BackupHive back-up review

Deze review is nog niet in een definitieve uitvoering. Op dit moment zijn wij dit product aan het testen en verwerken de ervaringen in deze review.

In het kort

BackupHive is een prettige en niet complexe back-up dienst. Het belangrijkste kenmerk is dat je gegevens in Nederland worden opgeslagen (datacenter staat in Schiphol-rijk). Met BackupHive kan je maximaal vijf apparaten back-upen. De back-up grootte is ongelimiteerd. Bestanden die je op je apparaat verwijderd zullen minimaal dertig dagen in de cloud bewaard worden.

Back-up

BackupHive is een pure back-up dienst. BackupHive ondersteund alleen particuliere gebruikers met maximaal vijf apparaten. Ondersteuning wordt geleverd op Windows, Mac en Android.

Bedenk dat dit een back-up dienst is. Als je een laptop hebt geback-upt kan je de laptop bestanden niet op een Android toestel of op je Mac opvragen (dat is nou juist een synchronisatiedienst). Je kan maximaal van vijf apparaten back-up maken. Heb je een Windows machine een Mac en een een Android toestel dan zijn dit drie aparte apparaten waar voor ieder een eigen back-up voor wordt gemaakt.

De software die door BackupHive wordt geleverd komt van Storagecraft. Dat is een bedrijf uit Luxemburg wat zich specialiseert in back-up software. Dat is een prettig idee. BackupHive concentreert zich op de online opslag en niet in het ook nog eens schrijven van back-up software. Verstandig, de schoenmaker houdt zich bij zijn leest.

Installatie

De software laat zich eenvoudig installeren. Daarna wordt je gelijk begeleid naar een scherm waarbij je moet aangeven hoe veilig je de gegevens in de cloud wilt opslaan. Kort door de bocht is dit veilig, zeer veilig met sterke encryptie of heel erg veilig waarbij dubbele encryptie plaatsvindt waarbij je zelf een passphrase (lekker lang password, liefst dus een zin) moet bezitten en de gegevens in de cloud zonder deze passphrase niet in te zien zijn, ook niet door BackupHive zelf. Kies je voor de veiligste manier dan moet je meteen de passphrase twee maal invoeren.

Daarna verschijnt het openingsscherm van de back-up software waarin je kan bepalen hoe je de back-ups wilt maken. Wat jammer is dat dit standaard in het Engels staat ingesteld. Achteraf kan je dit wijzigen in Nederlands.

Bij het maken van de back-up kan je kiezen voor alles van je pc te doorzoeken en documenten, foto's, e.d. te back-upen. Dat is natuurlijk wel makkelijk. Een stapje moeilijker maar waarbij je wel iets meer in controle bent is de mogelijkheid om alleen je persoonlijke mappen te doorzoeken en daar een back-up van te maken.

De derde optie is dat de software geen scan maakt van je mappen maar dat je per map (op welk hiërarchisch niveau dan ook) aangeeft of deze map(pen) geback-upt moeten worden.

Instellen van de Nederlandse taal

Start het programma Online Backup and Recovery Manager. Klik op menu, kies voor advanced options en kies voor change language.

Webportal

Vanuit het programma Online Backup and Recovery Manager kan je (via het menu) naar het webportal. Hierbij krijg je inzage in de back-up activiteiten. Jammer is dat in de verschillende overzichten de gegevens niet passen in de kolommen van een soort Excel achtig overzicht. Dan denk je dat je bovenaan de kolom breder kan maken, maar dat is niet mogelijk.

In deze portal, die er verder netjes en simpel uit ziet, kan je ook zoeken in de bestanden die je geback-upt hebt of map voor map doorzoeken. Als je een bestand gevonden hebt denk je dat je dat bestand via de webbrowser kan downloaden, maar helaas, het enige wat we konden doen is het bestand verwijderen uit de back-up. Geen ramp, maar het was zo makkelijk geweest. Wil je bestanden terug kunnen zetten (recovery) dan moet je de Online Backup and Recovery Manager installeren en vandaar uit een bestand, map of hele schijf terugplaatsen.

Notities

Nadat de software was geïnstalleerd en de backup was gemaakt hebben we onze computer herstart. We hadden verwacht dat onderin bij de kleine icoontjes vlak bij het klokje ook een icoontje zou komen waardoor je het back-up programma zou kunnen oproepen. Dat was niet het geval. In plaats daarvan is op de desktop een snelkoppeling gemaakt en is via het startmenu het programma "Online Backup and Recovery Manager" te bereiken. Opvallend en vervelend detail, bij ons bleef het programma, iedere keer als we de computer hadden gestart en dit programma wilde starten vragen of het programma toestemming krijgt om wijzigingen aan te brengen op de computer. Dat dit de eerste keer gebeurd begrijpen we, maar iedere keer weer opnieuw dat vinden we vervelend.

Nadat de eerste back-up had gedraaid hadden we in de cloud natuurlijk schijfruimte gebruikt. Het programma BackupHive Online Backup laat met een soort thermometer zien hoeveel ruimte je in gebruik hebt. Na de eerste back-up bleef deze op 0 MB staan. Pas de volgende dag was dit bijgewerkt. Niet dat het erg is, maar wel vreemd.

Naam

BackupHive

prijsindicatie € 50 / jaar
platforms Windows, Mac OSX (10.8 of hoger), Android (v2.2 of hoger)
back-up tijdstip instelbaar: ieder uur/twee uur/drie uur/..., dagelijks met instelbaar starttijdstip, wekelijks met instelbare dag en tijdstip, maandelijks met instelbare dag van de maand en tijdstip.
back-up externe hard disk
netwerkschijven
archivering verwijderde bestanden / mappen? ja, minimaal 30 dagen
versiebeheer? nee
maximale bestandsgrootte geen limitatie bekend
encryptie
restore via webbrowser? nee
restore
initiële back-up per post sturen? nee
opslaglocatie Nederland (Schiphol-rijk)
omschrijving

Binnenkort beschikbaar; we zijn dit product aan het testen.

voordelen en nadelen
  • Opslag van gegevens in Nederlandse cybercenters.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >reviews