Gouden regels back-up

Regel 1: doe het nu!

Net zoals vele zaken waar niet direct "bloed uit loopt" stellen we het regelen van een back-up oplossing uit tot een later tijdstip. En als we het al doen, werken we de backup niet vaak genoeg bij. Helaas is al een groot gedeelte van de bevolking tot soms tot tranen toe er achter gekomen dat ze het net iets te veel hebben getreuzeld. Ze zijn nu hun hele digitale leven kwijt. Alle foto's belangrijke documenten, muziek, films, etc. is men kwijt. Komt nooit meer terug. Leer van die anderen, doe het nu!

Regel 2: gok nooit op één paard, gebruik minimaal twee verschillende back-up technieken

Velen zijn er helaas achter gekomen dat de backup, die men trouw maakte, uiteindelijk niet bruikbaar was toen men na dataverlies de gegevens terug te zetten. Je zal wel denken, dag komt haast niet voor, dat risico kan ik wel lopen. Dom. Heel erg dom. Dit gebeurd meer dan je denkt. Lees maar in vele forums over het "restoren" van verloren data en je leest te vaak dat dit fout gaat. Dat men totaal niet of gedeeltelijk in staat was de oude data terug te zetten (restoren). Inderdaad, vreemd, maar heel erg waar. Dus: gok nooit op een paard en kies altijd voor minimaal twee totaal verschillende backup technieken. Gebruik vooral niet twee back-up's die je op dezelfde manier, met dezelfde hardware en software hebt gemaakt. Als de ene backup niet werkt tijdens de restore zal de andere waarschijnlijk ook niet bruikbaar zijn. Gebruik twee totaal verschillende technieken.

Regel 3: scheidt geografisch je back-up's

Stel je hebt het goed voor elkaar, je maakt netjes je back-up's gebaseerd op twee verschillende technieken. Bijvoorbeeld een back-up op een externe harde schijf en een back-up op (herschijfbare) DVD's. Wat gebeurd er als er brand uit breekt? Of dat na diefstal alles in je huis weg is? Leuk dat je twee back-up's had, maar die blijken dan niets waard te zijn. Leermomentje: scheidt de verschillende back-up geografisch. Liefst nog dat dat je beide back-up technieken in huis heb liggen en ook buiten de deur. Op zijn minst in je tuinhuisje want de kans dat die samen met je huis de fik gaat is weer een stukje kleiner en mogelijk heb je de tijd om die back-up mee te nemen. Beter is nog om het ver van je eigen huis onder te brengen. Denk aan je ouders, een kastje op de zaak, een kluisje bij de bank, wellicht heb je een opslagplaats die je per vierkante meter kan huren, een zomerhuisje of goede vrienden. Ook hier kan online backup een oplossing bieden. want het is een andere techniek en de servers met opslag staan heel ergens anders. Sommige online oplossingen beiden zelfs de mogelijkheid om je gegevens ook op een pc van iemand anders op te slaan (naast of in plaats van centrale servers). Bedenk wel dat zodra je de gegevens bij anderen gaat opslaan deze wel versleuteld (encrypted) moeten zijn. Want je zal het wellicht niet op prijs stellen als anderen je foto's, belastingaangifte etc kunnen inzien.

Regel 4: test het restoren van je back-up

We schreven het al bij regel 2. Je zal niet de eerste zijn die er achter komt dat het restoren niet werkt of niet voor alle data als je het eenmaal nodig hebt. Daarom: test het restoren van je back-up's. Restore je gegevens op een andere pc en controleer of de backup juist teruggezet is.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >online-backup cloud diensten