutelen kost natuurlijk processor capaciteit. Tijdens deze versleutelingsfase reageert het programma niet snel. Wanneer je naar het menu wilt gaan kost dit even tijd en soms moet je soms na enige tijd nogmaals klikken. Zodra deze versleutelingsfase voorbij reageert het programma goed.

Beperking

Datahaven.net heeft een beperking, het programma is nog relatief jong en het aantal gebruikers is nog beperkt. Daardoor is de totaal gedoneerde opslagcapaciteit nog beperkt. Daarnaast wordt niet de gedoneerde opslagcapaciteit maar de gebruikte gedoneerde opslagcapaciteit gewaardeerd. Je krijgt namelijk credits voor opslagcapaciteit die anderen bij jou gebruiken, die credits kan je dan gebruiken om bij anderen opslagcapaciteit te gebruiken door jouw backup daar te plaatsen.

naam Datahaven.net
prijsindicatie per jaar

gratis

platforms

Windows, Linux

omschrijving

Datahaven.net is gratis (kan gratis zijn als je maar genoeg schijfruimte doneert) omdat geen gebruik wordt gemaakt van een centrale server met opslag maar van de opslag ruimte op de computers van de andere datahaven.net gebruikers. Natuurlijk worden je bestanden versleuteld voordat ze verzonden en opgeslagen worden bij anderen. Deze versleuteling gebeurd op basis van RSA private/public key encryption. Niet alleen worden je bestanden versleuteld maar ook opgesplitst in bestanden met een standaard grootte van 512 KB. De relatie tussen het aantal bestanden, de namen van de bestanden en de datum van je bron bestanden en de bestanden die opgeslagen worden op de computers van andere gebruikers is totaal afwezig. De backup bestanden die naar andere gebruikers worden verstuurd hebben een soort serienummer naam en hebben een vaste bestandsgrootte van 512 KB.

Voor iedere GB die je backup groot is moet je twee GB "doneren" / ter beschikking stellen aan de andere datahaven.net gebruikers, immers hun backup's worden op jouw computer opgeslagen. Deze 1 op 2 ratio vindt zijn oorsprong doordat je backup na encryptie en opsplitsing in vele kleine datablokjes twee maal, verdeeld over vele gebruikers, opgeslagen wordt. Zonder deze 100% redundantie (extra kopie) zou het niet mogelijk zijn om je backup terug te zetten als een van de gebruikers off line is. Doordat je backup(s) twee maal te verspreiden is dit risico nihil. Daarnaast, een goed backup strategie wed nooit op een paard. Minimaal heb je lokaal een of liefst meerdere backups en een backup buiten de deur. Deze laatste kan dus online plaatsvinden via dahaven.net.

Mocht een gebruiker van datahaven.net voor langere tijd niet meer online zijn dan zal de software automatisch een andere datahaven.net gebruiker kiezen en daar de backup bijwerken. De software zorgt er dus voor dat constant twee kopieën online beschikbaar zijn.

voordelen en nadelen
  • Kan gratis zijn, het kost je alleen schijfruimte op je computer.
  • Bestanden worden op jouw computer versleuteld voordat ze verstuurd worden met public key encryption.
  • Het aantal gebruikers van datahaven.net is nog klein daardoor is nog niet veel ruimte beschikbaar. Backups van een TB zijn op het moment van schrijven (medio 2013) momenteel nog niet mogelijk.
  • Let op: niet het doneren van schijfruimte telt maar dat de gedoneerde schijfruimte daadwerkelijk wordt gebruikt door andere gebruikers. Gebeurd dat bij jou te weinig dan verdien je niet genoeg "credits" en moet je uiteindelijk wel betalen.
back-up tijdstip eenmalig, instelbaar tijdschema of continue
wat wordt geback-upt wat je wilt, instelbaar op: directory niveau
synchronisatie nee
back-up externe hard disk ja
back-up usb stick ja
bestanden en mappen uit te sluiten? nee
archivering verwijderde bestanden / mappen? ja, ligt aan je instellingen. Je maakt een backup (of laat die instelbaar maken) en zolang die backup online laat staat zijn die bestanden beschikbaar.
versiebeheer? nee
maximale bestandsgrootte ongelimiteerd.
encryptie RSA public key encryption, je moet je private key goed bewaren (liefst ook op papier en/of usb stick)
restore via webbrowser? nee, via programma
restore

Via de datahaven.net software kan je een backup terugzetten. Heb je meerdere backups gemaakt (bijv. apart van van foto's en muziek) dan kan je die individueel terugzetten.

initiële backup per post sturen? Nee.
opslaglocatie Op computers van andere gebruikers van datahaven.net

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >online-backup cloud diensten >reviews >Datahaven.net

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie