Wat is het verschil tussen onsite, offsite, remote en online back-up?

Onsite back-up

Bij een onsite back-up bevindt zich de back-up van je gegevens op dezelfde locatie als de computer waar een back-up van gemaakt is. Wanneer je een back-up maakt van je computer en deze bewaard op een externe harde schijf, usb stick, cd, dvd, blu-ray of op een andere computer op dezelfde locatie is dat een onsite back-up. Het voordeel van een onsite back-up is dat bij het terugzetten (restore) van gegevens de snelheid enorm hoog is. Nadeel van een onsite back-up is dat als alles gestolen wordt of de apparatuur gaat bij een brand of overstroming verloren dat je deze gegevens allemaal kwijt bent. Zoals de gouden regel nummer twee beschrijft: zorg altijd voor een back-up die ook op een geografisch gescheiden locatie staat. Je kan dan kiezen uit een offsite of een online back-up, of een combinatie daarvan.

Offsite back-up (en remote back-up)

Bij een offsite back-up, ook wel remote back-up genoemd, bevindt zich de back-up van je gegevens op een andere, geografisch gescheiden, locatie. Die locatie kan overal zijn maar bekende plaatsen zijn: bij je ouders, vrienden, kennissen of kluisje bij de bank, De back-up kan een door je zelf zijn gemaakt in de vorm van een externe harde schijf, usb stick, cv, dvd of blu-ray die je op die andere locatie legt. Maar eenvoudiger is om op de computer van je "de ander" software te installeren die jij ook gebruikt voor offsite back-up en kan je de back-up via het internet naar de andere computer sturen. De gegevens zullen uiteraard niet leesbaar zijn omdat ze versleutelt zijn (encrypted). Degene met wie je deze offsite back-up hebt geregeld kan je als tegenprestatie hetzelfde aanbieden op jouw computer. Zo zijn beide computers voorzien van een goede back-up. Een goede back-up strategie bestaat uit meerdere back-up technieken. Vertrouw dus niet alleen op een offsite back-up. Maak altijd ook een andere back-up. Wanneer je gebruik maakt van een offsite back-up via het internet hoeft de andere computer niet speciaal een extra harde schijf te kopen (maar dit kan wel). De offsite back-up software maakt een aparte folder waarin jouw back-up komt te staan.

Voordeel van een offsite back-up is dat de kosten, voor jou, gratis zijn of beperkt zijn tot de kosten voor bijvoorbeeld een externe harde schijf of een extra harde schijf voor de offsite back-up computer. Maar dat zijn eenmalige kosten.

Nadeel van een offsite back-up is dat het terugzetten van je gegevens (restore) een stuk meer tijd kost. Als je gekozen hebt om je back-up op de andere locatie te leggen dat deze na een paar uur al niet meer up-to-date is. Daarom is een offsite back-up via het internet, waarbij je gebruik maakt van een andere computer als opslaglocatie voor jouw gegevens zo slim. Hij is altijd up-to-date, je hebt er geen omkijken naar.

Bekende offsite back-up software is Crashplan. Zolang je de online back-up servers van Crashplan gebruikt is hij gratis.

Online back-up

Bij een online back-up wordt je back-up via het internet verstuurd naar een speciaal ingericht datacenter waar de servers staan met enorme hoeveelheden harde schijven.

Voordeel van een online back-up is dat deze altijd up-to-date is. Je installeert eenmalig de online back-up software en je hebt er geen omkijken naar. De software werkt onzichtbaar op de achtergrond. De eerste back-up neemt door je trage upload snelheid wel heel veel tijd in beslag.

Nadeel van een online back-up is dat het terugzetten van je gegevens (restore) veel tijd kost. Die tijd wordt bepaalt door de hoeveel terug te zetten gegevens en je downloadsnelheid van je internetverbinding. Daarnaast moet je voor deze online back-up dienst maandelijks betalen. Die bedragen kunnen aanzienlijk zijn bij zeer grote back-ups.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >online-backup cloud diensten