Backblaze online back-up review

backblaze online backup
Het hoofdscherm van Backblaze. Veel simpeler als dit kan het niet worden. Een Back-up now en Restore options knop, en als je iets in wil stellen: settings. Overigens: standaard staat Backblaze ingesteld op back-up continu. Dus de back-up now knop hoef je nog geen eens in te drukken!

Vooral simpel

Backblaze houdt het vooral simpel. Je installeert het programma, geen moeilijke vragen en je bent klaar. Dat is het meest onderscheidende t.o.v. andere online back-up service providers. Zo simpel dat ieder computer gebruiker in staat is om deze online back-up voorziening binnen een paar minuten en zonder handig neefje te installeren. Je moet wel een beetje Engels kunnen lezen. Backblaze ondersteund andere talen maar Nederlands zit er, op het moment van schrijven, niet bij.

Back-up

Na dat je Backblaze hebt geïnstalleerd wordt op de achtergrond het back-up automatisch proces gestart. Alle belangrijke mappen en bestanden worden geback-upt. Je hoeft dus niet aan te geven wat wel en niet geback-upt moet worden. Daardoor wordt wellicht iets te veel geback-upt, maar dat kost je dus geen geld.. In principe zal alles geback-upt worden, tenzij je mappen uitsluit, met alles wat er onder zit. Je kan niet alleen mappen (en alle submappen) uitsluiten, dit kan ook op basis van de bestandsextensie zoals .mp3, .avi, .xls, etc. Encryptie (versleuteling) vindt plaats met AES op basis van username en password maar kan uitgebreid worden met een private encryption key.

Back-up uploaden

backblaze settings upload snelheid
Backblaze kan met auto-throttle de uploadsnelheid aanpassen zodat de gebruiker geen last heeft van het back-up proces wat op de achtergrond uitgevoerd wordt

Het uploaden van de back-up ging bij Backblaze zeer rap. Vrijwel de gehele uploadsnelheid van de internetverbinding werd benut. Overigens kan je bij instellingen kiezen voor "automatic throttle" waarbij het uploaden beperkt wordt ten tijde dat je zelfs de internet verbinding wil gebruiken voor surfen, mailen etc. Backblaze zal je dus niet in de weg zitten tijdens het werk op de computer. Het instellingen scherm toont bij de tab "Performance" de back-up snelheid die je kan verwachten. Dit is berekend op basis van het versturen van enkele back-up bestanden. In ons geval 7 GB/dag. Dat is, in ons geval, een zeer mooie waarde. Theoretisch kunnen wij met onze huidige uploadsnelheid van 864 kbit/s zo'n 8 GB per dag uploaden.

Terugzetten (restoren)

Restoren gaat bij Backblaze altijd via het web. Je klikt op de "restore options" knop en klik dan op "web download". Nadat je via het web bent ingelogd krijg je de geback-upte bestandsstructuur te zien. Daar is het kwestie van aanvinken wat je terug wil halen, desnoods alles door in de "root" (je C schijf) een vinkje te plaatsen. Daarna wordt je emailadres gevraagd. Even later een email met daarin een link. Met die link haal je een .zip op waarin je bestanden zitten. Waar je die bestanden weer terugzet (en op welke computer) maak je zelf uit. Eventueel kan je er voor kiezen bij zeer grote restore acties om een DVD of een externe harde schijf op te laten sturen door Backblaze. Daar moet je dan wel uiteraard voor betalen.

backblaze online backup

We vinden het restore gedeelte van de software uit de toon vallen bij de rest van de software. Het back-up gedeelte is heel simpel. Geen vragen en iedereen kan een back-up maken. Maar zodra je bij het restore gedeelte komt wordt dit anders. Het gedeelte waarbij je moet selecteren welke bestanden of mappen (of alles) teruggezet moet worden is dan nog net acceptabel (hoewel wij vinden dat er voor eenvoudige gebruikers een knop had moeten zitten: "zet de gehele back-up terug") maar daarna wordt van de gebruiker bepaalde kennis vereist die zeker niet bij deze groep aanwezig is. Want: hoewel je een zip bestand gedownload krijgt moet je daarna het "terugzetten". En waar naar toe? Dat is veel te complex voor deze doelgroep. Daarnaast, wanneer in de zipfile grote bestanden zitten kan je de zip file niet benaderen vanuit windows verkenner. Je moet dan het programma 7-zip downloaden en vandaar uit uitpakken en plaatsen op de juiste locatie op je harde schijf. 7-zip is geen gebruikersvriendelijk programma.

Overigens

Nadat de back-up klaar is houdt Backblaze je schijf in de gaten of er bestanden bijgekomen of gewijzigd zijn. Dat vergt om de paar seconden zo'n 5-10% extra processor belasting. Dat vonden net even wat hoger dan gemiddeld. Niet verontrustend maar toch.

Voordelen en nadelen Backblaze

  • Back-up oplossing voor diegene die niet zo thuis zijn met computers. Het is kwestie van installeren en daarna vergeten. Alles gaat automatisch.
  • Bestanden die je nooit zou willen back-uppen zoals systeembestanden, tijdelijke internet bestanden etc. worden niet geback-upt d.m.v. een uitsluitingslijst. Deze kan je eventueel zelf aanpassen.
  • Maximale upload snelheid is aanpasbaar.
  • Back-uppen gebeurd in principe automatisch (continue controle) maar kan ook eens per dag (instelbare tijd) of met een knop "back-up now".
  • Gestolen computer kan getraceerd worden, IP adres wordt getoond van gestolen pc (waar die voor het laatst online was).
  • Als je meer dan een C schijf hebt, wordt altijd je C schijf geback-upt ook al wil dit niet. Wil je dit echt niet dan moet je alle hoofdmappen van je C schijf uit sluiten. Niet een vreselijk nadeel maar een punt van aandacht.
  • Backblaze vergt iets meer processorbelasting dan het gemiddelde van andere back-up oplossingen.

Conclusie

De makers van Backblaze hebben één doel voor ogen gehad: we maken een online back-up oplossing voor computergebruikers die niet technisch zijn. Zolang deze gebruikers moeten back-uppen, wat 99,9% van de tijd het geval is, zijn ze daar helemaal in geslaagd. We kunnen ons geen eenvoudigere benadering van deze back-up taak voorstellen. Immers, je installeert de software en nadat je de username en password hebt opgegeven hoef je verder niets meer te doen. Backblaze begint zonder één vraag te stellen met zijn taak: back-uppen. Hoe zou je dit eenvoudiger kunnen maken?

Maar Backblaze heeft een tweede gezicht. Dat is het restore gedeelte. De doelgroep die Backblaze voor ogen heeft, de computergebruiker zonder technische kennis, is naar onze mening niet in staat om een restore tot een goed einde te brengen. Dat gedeelte is verre van gebruikersvriendelijk. Als Backblaze één ding zou moeten verbeteren dan is dat dit gedeelte van haar software.

Raden wij Backblaze dan af? Nee zeker niet. Backblaze kunnen we aanbevelen voor haar doelgroep, de niet technische computergebruiker, maar met één grote maar: zodra alle bestanden teruggezet moeten worden na een harde schijf crash, brand of diefstal moet men even het "handige neefje" bellen en dit werkje laten uitvoeren. Omdat je maar zelden je back-up moet terugzetten vinden we het toch een aanrader voor deze doelgroep.

Algemeen
naam

Backblaze

prijsindicatie $ 50 / jaar (2 jaar contract)
platforms Windows, Mac OSX (10.5 of hoger)
Back-up
back-up tijdstip continu, instelbaar of na opdracht
back-up externe hard disk ja
netwerkschijven nee
Archivering verwijderde bestanden / mappen? ja, 30 dagen
versiebeheer? ja, oudere versies worden 30 dagen bewaard.
maximale bestandsgrootte standaard 4 GB maar is aanpasbaar naar ongelimiteerd.
encryptie ja, AES.
in file delta / partial file back-up  
Terugzetten - restore
restore via webbrowser? ja, je ontvangt een link in je mail die moet je dan aanklikken (restore is één groot 7zip bestand)
restore

In je webbrowser aanvinken welke mappen / bestanden gerestored moeten worden, je krijgt een email met daarin een link op de site van Backblaze waar alleen voor jou een gezipte restore klaar staat.

Een restore kan ook aangevraagd worden waarbij men een 1 TB externe harde schijf stuurt of DVD('s).

Overig
initiële backup per post sturen? Je kan je initiële backup per post versturen door een usb stick $ 99 of harde schijf $ 189 te bestellen die je vervolgens terug kan sturen.
opslaglocatie onbekend, zeer waarschijnlijk USA.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >online-backup cloud diensten >reviews