Wat is en hoe werkt PowerAssist bij Victron MultiPlus en Quattro omvormers en waarom is dat zo handig op de camping in de caravan, camper en op boten met beperkte paal- of walstroom?

watertoren lijkt op powerassist
Power assist lijkt veel op een watertank: langzaam vullen, snel leeg laten stromen

Met PowerAssist kan je apparaten die meer stroom vergen dan je paal- of walstroom kan leveren, toch kan gebruiken. De wal- of paalstroom wordt aangevuld met de stroom uit de omvormer met accu die over PowerAssist beschikt.

Introductie

Met PowerAssist zoals deze in de Victron MultiPlus en Quattro omvormers (inverters) zit ben je in staat 230 Volt apparaten te gebruiken zonder dat de zekering van de walstroom uitvalt. De Victron omvormer haalt een instelbare hoeveelheid stroom uit de walstroom (of elektriciteitsaansluiting op bijvoorbeeld een camping of tuincomplex) van bijvoorbeeld 4 Ampère en voegt daar via de accu die op de omvormer aangesloten is de extra benodigde stoom aan toe, bijvoorbeeld 7 A. Daarmee kan een apparaat van bijvoorbeeld 11 A gebruikt worden terwijl dit vroeger maar beperkt was tot 4 A. De maximale hoeveelheid stroom wordt bepaald door het maximale vermogen van de omvormer.

Wat is het probleem?

Je staat op een camping met je caravan of camper of ligt met je boot aan wal, maar je elektrische aansluiting, ook wel paalstroom of walstroom genoemd, levert maar een beperkte hoeveelheid stroom, bijvoorbeeld 4A of 6A en regelmatig klapt de zekering er uit als je een waterkoker, oven, stofzuiger of ander "zwaar" apparaat aan wil zetten. Het bekendste "probleem" is als je een Senseo apparaat wilt aanzetten maar de zekering op de paal van de camping of walstroom zich steeds uitschakelt. Dat komt omdat het Senseo apparaat zo'n 1500 Watt vraagt, dat omgerekend zo'n kleine 7 Ampère is, maar de zekering van de paalstroom laat maar stroom toe tot 4A of 6A. Het probleem is dus dat je ondanks de beperkte hoeveelheid paalstroom die je aangeboden krijgt toch apparaten wilt gebruiken die meer stroom vragen dan hetgeen je uit het elektriciteitsnet (paalstroom / walstroom) kan betrekken.

Precies het zelfde geldt voor boten, pleziervaartuigen en woonboten. Die hebben vaak te maken met beperkte walstroom. Je hebt je boot aangemeerd en de walstroom is beperkt to 4A, 6A of 8A maar je hebt meer stroom nodig om elektrisch te kunnen koken, een Senseo apparaat aan te sluiten, iets in de oven te bakken, te stofzuigen en dergelijke.

Wil je een Senseo apparaat gebruiken of andere apparaten met een groot vermogen zoals magnetron, stofzuiger, boormachine, inductiekookplaat en dergelijke, is een hele simpele oplossing voorhanden. Dat is een omvormer met een "PowerAssist" functie. Ons is alleen bekend dat de MultiPlus en Quattro omvormers/laders van Victron Energy deze functie bezitten.

Miezerig waterstraaltje met watertank

Aan de hand van een voorbeeld zullen we uitleggen hoe deze MultiPlus en Quattro omvormers/laders meer stroom kunnen leveren dan de camping paalstroom of walstroom kan bieden. Stel je hebt een caravan met een stortdouche. Dat is zo'n douche waar je echt het gevoel krijgt dat enorm veel water over je uitgestort wordt als een kleine waterval. Maar, het probleem is dat de camping je een wateraansluiting aanbiedt waar zo weinig water per minuut uit stroomt dat je daar net een pannetje water mee kan vullen in een minuut. Dat is voor de stortdouche totaal niet toerijkend.

De oplossing hiervoor is dat je gedurende een wat langere tijd dat je geen of weinig water nodig hebt, een groot watertank van bijvoorbeeld 150 liter laat vullen met dat miezerige waterstraaltje van de camping. Het zal even duren, wellicht een uur, misschien wel twee uur, maar op een gegeven moment is dat reservoir vol. Als je op dat watertank je stortdouche aansluit met een waterleiding met een flinke diameter dan kan het water met enorm grote hoeveelheden liters per minuut uit het watertank stromen. Natuurlijk, dit is geen oplossing als je de hele dag onder die douche wilt blijven staan. Dat kan maar voor een beperkte tijd. Maar bij normaal gebruik van een douche werkt dit systeem perfect. Je zal de grootte van het watertank moeten afstemmen op de hoeveelheid water dat je stortdouche per minuut nodig heeft en het aantal personen die na elkaar van de douche gebruik wil maken. Kwestie van een beetje rekenen.

De oplossing: MultiPlus of Quattro met PowerAssist

Vergelijkbaar werkt de PowerAssist functie van de MultiPlus en Quattro omvormers van Victron Energy. Het miezerige straaltje water is de beperkte levering van de paalstroom van de camping of de walstroom. Een 12V accu is het denkbeeldige watertank. Met de beperkte paal- of walstroom wordt de accu "gevuld". In de accu zit dus een voorraad "extra stroom". Met die extra stroom kan je een apparaat die veel energie vraagt zoals een Senseo apparaat, een oven, magnetron, stofzuiger, cirkelzaag, kookplaat van stroom voorzien.

Net zoals je maar relatief kort onder de douche staat, zo gebruik je de veel stroom vergende apparaten zoals magnetron en Senseo maar voor een relatief korte periode op een dag. De energie uit de accu is in staat, via de MultiPlus of Quattro, voor een beperkte duur zeer veel stroom te leveren. Hoeveel stroom en hoe lang bepaal je zelf. Dat is een kwestie van rekenen en dan een accu kopen met de gewenste capaciteit. Nadat je het apparaat dat zeer veel stroom vraagt hebt uitgezet zal de MultiPlus of Quattro, die beiden een combinatie zijn van een 12V naar 220V omvormer én acculader, automatisch de accu gaan laden.

Hoe snel hij dit kan is afhankelijk van de hoeveelheid paal- of walstroom en de hoeveelheid stroom die de nog aangesloten apparaten vragen. Zijn dat maar weinig apparaten, bijvoorbeeld alleen de radio of laptop, dan is vrijwel alle paalstroom van de camping of walstroom beschikbaar om de accu weer te gaan laden. Heb je ook de verlichting en de tv aan staan, dan zal de accu ook wel geladen worden maar gaat dit ietsje minder snel. Als je de accu goed hebt gedimensioneerd is dit een "installeer en niet meer naar omkijken" installatie. Alles gaat immers automatisch.

Zonder power assist omvormer
camping of walstroom is te gering voor een Senseo apparaat en zekering klapt er steeds uit. Kopjes blijven leeg...

Met power assist omvormer
omvormer met power assist functie helpt extra stroom te leveren voor Senseo apparaat (4A + 3A = 7A). Zekering blijft in tact. Kopjes gevuld met heerlijke koffie...

walstroom senseo apparaat walstroom

Automatisch de accu laden

Wanneer de apparaten in je caravan of boot minder stroom vragen dan de maximaal ingestelde paal- of walstroom, zullen de apparaten volledig uit de paal- of walstroom gevoed worden. De accu wordt daarmee niet ontladen. Die blijft dus constant geladen. Wanneer je een apparaat aanzet dat meer stroom nodig heeft dan de maximaal ingestelde camping paal- of walstroom, zal geheel automatisch, de MultiPlus of Quattro "bijspringen" en de extra benodigde stoom uit je accu betrekken en samenvoegen met de paal- of walstroom. Nadat je eenmalig de maximale stroom hebt ingesteld is kan je verder zonder naar de MultiPlus om te kijken alle apparaten gebruiken die je wilt, ongeacht hun maximale vermogen. Veel plezier gegarandeerd en een zorg minder.

Extra: ononderbroken energievoorziening, "altijd stroom"

De MultiPlus en Quattro omvormers/laders van Victron Energy hebben niet alleen een PowerAssist functie maar bezitten ook een UPS functie (ononderbroken energievoorziening of noodstroomvoorziening). Mocht de netspanning van de camping of walstroom uitvallen, dan zal de omvormer de taak van het lichtnet overnemen. Dit gaat zo snel dat geen enkel apparaat dit merkt. Zelfs een gevoelig apparaat als een computer blijft gewoon doorwerken. Het is afhankelijk van de capaciteit van de accu en de hoeveelheid stroom die je apparaten vragen, hoeveel uur, of hoeveel dagen, de accu de stroomuitval kan overbruggen.

Verder lezen in deel 2

Lees verder over PowerAssist in deel twee waarin we ingaan op wat je moet kopen om een power assist systeem op te bouwen, waar het bedieningspaneel voor nodig is en waarom je mogelijk de Victron VE Configure III software op je pc of laptop zou willen gebruiken. Tevens gaan we in op welk model MultiPlus of Quattro het beste bij je past en de bijbehorende accu.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >12v naar 220v omvormers