US @@@
naam Crashplan
prijsindicatie per jaar

Crashplan
:$0 - geen online opslag, alleen onsite en offsite back-up

Crashplan+
$36 - ongelimiteerde online back-up opslag, optioneel onsite en offsite back-up

Crashplan+ family
$ 72/jr als Crashplan+ maar dan voor alle gezinsleden

platforms

Windows, Mac OSX, Linux, Solaris.

Android, iPhone, iPad, iPod touch en Windows Phone 7 (alleen opvragen geback-upte bestanden van computer)

omschrijving

Crashplan is gratis en kan een back-up maken op een andere computer(s) waar ook Crashplan is geïnstalleerd, zowel onsite als offsite.

Crashplan+ is een betaalde dienst en biedt alles van Crashplan plus het gebruik van de online datacenters van Crashplan. Je kan besluiten alleen je bestanden op de servers van Crashplans te plaatsen en optioneel onsite en/of offsite. Je kan één computer back-uppen naar de datacenters van Crashplan.

Crashplan+ family biedt alles van Crashplan+ maar is niet beperkt tot één computer. Alle computers van één huisgezin kunnen van de back-up diensten gebruik maken.

Crashplan is prettig in gebruik. De software / menu reageert iets traag maar niet irritant. De software heeft zo'n beetje alles wat je van goede back-up software mag verwachten. De kracht van Crashplan is dat hij onsite, offsite en online back-ups ondersteund. In alle gevallen worden de back-ups versleuteld opgeslagen. Wanneer je gebruik maakt van de offsite back-up, dus dat een andere computer buiten je huis jouw back-up bewaard, bijvoorbeeld bij een familielid, vriend of kennis, kan je, eventueel, als tegenprestatie hetzelfde aan hen aanbieden. Jouw computer wordt dan gebruikt als opslag voor hun back-up. Crashplan ondersteund meerdere "back-up sets". Je kan per back-up set bepalen wat je back-upt naar waar (onsite, offsite, online of combinaties) hoe frequent, welke uitsluitingen je wilt, etc. Je kan bijvoorbeeld je foto's en documenten offsite back-uppen en je filmpjes en nogmaals je documenten online.

Alles wat we konden verzinnen werd door de software ondersteund. Het back-uppen naar Crashplan Central, de cloud storage van Crashpan gaat behoorlijk rap. De beschikbare uploadsnelheid werd vrijwel continue benut. De uploadsnelheid is overigens te beperken waardoor internetten niet belemmerd wordt door de back-up.

voordelen en nadelen
  • Back-up optioneel op andere computers (gratis) zowel onsite als offsite.
  • Back-uppen gebeurd in principe automatisch (continue controle) maar kan ook eens per dag (instelbare tijd) of met een knop "back-up now".
  • Veel is instelbaar, voor sommige overweldigend veel en daardoor voor niet technische mensen soms wat lastig te begrijpen.
back-up tijdstip continue of instelbaar tijdschema
wat wordt geback-upt wat je wilt, instelbaar op ieder niveau: schijf, map, bestand
synchronisatie nee
back-up externe hard disk ja
back-up usb stick ja
bestanden en mappen uit te sluiten? ja, ook op extensie zoals .mp3, .avi.
archivering verwijderde bestanden / mappen? ja, standaard 30 dagen maar is instelbaar tot eeuwig. Wanneer een bestand/map niet meer geselecteerd is voor back-up wordt hij meteen verwijderd en is niet meer terug te halen.
versiebeheer? ja
maximale bestandsgrootte ongelimiteerd.
encryptie ja, 448 bit Blowfish
restore via webbrowser? ja
restore

Via de Crashplan software kan geselecteerd worden wat teruggezet moet worden. Dit wordt naar keuze geplaatst op: desktop, oorspronkelijke locatie of aan te wijzen map.

Op basis van een webbrowser restoren op iedere computer die je wilt. Dit is niet geschikt voor complete restores maar voor kleine aantallen bestanden.

initiële backup per post sturen? Ja, maar alleen als je in de USA woont. Men stuurt voor $ 125 een 1 TB schijf toe die je vervolgens terug kan sturen.
opslaglocatie Crashplan meldt dit niet zeer expliciet op haar website: "Your backup is stored in one of our data centers located throughout the US and around the world"

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >online-backup cloud diensten >reviews >Crashplan

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie