Wat houden de termen online- onsite- en offsite back-up in?
Onsite back-up
De gegevens die je wilt beschermen worden op dezelfde locatie naar een andere plek gekopieerd en bewaard. Denk aan een kopie op een externe harde schijf of back-up tape.
Offsite back-up
De gegevens die je wilt beschermen worden op een andere geografisch gescheiden locatie in kopievorm bewaard. Dit kan in de simpelste vorm een externe harde schijf zijn die je bij iemand anders bewaard, maar simpeler en slimmer is dit een computer van iemand anders (een bekende) waar je ruimte op zijn harde schijf mag gebruiken om jouw back-up te bewaren. Vaak biedt je dezelfde ruimte op jouw computer aan als tegenprestatie. De gratis software van Crashplan ondersteund deze offsite back-up mogelijkheden.
Online back-up
De gegevens die je wilt beschermen worden via het internet verstuurd en worden op de servers geplaatst van het bedrijf die jij hebt uitgekozen als "online back-up provider". Een online back-up is feitelijk ook een offsite back-up alleen dan op basis van een professionele dienstverlener.
Lees meer over deze back-up vormen in dit artikel.
Back-up strategie
Waarom het verstandig is om een back-up te maken, daar zal je wel van bewust zijn, anders zat je deze pagina niet te lezen. Een goede back-up is gebaseerd op een back-up strategie. Zo'n strategie bepaal je zelf. Verstandig is om in die strategie minimaal twee back-ups op te nemen, minimaal één back-up buiten je eigen locatie te hebben en gebruik te maken van verschillende back-up technieken en software.
Online back-up goedkoop?
Aanbieders van online back-up oplossingen hanteren zeer uiteenlopende prijzen. Die zijn soms niet goed te verklaren. Zoals je in dit artikel kan lezen is het commercieel niet mogelijk om voor vijf euro online back-up aan te bieden met onbeperkte opslag. In de praktijk worden verschillende technieken toegepast door dit soort bedrijven om zich zelf te beschermen. De meest bekende is dat de uploadsnelheid beperkt wordt nadat je "een bepaalde hoeveelheid" ruimte in beslag neemt. Andere sturen je een mailtje met het bericht om de ingenomen ruimte te beperken omdat ze je anders uitsluiten, en het ergste wat je kan overkomen is dat je back-up gewoon wordt weggegooid en als het mee zit krijg je daar nog een bericht van. Het is inderdaad geen stijl, maar ja, wat wil je voor vijf euro per maand? Overigens, deze praktijken vinden plaats wanneer je grote back-ups hebt. Hou ons niet aan de genoemde waarden maar denk aan 500 GB of meer.
Een echte back-up of?
Bij een echte back-up sla je gegevens op die daarna nooit meer verwijderd worden, tenzij je de back-up weggooit of wist. Je verwacht dat dit ook van toepassing is bij online back-up providers. Bij de meeste is dit niet het geval. Zolang een bestand op jouw computer staat blijft hij ook in de back-up beschikbaar. Wanneer je een bestand of map van je eigen computer verwijderd zal deze ook uit je back-up worden gehaald. Meestal heb je nog dertig dagen de tijd om deze actie terug te draaien. Daarna is het bestand echt uit je back-up weg. Dit doen de meeste back-up providers om geld te besparen. Echte back-up providers vinden het juist prettig als je veel ruimte in beslag neemt, daar betaal je namelijk voor, hoe meer hoe beter (hoe meer je moet betalen).
Wat wordt geback-upt?
In principe bepaal je zelf wat er geback-upt wordt. Je vinkt aan welke mappen en of bestanden geback-upt moeten worden en de rest gaat automatisch. De vraag is echter wat mag je back-uppen? Iedere online back-up provider zal je toestaan om de harde schijf (of schijven) in je computer te back-uppen. De vraag is, kan je ook een externe harde schijf back-uppen? En een usb-stick? Of een netwerkschijf van de fileserver of je NAS? Dit is per online back-up provider verschillend. We hebben dit in de gedetailleerde overzichten per provider vermeld. Bedenk wel: als je een externe harde schijf of usb stick back-upt maar vervolgens tijden niet meer aansluit, wat er dan met je back-up gegevens gebeurd. Veel providers zullen wanneer ze hun dagelijkse back-up maken van je computer merken dat die externe harde schijf of usb stick niet meer aanwezig is en dan besluiten ze, mogelijk, om die mappen en bestanden uit je back-up te verwijderen.
Back-up moment
In de back-up software die je kan downloaden van de door jouw gekozen provider wordt meestal automatisch een instelling gemaakt om een keer per dag een back-up uit te voeren. De eerste keer zullen alle bestanden (die jij wilt back-uppen) geback-upt worden, wat veel tijd kost. Daarna zullen alleen de nieuwe en gewijzigde bestanden en mappen geback-upt worden.
Continuous Data Protection
Bij sommige back-up software pakketten kan je een instelling maken dat niet een keer per dag een back-up wordt gemaakt maar dat vrijwel meteen iedere wijziging verstuurd wordt naar jouw back-up. Dat heeft wel een klein nadeel dat je computer wat zwaarder belast wordt, immers de back-up software moet in de gaten houden of er iets nieuws te back-uppen valt.
In file delta - partial file back-up - block-level incrementals - delta block technologie
Wanneer je een groot bestand hebt, bijvoorbeeld een grote database of een groot outlook .pst bestand, en die kunnen een omvang hebben van honderden megabytes, dan is het onzinnig als je één klein dingetje in dat bestand veranderd of toevoegt dat het gehele bestand opnieuw verstuurd moet worden wat uren zou kosten. De meeste maar niet alle online back-up oplossingen ondersteunen dan ook "in file delta", "partial file back-up", "block-level-incrementals" of delta block technologie (veel termen voor hetzelfde fenomeen). Zodra ooit een bestand in zijn geheel is geback-upt zullen daarna alleen de wijzigingen op dat bestand worden verstuurd. Dat scheelt enorm veel onnodig upload verkeer.
Revisies
Vrijwel alle online back-up providers bieden de mogelijkheid om oudere versies van een bestand terug te zetten. Dit is handig als je bijvoorbeeld een Word document meermalen hebt bewerkt en opgeslagen hebt maar met het uiteindelijke resultaat niet tevreden bent en terug wil gaan naar een van de vorige versies. Ook handig als de laatste versie van een bestand niet meer wil openen door de het bestand beschadigt is. Dan is de vorige versie terughalen uit je back-up heel prettig.
Verwijderde bestanden terughalen
We schreven het al hierboven bij het kopje "Een echte back-up of?" dat je verwijderde bestanden, vanuit je back-up, waar ze waarschijnlijk ook al verwijderd zijn, toch terug kan zetten. De tijd dat je dit kan doen heet in het Engels "retention time".
Bestanden en mappen uit je back-up selectie halen
De meeste back-up software pakketten gaan er van uit dat je zelf aangeeft wat je wel en niet wil back-uppen. Dit geef je aan door middel van vinkjes te zetten voor mappen en of bestanden. Wanneer je zo'n vinkje weghaalt geef je aan, dit hoeft voortaan niet meer geback-upt te worden. Je geeft niet aan dat dit uit je back-up verwijderd moet worden. Goede back-up providers laten die bestanden en mappen gewoon staan, ze worden echter niet meer bijgewerkt. De wat mindere, en dat zijn de meeste, halen het bestand weg maar kan je via hun "prullenmand" online voor 30 dagen nog wel terughalen. Een enkele provider haalt de bestanden en mappen meteen weg waarbij het niet mogelijk is deze actie terug te halen! Tip: probeer dit eerst uit met een "testmap" met wat bestanden er in en kijk wat de gevolgen zijn.
Beveiliging
Je wilt dat je gegevens veilig getransporteerd en opgeslagen worden door jouw online back-up provider. De slechte verzenden de gegevens wel versleuteld maar slaan de bestanden in leesbare vorm op de servers. Dat lijkt ons niet prettig. De betere bieden je de mogelijkheid om te werken met een private encryption key. Een persoonlijke sleutel waarmee al je gegevens versleuteld worden voordat ze je computer verlaten.
Ondersteuning van Android, Apple iPhone, iPad, Blackberry en Windows Mobile
Wanneer je het prettig vindt om op je mobiel bepaalde bestaden in te kunnen zien die in je back-up staan, zoals foto's dan is een ondersteuning van een moderne telefoon prettig. De ondersteuning is vrijwel altijd beperkt tot het kunnen inzien van bestanden. De providers leveren gratis een app om dit mogelijk te maken. Of ze zo'n app hebben kan je vinden in dit overzicht. De online back-up software maakt uitdrukkelijk geen back-up van de bestanden van je mobiele telefoon!
Delen - sharing
Sommige providers bieden de mogelijkheid om bestanden die je hebt geback-upt te delen met anderen. Dit is meestal beperkt tot een beperkt aantal personen en voor een bepaalde tijd. Deze personen hoeven niet de software te installeren maar kunnen via de webbrowser jouw bestanden benaderen. Welke bestanden of mappen ze kunnen benaderen en of ze alleen mogen lezen of ook mogen aanpassen stel je zelf in. Eén ding is duidelijk, zodra een back-up provider deze file sharing dienst aanbiedt weet je zeker dat jouw back-up gegevens in een voor de provider leesbare vorm op zijn servers is opgeslagen. Anders is het nooit mogelijk dat anderen waarmee jij je bestanden shared, de bestanden kunnen lezen. Lees het artikel over de private encryption key voor meer details. Dit hoeft niet erg te zijn, je moet alleen daar bewust van zijn.
Terugzetten - restoren
Hoewel we het niet hopen maar ooit zal je een hard disk crash meemaken (bij ons gemiddeld ééns per vijf jaar). Dan ben je blij dat je een back-up hebt gemaakt. Je koopt een nieuwe harde schijf of wellicht een heel nieuwe computer en zal nadat je het besturingssysteem hebt geïnstalleerd jouw "werkbestanden" willen terugzetten. De vraag is hoe werkt dat? De meeste providers bieden met hun software de mogelijkheid om een complete restore te maken of, zoals je wilt, bepaalde aan te wijzen bestanden of mappen terug te zetten. Op je nieuwe computer moet je dus eerst het online back-up programma opnieuw installeren, inloggen, optioneel de private encryption key invoeren en dan kan je aan de slag.
Sommig providers bieden de restore mogelijkheid alleen maar online aan. Je moet op hun website inloggen, en je krijgt dan je back-up te zien met alle mappen en bestanden. Na een selectie kan het restoren starten. Dat gaat of via je webbrowser of je krijgt per email een link gestuurd waar je de gegevens terug kan halen. Meestal is dit in de vorm van een .zip bestand. Dat is niet zo prettig voor een minder ervaren computergebruiker. Iemand die ervaren is met computers (of een handig neefje) draait hier zijn hand niet voor om.
Sommige providers bieden beide vormen aan. Dus restoren met de software op je computer en online restoren. Dat laatste is handig als je op een andere computer even een bepaald bestandje wil hebben.
Op een uitzondering na is de back-up alleen maar bedoeld om "jouw" bestanden terug te zetten. Dus niet de programma's en het besturingssysteem.
Synchroniseren
Sommige back-up providers bieden (soms optioneel) een synchronisatie dienst aan. Synchroniseren is een vorm van een back-up maar is geen écht back-up. Verwijder je het bestand op jouw computer dan is hij ook weg in je back-up (na mogelijk x dagen). Synchroniseren is wel heel makkelijk als je gebruik maakt van meerdere computers waarop alle (of een geselecteerde set) bestanden en mappen aan elkaar gelijk moeten zijn. Het maakt dan niet uit op welke computer je een bestand maakt of aanpast, vrijwel meteen is die aanpassing op andere computers beschikbaar.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie