Back-up strategieën

Ook leuk: geen strategie

Niets doen en wachten tot je harde schijf defect raakt. Leuk spelletje en spannend: hoe lang hou je het uit? Meestal is dit binnen vijf jaar het geval, maar ja het kan ook al na een week zijn. Geeft een beetje het gevoel van als eerste op het ijs durven lopen na twee nachten onder het nulpunt. Houdt het ijs het of niet? De ene keer heb je geluk de andere keer pech. Je hebt dan een nat pak. Tot daar aan toe. Maar je digitale leven kwijt, tja...

Alles beter dan niets strategie

Je back-upt je computer gegevens door gebruik te maken van alleen een online back-up provider. We geven toe, het is beter dan helemaal niet back-uppen maar toch niet slim genoeg. Stel dat je gegevens op de computer onbenaderbaar zijn geworden na brand, diefstal of hard disk crash. Dan moet je terugvallen op je online back-up. Wat nou als blijkt dat die niet of niet compleet al je bestanden kan terugzetten? Tja, probleempje. Gebeurd dat dan? Ja, maar niet vaak, maar het gebeurd wel. En wil je dat risico lopen? Even wat zoeken op het internet en je kan dit soort verhalen genoeg vinden. Dit is typisch een gevalletje van het negeren van gouden back-up regel 2

Een goede eenvoudige back-up strategie

Een externe harde schijf én een online back-up

  • Stap 1: maak een back-up van je harde schijf op een externe harde schijf (of schijven) en werk deze regelmatig bij. Gebruik hiervoor andere software dan je online back-up software! Dit is je "onsite back-up". Tip: maak een afspraak met jezelf in je agenda voor iedere eerste van de maand.
  • Stap 2: kies een online back-up oplossing. Dit is je "offsite back-up"

Een goede back-up strategie

Een externe harde schijf offsite, een andere harde schijf onsite en een online back-up

  • Stap 1: maak een back-up van je harde schijf op een externe harde schijf en werk deze regelmatig bij. Bewaar deze externe harde schijf op een andere locatie. Bijvoorbeeld in een laatje op de zaak of in een kluis bij de bank. Maak voor het maken van deze back-up, in deze stap en stap twee, niet gebruik van de back-up software van je online back-up provider (als dat al kan) maar kies bewust voor een andere software leverancier. Dit is om fouten in software uit te sluiten waardoor als het restoren bij de ene software niet mogelijk is dit wel mogelijk is met de andere software.
  • Stap 2: maak nogmaals een back-up van je harde schijf op een externe harde schijf maar kies heel bewust voor een andere harde schijf. Dit doe je omdat te voorkomen dat als harde schijf type A een fout bevat dit niet voorkomt in harde schijf van type of fabrikant B. Je moet dus uitzoeken wat voor harde schijf in de externe harde schijf zit. Een beetje zoeken op het internet en je komt er zo achter. De ene schijf is bijvoorbeeld van Western Digital en de andere van Samsung. Dan zit je goed. Deze externe harde schijf hou je op de zelfde locatie als je computer. Dit is je onsite back-up.
  • Stap 3: kies een online back-up oplossing. Dit is je tweede "offsite back-up" die ook nog eens gebruik maakt van een andere back-up techniek.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >online-backup cloud diensten